Ce e bine să faci de Sfântul Andrei

1 78494 original jpg jpeg

Pe 30 noiembrie, creştinii de pretutindeni îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, Ocrotitorul României. De-a lungul timpului, oamenii de la sate au răspândit numeroase tradiţii şi superstiţii care au loc în noaptea magică de dinaintea sărbătorii. Află ce e bine să faci şi ce nu ca să îţi meargă bine anul care vine.

Ce e bine să faci de Sfântul Andrei?

Usturoiul alungă strigoii

În noaptea de Sfântul Andrei, se spune că spiritele rele, strigoii şi vârcolacii se dezlănţuie şi colindă pe la casele oamenilor. Pentru a se proteja de rău, sătenii ung cu usturoi geamurile şi uşile de la încăperi, dar şi de la grajduri. De asemenea, superstiţia spune că e bine să li se facă cruce cu usturoi pe mâini celor mici şi să li se dea mâncare cu usturoi, pentru a-i apăra de sufletele pedepsite ale celor adormiţi.

Busuiocul sub pernă îţi arată alesul

Tot în popor, fetele nemăritate obişnuiesc să îşi pună busuioc sub pernă alături de o oglindă pentru a-şi visa ursitul. O altă superstiţie le determină pe acestea să întoarcă un ulcior de lut cu gura în jos, să pună pe fundul vasului trei cărbuni încinşi şi să rostească o incantaţie, dacă vor ca iubitul să li se arate în prag ziua următoare. O altă metodă pentru a afla cum arată ursitul este următoarea: fata ţine două lumânări aprinse în mână şi priveşte într-un pahar cu apă în care a fost aruncată o verighetă sfinţită, pentru cununie.

Grâul încolţit îţi spune ce an vei avea

De Sfântul Andrei, gospodarii pun grâu la încolţit pentru a afla cum va fi recolta în anul care urmează, dar şi cât de prospere vor fi casa şi familia lor. Dacă grâul încolţeşte, casa va fi cuprinsă de noroc şi belşug, iar dacă nu, anul care stă să vină va fi plin de necazuri.

Ce nu e bine să faci de Sfântul Andrei?

Munca aduce ghinion

O vorbă din bătrâni spune că, în noaptea de Sfântul Andrei, nu e bine să te piepteni şi nici să coşi, căci vei atrage lupii şi spiritele rele. De asemenea, se crede că nu e de bun augur să faci curat în casă şi în curte, să arunci gunoiul afară şi să dai bani cu împrumut.

Să nu stingi candela în timpul nopţii

Potrivit tradiţiei, de Sfântul Andrei, candela trebuie să fie aprinsă în casă încă din timpul nopţii până a doua zi la apus. Se spune că dacă o stingi, strigoii vor fi ademeniţi de întuneric şi te vor speria de moarte. Mai mult, spiritele rele nu iubesc lumina, motiv pentru care vor încerca să o stingă şi să pătrundă în casă.Recente

inot   piscina   woman gb77933578 1280 jpg
olivia newton john jpeg
vedete jpg
elvis 0 profimedia 0308411997 jpg
robin williams shutterstock 87978553 jpg
Greta Thunberg shutterstock 1346536709 jpg
par lung   barbat   shutterstock 759071578 jpg
ochi shutterstock 2176700177 jpg
Imagine featured clickpentrufemei JPG
kim kardashian 1 jpg
michael jackson jpg
Whitney Houston shutterstock 91490768 jpg
Sharon Stone  jpg
Casa Playboy jpeg
vedete in costum de baie jpg
Aishwarya Rai profimedia 0692768910 jpg
Jlo si Marc Anthony jpg
diego maradona shutterstock 2026359395 jpg
serena william instagram 1  jpg
Kanye West Pete Davidson  jpg