Anul în care vara nu a existat. De ce s-a întâmplat acest lucru

1 shutterstock 1918697741 jpg jpeg

De-a lungul întregii existenţe, omenirea a cunoscut numeroase perioade cu dezastre naturale sau calamităţi. Astfel de evenimente nu au rămas fără urmări. O erupţie a unui vulcan a fost atât de puternică încât a produs schimbări inclusiv în ceea ce priveşte clima.

În 1815 a avut loc cea mai puternică erupţie vulcanică din istoria omenirii şi una dintre cele mai mari catastrofe naturale. Este vorba despre erupţia vulcanului Tambora din Indonezia. În jur de 90.000 de oameni au murit atunci, iar norul de cenuşă care a acoperit emisfera nordică a împiedicat lumina soarelui să ajungă la suprafaţa Terrei. În urma erupţiei s-a produs un crater cu diametrul de 11 kilometri, iar lava a fost aruncată pe o rază de 1.300 de kilometri.

În urma erupţiei vulcanului Tambora, temperatura globală a scăzut. Norii toxici s-au ridicat la peste 40 kilometri înălţime, iar timp de cinci ani în Indonezia nu a mai crescut iarbă din cauza toxicităţii produse de această erupţie.

1816 – anul fără vară

În urma erupţiei unui vulcan, cenuşa poate ajunge în zonele cele mai înalte din atmosferă. Norii pot bloca radiaţiile solare şi se produce o răcire a climei, cum s-a întâmplat şi după erupţia vulcanului Tambora.  De asemenea, în momentul în care gazul emanat ajunge în stratosferă se transformă în particule de acid sulfuric. Acestea reflectă razele solare, determinând reducerea numărului celor care ating solul. Aceste modificări s-au produs şi după erupţia vulcanului Tambora, motiv pentru care în 1816, omenirea nu a mai avut vară. În Statele Unite ale Americii, în Europa şi China s-au înregistrat ninsori în lumile iunie şi iulie.



Recente

Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg