Cel mai scurt război din istorie! Între cine a avut loc şi din ce motiv a pornit conflictul

1 31805 xl jpg jpeg

De-a lungul timpului, omenirea a cunoscut războaie care s-au remarcat prin unele aspecte cum sunt amploarea şi durata lor. În vreme ce unele conflagraţii au durat ani buni, altele au avut ostilităţi desfăşurate în câteva zeci de minute.

Se vorbeşte mai multe despre războaiele lungi, cum este cel de 100 de ani, care a durat, de fapt, 116 ani, între 1337 şi 1453. Atunci, a fost vorba despre o serie de războaie purtate între dinastia de Valois şi dinastia Plantagenet pentru ocuparea tronului Franţei, lăsat liber după dispariţia dinastiei Capeţienilor. Confruntările au început cu o serie de victorii de partea englezilor. Apariţia Ioanei D'Arc a schimbat cursul războiului reuşind să recucerească o mare parte din teritoriile franceze.

Cel mai scurt război din istorie

În 1896 a avut loc cel mai scurt război din lume şi a fost purtat între Zanzibar şi Marea Britanie. A avut o durată de 38 – 45 de minute (există diferenţe, în funcţie de sursele istorice). Conflictul a izbucnit după ce fostul sultan pro-britanic Hamad bin Thuwaini a murit, iar numirea noului sultan s-a făcut fără acordul consului britanic.

În urma tratatului Heligoland – Zanzibar semnat între Marea Britanie şi Germania, cele două ţări şi-au împărţit sferele de influenţă în Africa de Est. Mai exact, arhipelagul Zanzibar a fost controlat de britanici, iar Tanzania de către germani. După ce au obţinut controlul asupra Zanzibarului, britanicii l-au însărcinat pe Hamad bin Thuwaini să se ocupe de regiune. Acesta a murit pe 25 august 1896, iar la scurt timp, vărul său, Khalid bin Barghash, s-a instalat în palatul lui Thuwaini şi s-a autoproclamat sultan, fără aprobarea britanicilor. Lui Khalid bin Barghash i s-a dat un ultimatum; mai exact i s-a transmis să părăsească palatul până pe 27 august, ora 09.00. Pentru că a refuzat acest lucru, palatul în care se afla a fost atacat, deşi era securizat cu aproape 3.000 de soldaţi. La 09.02, palatul a fost bombardat, timp în care Khalid a fugit pe o uşă din spate. După mai puţin de 45 de minute, războiul a luat sfârşit. Deşi a avut o durată atât de mică, au existat peste 500 de victime (persoane ucise sau rănite) din armata lui Khalid. De partea britanicilor, un ofiţer s-a ales cu multiple leziuni.

Foto: historia.roRecente

Selena Gomez jpg
Printesa Aiko a Japoniei jpeg
Katherine Hepburn jpg
Shania Twain, abuz sexual sursa  Shutterstock jpg
Cea mai in varsta castigatoare a unui premiu Grammy Sursa imagine Instagram angelaalvarez1927 jpg
Meghan Markle si Printul Harry jpeg
Printul Harry jpg
Paradoxul zilei de nastere Sursa imagine shutterstock 150755498 jpg
kim kardashian sursa  Instagram jpg
Cele mai ciudate obiceiuri alimentare ale celebritatilor Sursa imagine Instagram wearedavid mia jpg
Oprah Winfrey, Tom Cruise nunta sursa  Shutterstock jpg
Vedete care au devenit mame in 2022 jpg
meghan markle, cățeii ducesei sursa  Shutterstock jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck (2) jpg
Kylie Jenner jpg
Wednesday jpeg
vedete care au înșelat cu bona copiilor sursa  Shutterstock jpg
Vedete care s au căsătorit de două ori cu același partener jpg
central nucleara Cernobil sursa  Shutterstock jpg
Semne neobisnuite ca esti insarcinata Sursa imagine Pixabay jpg