Care este cel mai scump lichid al planetei noastre? Un litru costă peste 10 milioane de dolari!

1 shutterstock 1225459159 jpg jpeg

Nu, nu este nici aurul topit, nici vreo băutură veche şi rară. Nu este vorba nici despre Chanel no. 5, deşi faimosul parfum franţuzesc este printre cele mai scumpe lichide ale lumii.

În topul celor mai scumpre lichide de pe Terra se află sângele uman (400 de dolari pe litru), mercurul (900 de dolari pe litru), insulina (3.900 de dolari pe litru), faimosul drog al hipioţilor, LSD (32.500 de dolari pe litru) şi veninul şarpelui King Cobra (40.400 de dolari pe litru). Toate acestea adunate, însă, nu fac cât cel mai scump lichid de pe Pământ.

Pe cât de preţios, pe atât de dureros

Scorpionul Leiurus quinquestriatus sau Scorpionul galben palestinian este unul dintre cele mai periculoase animale din lume, iar veninul său a devenit cel mai scump lichid al planetei. Cu un preţ de 10,302,700 de dolari pentru un singur litru, lichidul nu este, desigur, la îndemâna oricui.

Chiar dacă ai avea atâţia bani, nu ai putea cumpăra, cu uşurinţă, un litru din acest venin. Iar asta pentru că nu se pot obţine decât cantităţi minuscule de venin de la un singur scorpion. La fel ca şi laptele de la vacă, veninul de şarpe sau de scorpion este muls, iar în cazul lui Leiurus quinquestriatus, din fiecare mulgere se obţin doar două miligrame de venin.

Pentru a umple un recipient de un galon - sau 3,8 litri - cu acest venin, un scorpion trebuie sa fie muls de 2,64 milioane de ori. Iar procedeul nu este lipsit de pericol. Cei drept, o singură înţepătură a scorpionului galben palestinian nu este fatală pentru un om sănătos, dar provoacă dureri destul de mari. De aceea este şi atât de scump. Chiar şi pentru o cantitate mai mică decât o granulă de zahăr trebuie să plăteşti 130 de dolari.

La ce foloseşte

“Aş zice că este lejer de 100 de ori mai dureroasă decât o înţepătură de albină, dar pentru că durerea e o experienţă subiectivă şi emoţională, e dificil să o cuantifici. Dar clar că îţi strică ziua,” a spus pentru publicaţia Business Insider Steve Trim, fondatorul Venomtech şi una dintre puţinele persoane curajoase care face acest lucru.

Pe de altă parte, este un risc care merită. O singură picătură de venin conţine o mulţime de substanţe care ajută în tratarea unor boli severe sau în descoperirea unor noi medicamente. Clorotoxina, de exemplu, are mărimea ideală pentru a se lega de celulele canceroase din creier şi din coloana vertebrală, ceea ce ajuta la identificarea mărimii şi locaţiei tumorilor. Kaliotoxina din veninul de scorpion galben ar putea influenţa vindecarea bolilor de oase. Scorpina, altă substanţă provenită din venin de scorpion, a ajutat la vindecarea malariei la tânţari.

Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile acestui venin. Cu cât cercetările din domeniul medical continuă, cu atât se descoperă mai multe posibile tratamente pentru tot felul de condiţii. Nu e de mirare că oamenii de ştiinţă încearcă să găsească modalităţi de a obţine acest lichid mai uşor.

Un grup din Maroc a inventat un aparat ce permite mulgerea a patru scorpioni concomitent, de la distanţă. Ei speră ca tehnologia să ajungă pe piaţă cât mai repede, pentru a face procesul de obţinere a veninului mai eficeint, dar şi pentru a scădea preţul lichidului.