Când a fost folosit prima dată cocktailul Molotov şi de ce a fost numit aşa?

1 shutterstock 1687031107 jpg jpeg

Dacă există ceva ce diferenţiază omenirea de alte fiinţe, acesta este gândirea complexă. La aceasta se adaugă capacitatea de a ne distruge unul pe altul cu absolut orice. Dispozitivele incendiare precum cocktailul Molotov dovedesc acest lucru odată în plus.

Dispozitivele explozive precum grenadele sau minele antiterestre conţin energie potenţială care este eliberată sub formă de căldură, lumină, presiune şi sunet. În schimb, dispozitivele incendiare precum cocktailul Molotov degajă doar căldură şi lumină. Acesta este realizat dintr-o sticlă sau un borcan de sticlă, un fitil care arde şi o substanţă inflamabilă precum benzina. Se aruncă, se sparge şi incendiază. Face parte din tacticile folosite de civili şi nu necesită tehnologie avansată. În oraşul ucrainean Lviv, studenţii şi artiştii fac cocktailuri Molotov într-un spaţiu industrial. Într-o suburbie a Kievului, un economist pensionar i-a arătat unui reporter CNN stocul său de dispozitive incendiare, explicând că le-a făcut după ce a căutat instrucţiuni pe Google. În Dnipro, femeile asamblează aceste bombe improvizate. Locuitorii rămaşi în cea mai mare ţară a Europei, Ucraina, pregătesc cantităţi mari de cockteiluri Molotov pentru a lupta împotriva forţelor ruse. Timp de aproape un secol, dispozitivul, numit şi bombă cu benzină, a fost o armă accesibilă pentru cei care luptă împotriva unui inamic superior din punct de vedere tehnologic.

Prima utilizare a cocktailului Molotov

Dispozitivul a fost folosit pentru prima oară în timpul războiului civil spaniol. Necesitatea unei arme a apărut ca urmare a noii dezvoltări a tacticilor în războiul urban. Cum armele convenţionale nu funcţionau împotriva tancurilor de ultimă generaţie, generalul Forţelor Naţionaliste, Franco a ordonat folosirea unor dispozitive incendiare de casă pentru arderea cauciucului şenilelor, ceea ce făcea tancurile imobile. Dispozitivul incendiar pe care a ordonat să fie folosit s-a dovedit extrem de eficient împotriva tancurilor. Arma nu numai că distrugea cauciucurile şinelor tancurilor, le imobiliza şi le făcea vulnerabile la alte arme ale armatei naţionaliste, dar le le şi ardea echipajul, forţându-l să se predea scăpând din vehicul. După prima utilizare în 1936 de către naţionalişti, dispozitivul incendiar a fost adoptat şi de republicani, ducând la utilizarea sa pe tot parcursul războiului până la victoria naţionaliştilor.

Finlandezii au inventat termenul de „cocktail Molotov”

La doar 3 ani de la prima utilizare, vestea eficacităţii sale s-a răspândit în Finlanda, aflată în confruntare cu Armata Roşie. Finlandezii au fost şi cei care au inventat termenul „cocktail Molotov” în timpul luptei lor împotriva totalitarismului din 1939.

Atunci, războiul a început cu un bombardament asupra capitalei Helsinki, despre care ministrul sovietic de externe Vychaeslav Molotov a susţinut că a fost un ajutor umanitar. Finlandezii, au numit bombele „coşurile de pâine ale lui Molotov”. Apoi, tot ceea ce era rău a fost asociat cu Molotov. Perdelele opace, folosite pentru a opri bombardierii să repereze zonele urbane, au fost numite „perdele Molotov”, iar avioanele de bombardare erau „găinile lui Molotov”. La o lună de la invazia sovietică, în „New York Times” se scria: „Finlandezii au o armă făcută în casă, pe care o consideră foarte eficientă. Este pur şi simplu o sticlă plină pe jumătate cu benzină, cu un băţ ataşat ca o siguranţă”.

Un veteran spaniol le-a explicat britanicilor cum să-l facă

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, şi britanicii au folosit cocktailurile Molotov pentru a se apăra împotriva temutei invazii naziste. În 1940, Tom Wintringham, un veteran al brigăzilor internaţionale din Războiul Civil Spaniol, a publicat un ghid al cocteilurilor Molotov în revista britanică „Picture Post”. După ce a oferit o reţetă pentru aceste dispozitive, le-a spus cititorilor şi cum să le folosească contra tancurilor: „Când este suficient de aproape, aprinzi fitilul îmbibat cu benzină. Arunci sticla şi îndată se aprinde. Nu poţi să-l arunci departe. Vezi să cadă în faţa rezervorului. Fitilul ar trebui să se prindă în şenile sau într-o roată dinţată sau să se înfăşoare în jurul unei osii. Sticla se va sparge, dar benzina ar trebui să înmoaie pătura suficient de bine pentru a face un foc ce va arde roţile de cauciuc pe care circulă şina rezervorului”.

După Al Doilea Război Mondial, când poporul maghiar s-a ridicat împotriva controlului sovietic în 1956, cocktailul Molotov a fost folosit din nou. Au fost distruse circa 400 de tancuri. După aceea, cocteilurile Molotov au devenit armele predilecte pentru protestele de stradă, dar şi în conflictelor armate. Studenţii le-au aruncat la poliţia franceză din Paris. Palestinienii le-au aprins asupra soldaţilor israelieni, iar americanii în timpul protestelor rasiale.

FOTO: Shutterstock