Ce am învăţat la şcoală şi nu este întru totul adevărat. Unele specii de dinozauri aveau pene colorate

1 curiozitati jpg jpeg

Ai copii la şcoală sau nu, tot trebuie să ştii că multe informaţii predate de profesori în trecut, dar şi în prezent, nu mai sunt valabile. Fie s-au făcut descoperiri şi s-au confirmat sau infirmat unele ipoteze, fie pur şi simplu unele teorii găzduite de manualele şcolare din toată lumea sunt false.

Că dinozaurii arătau ca nişte şopârle mari, că exploratorul Cristofor Columb a descoperit America, că Marele Zid Chinezesc este singura construcţie care se vede din spaţiu, că Napoleon era scund, toate sunt informaţii învăţate la şcoală, însă nu neapărat adevărate.

Napoleon Bonaparte nu a fost un bărbat scund

De fapt, cuceritorul Napoleon Bonaparte avea o înălţime medie pentru perioada în care a trăit – peste 170 de centimetri. Totul a pornit de la benzile desenate englezeşti, care l-au descris ca fiind scund. Când a murit, martorii prezenţi au declarat că bărbatul măsura nu mai mult de 157 de centimetri, dar asta se datora unei diferenţe între unităţile de măsură franceze şi britanice.

Dinozaurii aveau pene colorate

stanga
dreapta
2 shutterstock 194200442 jpg jpeg
5 shutterstock 380382595 jpg jpeg
6 shutterstock 1737645371 jpg jpeg
7 shutterstock 181975541 jpg jpeg
4 shutterstock 317060891 jpg jpeg
3 shutterstock 275487968 jpg jpeg

După studii amănunţite în acest sens, în prezent, ştim că mulţi dinozauri aveau pene pufoase şi colorate! Paleontologii au găsit fosile bine conservate ale unor dinozauri care aveau pene pe tot corpul. Alţii aveau smocuri pufoase în unele zone ale corpului. Experţii au reuşit chiar să identifice culorile prin studierea unor structuri minuscule numite melanosomi din penele fosilizate. „Este unul dintre cele mai uimitoare lucruri care s-au întâmplat în viaţa mea de om de ştiinţă”, a spus paleontologul Steve Brusatte, citat de rd.com.

Părul şi unghiile nu continuă să crească după moarte

Sângele oxigenat încetează să mai circule în corp odată cu decesul, aşa că celulele care produc fire noi de păr şi ţesut de unghii nu mai pot funcţiona. Ideea că părul şi unghiile continuă să crească şi după moarte este o interpretare greşită a ceea ce se întâmplă, de fapt, cu un cadavru în orele şi zilele de după trecerea în nefiinţă a unei persoane, potrivit BBC. Pielea se usucă şi se retrage la vârful degetelor, făcând unghiile să pară mai lungi. Pielea facială a bărbaţilor se deshidratează, ceea ce poate permite apariţia firelor de păr de sub piele.

Columb nu a descoperit America

Evident, acest lucru este greşit, deoarece nativii americani trăiau pe continent de cel puţin 15.000 de ani. Chiar dacă o să zici că el a fost primul european care a pus piciorul în America, să şii că te înşeli. Exploratorul viking Leif Erikson pare să fi ajuns în America de Nord cu 500 de ani înainte de venirea lui Columb. În plus, Columb a explorat doar Bahamas, Hispaniola şi o parte din coastele Americii Centrale şi de Sud. Potrivit Washington Post, acesta nu şi-a dat seama niciodată că ar fi găsit un continent întreg.

Thomas Edison nu a inventat becul

În orice caz, nu singur. Multe surse istorice sugerează că becul a fost inventat de un grup de oameni de ştiinţă, nu de o singură persoană. Humphry Davy a creat prima lumină electrică în 1802, iar un inventator pe nume Joseph Wilson Swan a creat un prototip funcţional al unui bec, folosind filamente de hârtie carbonizată, în 1860. Edison a studiat şi a eliminat unele dintre problemele tehnice pe care le aveau becurile prototip, astfel că a făcut ca invenţia sa să fie mai practică. Practic, el a inventat becul ieftin şi practic, nu primul bec electric.

Marele Zid Chinezesc nu este singura construcţie vizibilă din spaţiu

Acest lucru este neadevărat din mai multe puncte de vedere. În primul rând, în 2003, astronautul chinez Yang Liwei a ajuns în spaţiu şi a susţinut, ulterior, că nu a putut vedea Marele Zid ChInezesc. Alţi exploratori spaţiali au susţinut că acesta se poate vedea, dar numai în anumite condiţii, cum ar fi atunci când este acoperit cu zăpadă. Pe de altă parte, în aceleaşi condiţii, pot fi văzute şi piramidele egiptene, dar şi unele drumuri şi poduri spectaculoase de pe Pământ.

@shutterstock, esa.intRecente

Imagine featured clickpentrufemei   sursa Instagram JPG
cafea jpg
lapte jpg
olivia newton john 0 shutterstock 530029375 jpg
William si Kate jpeg
nicole kidman shutterstock 644941192 jpg
Jennifer Coolidge 0 jpg
donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg
reese witherspoon jpg
Click! pentru femei Nr  16 jpeg
victoria principal dallas jpg
Printul William jpeg
Vedete jpg
lisa marie presley 2 shutterstock 276232913 jpg
Regina Elisabeta jpeg
Theo Rose poza mica (8) jpg
Elon Musk jpg
calendar zile libere jpeg