Capcanele folosite de alţii pentru a te controla. Conştientizarea, pasul către vindecare

1 shutterstock 504172903 jpg jpeg

Sunt tactici atât de uşor de identificat şi, cu toate acestea, atât de greu de combătut. Felul în care ceilalţi te manipulează în a juca precum îţi cântă ei este dificil de conştientizat. Odată ce o faci însă, porneşti într-o minunată călătorie a eliberării emoţionale.

Ca mine sau ca tine!

Este una dintre cele mai vechi şi obişnuite forme de manipulare într-o relaţie interumană. Din păcate, una care nu-i deloc eficientă pentru bunul mers al acelei relaţii, dimpotrivă. Încercarea de a-ţi limita ţie, ca individ, alegerile la două, aflate la extreme, este o tactică de a pune presiune şi a-ţi controla opţiunile. Totul sau nimic, ca mine sau ca tine, corect sau greşit. Sună cunoscut? Este greşit să ţi se reducă alegerile la doar două, când în lumea aceasta există numeroase posibilităţi. Capcana constă în faptul că eşti pusă să alegi între aceste extreme.

Manipularea prin vină

Atunci când o persoană miroase un teren propice şi o slăbiciune, se va folosi de o tactică frecventă în relaţiile cu ceilalţi: învinovăţirea. Este vorba despre un fel de agresivitate ascunsă, prin care anumite persoane încearcă să te controleze, bazându-se pe uşurinţa cu care te simţi vinovată atunci când ţi se reproşează ceva. Tinzi să cazi în această capcană când obişnuieşti să faci destul de des ceea ce îţi cere cineva pe care nu vrei să-l superi. Este important să încerci să-ţi câştigi libertatea emoţională, care te va ajuta să te exprimi şi să-ţi impui punctul de vedere, fără teama de a-i dezamăgi pe alţii.

Presiunea de a urma o anumită cale

Fiecare individ echilibrat psihic ar trebui să fie ghidat de propria voinţă. Cu toate acestea, sunt tot mai frecvente cazurile în care alţii încearcă să-ţi creioneze viaţa şi destinul după chipul şi asemănarea lor. Sau, mai clar, încearcă să-şi impună propriile veleităţi şi scopuri, chiar dacă acestea nu ţi se potrivesc ţie, ca individ separat de ei. Este vorba, printre alţii, despre părinţii cu aşteptări iraţionale de la copiii lor, care le impun acestora propria idee de succes, de mariaj fericit şi de construcţie a vieţii. Să-ţi ignori propriile nevoi pentru a le satisface pe ale altora, cu o voinţă mai puternică, este o atitudine de victimă. Pentru a evolua, trebuie să-ţi găseşti singură calea şi să o urmezi.

Când pui binele cuiva mai presus decât pe al tău

Vorbim de un fel de altruism cu efecte negative asupra ta, atunci când cei care încearcă să te controleze joacă această carte. Se aplică atât poveştilor amoroase, pe care unele persoane refuză să le încheie din milă, dar şi celorlalte tipuri de relaţii interumane. Se întâmplă atunci când confunzi manipularea cu faptul că este nevoie de tine şi, fără tine, o anumită persoană nu s-ar descurca sau ar suferi. Un fel de sacrificiu de sine pe care niciun om care ţine cu adevărat la tine nu ţi l-ar cere. Când ţi se reproşează egoismul şi se joacă acea carte patetică, de victimizare, sunt semne clare de control emoţional.

Conştientizarea, pasul către vindecare

Dacă te recunoşti în aceste tipuri de comportament, poate că ar trebui să iei măsuri astfel încât, pe viitor, să nu mai cazi în aceste capcane. Conştientizarea faptului că eşti sau ai fost manipulată este un pas important în calea către eliberarea emoţională. Când mai eşti pusă în situaţia de a alege, când simţi presiunea din exterior, opreşte-te şi pune-ţi următoarele întrebări: „Cum mă simt?“, „De ce am nevoie?“, „Care sunt opţiunile mele?“. După ce îţi răspunzi sincer la aceste întrebări, îţi vei da seama ce-ţi doreşti cu adevărat şi vei fi mai puţin tentată să cazi în aceeaşi capcană a manipulatorilor. Chiar dacă este greu să te desprinzi de oameni care, pentru tine, înseamnă sau au însemnat mult, încearcă s-o faci, cu răbdare şi tact. Nu te mai grăbi să spui „Da“, atunci când este „Nu“. Există chiar şi o posibilitate destul de mare ca manipulatorii tăi să înceapă să te respecte şi să se schimbe raportul de forţe în relaţia voastră.

FOTO Shutterstock.com 



Recente

pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg
Coperta Click! pentru femei Nr  8 2024 jpg
4 rihanna profimedia 0421395391 jpg jpeg
James Bond, Daniel Craig jpeg