Ce are stânga şi nu are dreapta: 5 mistere despre stângaci

1 shutterstock 1016365057 jpg jpeg

După ultimele statistici, 12% din populaţia lumii este stângace, un număr prea mic pentru ca producătorii de gadgeturi sau de ustensile de gătit să conceapă produse şi pentru nevoile lor. Pe de altă parte, multe dintre personalităţile care au revoluţionat lumea, de la Aristotel, Leonardo da Vinci, Michelangelo şi Mozart la Charlie Chaplin, Angelina Jolie, Bill Gates şi Barack Obama au fost şi sunt stângaci. Asta i-a determinat pe cercetători să studieze mai îndeaproape dacă folosirea mâinii stângi aduce anumite avantaje sau nu.

Din cele mai vechi timpuri şi chiar şi până în ziua de azi oamenii nu i-au privit cu ochi buni pe stângaci. În Biblie, de exemplu, dreptacii sunt menţionaţi de aproximativ 100 de ori, de fiecare dată pozitiv, iar stângacii de 25 de ori, de fiecare dată negativ. În vremea Inchiziţiei Spaniole, stângacii erau interogaţi şi torturaţi, ei fiind consideraţi vrăjitori. acelaşi lucru credeau despre ei şi eschimoşii. În Maroc, stângacii erau numiţi „s’ga”, adică spirite malefice sau persoane blestemate.

În general, în majoritatea culturilor europene faptul de a fi stângaci este asociat cu lipsa de îndemânare şi cu nepriceperea. Totuşi, există şi câteva culturi în care stângacii erau văzuţi cu ochi mai buni. Spre exemplu, incaşii credeau că stângacii au capacităţi de vindecare şi puteri magice, iar tribul Zuni, din America de Nord, credea că a fi stângaci este semn de noroc. Chiar şi în zilele noastre mai există oameni şi comunităţi care consideră că a fi stângaci este un defect ce trebuie corectat. Nu e de mirare că în jurul lor s-au creat tot felul de mistere. Iată cinci care chiar s-au adeverit.

1. Aud discursurile diferit

Persoanele stângace pot auzi mai uşor schimbările rapide de intonaţie şi silabe în timpul unui discurs, comparativ cu persoanele dreptace. Potrivit unui studiu efectuat de Universitatea din Georgetown, emisfera stângă şi emisfera dreaptă a creierului se specializează în diverse tipuri de sunete. Emisfera stângă, care controleaza mâna dreaptă, preferă sunetele rapide cu consoane. Emisfera dreaptă, care controlează mâna stângă, percepe mai rapid sunetele care se schimbă mai lent, precum silabele şi intonaţia.

2. Sunt mai buni la matematică şi sport

S-a observat demult că persoanele care folosesc predominant mâna stângă sunt mai bune la aritmetică. Un studiu al unor cercetători din Italia a confirmat acest lucru. Stângacii au obţinut rezultate între 5 şi 10% mai bune decât dreptacii la testele de matematică. Motivul ţine tot de folosirea creierului: stângacii tind să facă legături mai rapide între cele două emisfere ale creierului, iar astfel procesează informaţiile mai repede. Tot datorită acestei abilităţi stângacii obţin rezultate mai bune în sport, în special cele care presupun aşezarea oponenţilor faţă în faţă, precum tenisul, boxul sau baseball-ul.

3. Se înspăimântă mai uşor

O cercetare prezentată de Societatea Britanică de Psihologie arată că persoanele stângace tind să fie mai afectate de frică decât cele dreptace. Un număr egal de adulţi stângaci şi dreptaci au vizionat un scurtmetraj de opt minute din filmul "Tăcerea Mieilor". Ulterior, toţi au fost rugaţi să îşi amintească anumite secvenţe din film. Stângacii au fost cei care au arătat cele mai multe semne ale tulburării de stres post-traumatic.

4. Sunt mai predispuşi la alergii

Mai multe studii au concluzionat că stângacii sunt de 11 ori mai predispuşi să sufere de alergii decât dreptacii, în special în prima parte a vieţii. Tot ei suferă de două ori mai mult de migrene şi sunt mai afectaţi decât persoanele dreptace şi de boli autoimune.

5. Şi animalele sunt stângace

Există stângaci şi în lumea animalelor, De exemplu, cercetătorii au observat că doar 70% din populaţia cimpanzeilor este dreptace. Cât despre papagali, aceştia sunt majoritari stângaci. Un studiu realizat pe 320 de papagali australieni a relevat că 47% preferau să prindă mâncarea cu gheara stângă, 33% preferau gheara dreaptă, iar restul foloseau ambele gheare.Recente

Nunta jpg
Beyonce jpg
Superman   Dean Cain png
miss universe australia jpg
jaclyn smith actrita jpg
Sunete jpg
Kim Kardashian jpg
pretentios   shutterstock 2153636113 jpg
Untold jpg
Elena Ghica Dora d'Istria 4 jpeg
Competitie jpg
Longevitate jpg
Quokka   animal jpg
Facebook jpg
elvis jpg
Suzanne Somers 2 shutterstock 537518347 jpg
muzica   chitara   guitars gcfe5d960e 1280 jpg
Zishe Breitbart jpeg
Dakota Johnson jpg
panza de paianjen shutterstock 1761418589 jpg