Capcanele folosite de alţii pentru a te controla. Conştientizarea, pasul către vindecare

1 shutterstock 504172903 jpg jpeg

Sunt tactici atât de uşor de identificat şi, cu toate acestea, atât de greu de combătut. Felul în care ceilalţi te manipulează în a juca precum îţi cântă ei este dificil de conştientizat. Odată ce o faci însă, porneşti într-o minunată călătorie a eliberării emoţionale.

Ca mine sau ca tine!

Este una dintre cele mai vechi şi obişnuite forme de manipulare într-o relaţie interumană. Din păcate, una care nu-i deloc eficientă pentru bunul mers al acelei relaţii, dimpotrivă. Încercarea de a-ţi limita ţie, ca individ, alegerile la două, aflate la extreme, este o tactică de a pune presiune şi a-ţi controla opţiunile. Totul sau nimic, ca mine sau ca tine, corect sau greşit. Sună cunoscut? Este greşit să ţi se reducă alegerile la doar două, când în lumea aceasta există numeroase posibilităţi. Capcana constă în faptul că eşti pusă să alegi între aceste extreme.

Manipularea prin vină

Atunci când o persoană miroase un teren propice şi o slăbiciune, se va folosi de o tactică frecventă în relaţiile cu ceilalţi: învinovăţirea. Este vorba despre un fel de agresivitate ascunsă, prin care anumite persoane încearcă să te controleze, bazându-se pe uşurinţa cu care te simţi vinovată atunci când ţi se reproşează ceva. Tinzi să cazi în această capcană când obişnuieşti să faci destul de des ceea ce îţi cere cineva pe care nu vrei să-l superi. Este important să încerci să-ţi câştigi libertatea emoţională, care te va ajuta să te exprimi şi să-ţi impui punctul de vedere, fără teama de a-i dezamăgi pe alţii.

Presiunea de a urma o anumită cale

Fiecare individ echilibrat psihic ar trebui să fie ghidat de propria voinţă. Cu toate acestea, sunt tot mai frecvente cazurile în care alţii încearcă să-ţi creioneze viaţa şi destinul după chipul şi asemănarea lor. Sau, mai clar, încearcă să-şi impună propriile veleităţi şi scopuri, chiar dacă acestea nu ţi se potrivesc ţie, ca individ separat de ei. Este vorba, printre alţii, despre părinţii cu aşteptări iraţionale de la copiii lor, care le impun acestora propria idee de succes, de mariaj fericit şi de construcţie a vieţii. Să-ţi ignori propriile nevoi pentru a le satisface pe ale altora, cu o voinţă mai puternică, este o atitudine de victimă. Pentru a evolua, trebuie să-ţi găseşti singură calea şi să o urmezi.

Când pui binele cuiva mai presus decât pe al tău

Vorbim de un fel de altruism cu efecte negative asupra ta, atunci când cei care încearcă să te controleze joacă această carte. Se aplică atât poveştilor amoroase, pe care unele persoane refuză să le încheie din milă, dar şi celorlalte tipuri de relaţii interumane. Se întâmplă atunci când confunzi manipularea cu faptul că este nevoie de tine şi, fără tine, o anumită persoană nu s-ar descurca sau ar suferi. Un fel de sacrificiu de sine pe care niciun om care ţine cu adevărat la tine nu ţi l-ar cere. Când ţi se reproşează egoismul şi se joacă acea carte patetică, de victimizare, sunt semne clare de control emoţional.

Conştientizarea, pasul către vindecare

Dacă te recunoşti în aceste tipuri de comportament, poate că ar trebui să iei măsuri astfel încât, pe viitor, să nu mai cazi în aceste capcane. Conştientizarea faptului că eşti sau ai fost manipulată este un pas important în calea către eliberarea emoţională. Când mai eşti pusă în situaţia de a alege, când simţi presiunea din exterior, opreşte-te şi pune-ţi următoarele întrebări: „Cum mă simt?“, „De ce am nevoie?“, „Care sunt opţiunile mele?“. După ce îţi răspunzi sincer la aceste întrebări, îţi vei da seama ce-ţi doreşti cu adevărat şi vei fi mai puţin tentată să cazi în aceeaşi capcană a manipulatorilor. Chiar dacă este greu să te desprinzi de oameni care, pentru tine, înseamnă sau au însemnat mult, încearcă s-o faci, cu răbdare şi tact. Nu te mai grăbi să spui „Da“, atunci când este „Nu“. Există chiar şi o posibilitate destul de mare ca manipulatorii tăi să înceapă să te respecte şi să se schimbe raportul de forţe în relaţia voastră.

FOTO Shutterstock.com Recente

Imagine featured clickpentrufemei   sursa Instagram JPG
cafea jpg
lapte jpg
olivia newton john 0 shutterstock 530029375 jpg
William si Kate jpeg
nicole kidman shutterstock 644941192 jpg
Jennifer Coolidge 0 jpg
donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg
reese witherspoon jpg
Click! pentru femei Nr  16 jpeg
victoria principal dallas jpg
Printul William jpeg
Vedete jpg
lisa marie presley 2 shutterstock 276232913 jpg
Regina Elisabeta jpeg
Theo Rose poza mica (8) jpg
Elon Musk jpg
calendar zile libere jpeg