Cele mai spectaculoase staţiuni montane din Europa

1 5cd059917f03a gare cairn caron e te c ducruet ot val thorens 2 jpg jpeg

Cum să nu admiri ţări precum Austria sau Elveţia, unde munţii te copleşesc cu splendoarea peisajelor atât iarna cât şi vara. Unele oraşe sau sate sunt cocoţate pe stănci abrupte sau, dimpotrivă, sunt situate într-o vale cu o panoramă care îţi taie respiraţia. Hai să facem o călătorie, chiar şi doar în imaginaţia noastră, prin câteva dintre cele mai spectaculoase staţiuni montane.

Val Thorens, Franţa- mai aproape de nori

O adevărată minune a munţilor este considerată staţiunea Val Thorens din Alpii francezi. Situată la altitudinea de 2.300 m, este şi cea mai înaltă din Europa. A fost declarată de European Best Destination, cea mai bună staţiune de schi de pe bătrânul continent, fiind şi cea mai scumpă. Opt luni pe an, aici te poţi bucura de 600 km de pârtii cu zăpadă, iar în sezonul cald sunt multiple posibilităţi de agrement: drumeţii, zbor cu parapanta, ciclism şi altele. Autorităţile investesc în fiecare an în infrastructura staţiunii, pentru ca totul să fie ,,la înălţime”.

shutterstock 46795306 jpg jpeg

Zermatt, Elveţia- o provocare pentru alpinişti

Situat la o altitudine de 1.610 m, la poalele piscului Matterhorn, oraşul Zermatt este un important centru turistic elveţian, preferat de alpinişti, schiori şi iubitorii de drumeţie. Popularitatea staţiunii se datorează vârfului Matterhorn, de forma unei piramide, care o perioadă îndelungată a fost considerat imposibil de cucerit. Prima ascensiune a fost realizată abia în anul 1865. În Zermatt, te poţi bucura cu adevărat de o vacanţă liniştită, fiindcă este interzisă circulaţia maşinilor personale. Majoritatea oamenilor se deplasează pe jos, iar pe distanţe mai lungi folosesc căruţele trase de cai sau taxiurile electrice.

zermatt 3236569 1280 jpg jpeg

Torla-Ordesa, Spania – poarta spre aventură

Există destinaţii situate la înălţime, frecventate de mai puţini turişti, dar care au privelişti decupate parcă din basme. Situat în inima Munţilor Perinei, satul Torla din provincia Huesca îi atrage pe adevăraţii aventurieri, pentru că localitatea este puntea de legătură cu Valea Ordesa,  o suprafaţă largă de văi şi de râpe mici, de platouri înalte şi vârfuri muntoase, cel mai înalt având peste 3.000 m . Montaniarzii străbat aceste locuri dornici să descopere cascadele, lacurile şi râurile ascunse în pădurile luxuriante. Pe de altă parte, satul Torla îi atrage prin frumuseţea caselor medievale, cu străzi înguste şi pietruite. 

shutterstock 1626767869 jpg jpeg

Coasta Amalfitană, Italia- o destinaţie romantică

Situată în partea sudică a Peninsulei Sorrentine, în provincia Salerno, Coasta Amalfi cuprinde mici orăşele săpate în stâncă, în trecut -  sate de pescari. Frumuseţea zonei se datorează pe de o parte Munţilor Lattari, iar pe cealaltă parte albastrului nesfârşit al Mării Tireniene. De-a lugul timpului, pe versanţii abrubţi au fost săpate în stâncă şosele, hoteluri, grădini suspendate, alei cu trepte, biserici şi muzee. Iar astăzi, datorita poziţionării lor neobişnuite, localităţile înşiruite de-a lungul coastei au devenit adevărate staţiuni de lux.

amalfi 1615509 1280 jpg jpeg

Bad Ischl, Austria- staţiunea cu aer regal

Imagineaza-ţi cum e să ai o privelişte cu crestele munţilor chiar din camera ta de hotel. La Bad Ischl, o staţiune balneoclimaterică înconjurată de Alpii austrieci, acest lucru devine realitate. Fiind reşedinţa montană a familiei imperiale austriece, oraşul te cucereşte cu aerul său boem. Străduţele înguste, pline de magazine şi de cafenele cochete, cu clădiri istorice, te fac să te simţi ca într-un muzeu în aer liber. În sezonul cald, pe lângă răsfăţul de la centrele spa, turiştii se bucură de diverse concerte şi spectacole. Un concediu aici înseamnă să împleteşti utilul cu plăcutul.

bad ischl 2658851 1280 jpg jpeg

Mai citeşte şi: Caraiman, mănăstirea dintr-un vis

Sursa foto: pixabay, shutterstock, valthorensRecente

Marilyn Monroe, adepta operațiilor estetice Chip transformat Coleaj Sursa foto  Imdb jpg
Ce scrie pe cele mai ciudate pietre funerare ale celebritatilor Sursa foto Pixabay jpg
Janice Litman jpeg
Amal si George Clooney jpg
Un obiect extraterestru descoperit în mormântul faraonului Tutankhamon sursa foto  Shutterstock jpg
Camilla jpg
casatorita cu Lordul plăcerilor carnale, 75 de amante 1 sursa foto  Imdb jpg
Nicola Peltz si Victoria Beckham jpg
Curiozitatile stranepotilor Reginei la funeraliile ei Cum au trecut in noua etapa fara Gan Gan Sursa foto Instagram windsor royal family jpg
Iti mai amintesti Melrose Place Vezi cum arata acum actorii din rolurile principale Sursa foto Shutterstock jpg
Ryan Grantham și a omorât mama Plănuia să l împuște pe Justin Trudeau Sursa foto  Considering Love and Other Magic (2016) jpg
un bebelus care plange, shutterstock jpg
 Johhny Cash jpeg
Printesa Anne si Camilla Parker jpeg
Shakira, nemiloasă cu angajații Sursa foto  revista Elle jpg
Scene cu Robin Williams din Doamna Doubtfire care n au aparut niciodata Sursa foto captura YouTube  1 jpg
înmormântare regală, sicriul Reginei, siciu deschis Sursa foto  Instagram Royal Family jpg
Colaj familia regala, femei insarcinate, shutterstock jpg
Cara Delevingne jpg
Nadia Comaneci 4 ok GettyImages 1206897168 jpg