Apartamentul secret din Turnul Eiffel. Mulţi francezi au râvnit la el, dar nimeni nu l-a putut avea

3 shutterstock 1701113008 1 jpg jpeg

Să locuieşti deasupra Parisului, chiar în inima oraşului, era visul oricărui francez din înalta societate. Cum arată apartamentul nici nu prea avea importanţă; adresa conta!

Şi ce adresă mai dezirabilă decât Turnul Eiffel, Paris. Când au aflat de existenţa unui asemenea apartament, nobili, burghezi, bogătaşi şi tot felul de celebrităţi au oferit sume fabuloase pentru a-l închiria măcar pentru o noapte. Însă, de fiecare dată, proprietarul a zis "Nu".

Cine a fost proprietarul

Proprietarul râvnitului apartament a fost nimeni altul decât arhitectul Turnului Eiffel, Gustave Eiffel. Curând după ce a inaugurat construcţia, el a anunţat că în vârful ei şi-a construit un mic apartament, pentru el, atrăgând invidia elitei pariziene.

stanga
dreapta
2 eiffel 07 jpg jpeg

Apartamentul se află la nivelul al treilea al Turnului Eiffel, cocoţat la 276 metri deasupra pământului. Se crede, însă, că Eiffel nu-şi petrecea nopţile aici. De altfel, micul apartament nu avea dormitor. Complet înconjurată de un balcon deschis, locuinţa are aproximativ 100 de metri pătraţi. Dar, o bună parte din ea este ocupată de cabina liftului şi de alte instalaţii tehnice. Cu toate acestea, mobila elegantă, din lemn, şi pereţii îmbrăcaţi în tapet, îi dădeau un aer şic.

Apartamentul conţinea o sufragerie, mobilată cu o masă, o canapea, trei birouri şi chiar şi un pian. Avea, de asemenea, o bucătărie şi o baie cu o chiuvetă şi o toaletă separată. Eiffel folosea apartamentul în special pentru a lucra la diverse experimente ştiinţifice. Uneori, turiştii care vizitau urnul, auzeau "rezultatul" acestor experimente.

Deşi arhitectul nu a cedat niciodată presiunii de a închiria apartamentul sau de a primi persoane autoinvitate, îşi chema, uneori, prietenii în vizită. Printre puţinii care au avut ocazia să servească un ceai - sau un vin - cu Eiffel în mica locuinţă a fost Thomas Edison. Celebrul inventator i-a dăruit lui Eiffel, în 1889, când a vizitat Parisul, un fonograf - una dintre primele maşinării de înregistrare a sunetului.

Figurile din ceară, în mărime naturală, ale lui Eiffel, Edison şi Claire, fiica arhitectului, sunt expuse astăzi în sufrageria apartamentului. Recent, acesta a fost deschis vizitatorilor, păstrând mobila originală.

Foto: Shuuterstock, toureiffel.parisRecente

donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg
reese witherspoon jpg
Click! pentru femei Nr  16 jpeg
victoria principal dallas jpg
Printul William jpeg
Vedete jpg
lisa marie presley 2 shutterstock 276232913 jpg
Regina Elisabeta jpeg
Theo Rose poza mica (8) jpg
Elon Musk jpg
calendar zile libere jpeg
vitamina D jpg
David Faustino and Christina Applegate   shutterstock 300629561 jpg
jennifer lopez si ben affleck  jpeg
Will Smith  jpg
Chris Pratt    shutterstock 2172219737 jpg
Jennifer Garner jpeg
Regina Elisabeta jpeg