Ce se întâmplă în corp când ne uităm la serialele preferate şi de ce devenim dependenţi de ele

1 privit la televizor jpg jpeg

De obicei, urmăritul unui serial recomandat de un prieten pare o activitate destul de inocentă, însă fără să ne dăm seama, picăm rapid în capcana vizionării excesive şi facem imediat click pe „episodul următor‟. De ce se întâmplă asta?

Când vine vorba de serialele preferate, rar se întâmplă să ne mulţumim cu puţin! Deşi poate ne propunem să vizionăm un singur episod, în momentul în care acţiunea începe, ajungem să nu ne mai dezlipim de televizor sau de laptop. Deja suntem curioşi ce o să se întâmple cu personajul principal din serial şi renunţăm la orice activitate propusă în acea zi, pentru a urmări aventurile. Iată ce se întâmplă în corpul nostru când ne uităm la un serial preferat şi de ce o activitate atât de relaxantă poate crea dependenţă!

Creierul, vinovatul principal? 

Potrivit nbcnews, o activitate plăcută şi relaxantă, cum ar fi vizionatul serialelor duce la producerea dopaminei, substanţă produsă de creier, care provoacă în corpul nostru plăcere. Pofta de dopamina ne împinge să facem din ce în ce mai mult această activitate plăcută, lucru care ne determină să nu ne oprim ecranele: „Când faci o activitate plăcută, cum ar fi urmărirea excesivă a serialelor, creierul tău produce dopamină. Această substanţă chimică îi oferă corpului o recompensă naturală, de plăcere, iar creierul îşi doreşte constant să continue această activitate. Atunci când urmăreşti serialul tău preferat, corpul simte plăcere, iar tu experimentezi în acel moment o pseudo-dependenţă de spectacol‟, a spus Dr. Renee Carr, psiholog clinician.

Potrivit specialistului, în momentul în care vizionăm în mod excesiv un serial, se produce acelaşi efect ca în cazul altui tip de dependenţă: „Căile neuronale care cauzează dependenţă de substanţe interzie sau de sex sunt aceleaşi cu cele care produc dependenţa de observare excesivă. Corpul tău nu discriminează plăcerea! Ea poate veni din orice activitate, care produce în mod constant dopamină‟, a completat specialistul.

Intrăm în contact cu emoţiile noastre şi uităm de stres

Ai intrat vreodată în pielea unui personaj atât de mult încât ai plâns de fericire pentru succesul lui sau te-ai întristat pentru durerea lui? Potrivit universitycalifornia, acest lucru se numeşte „transport narativ‟, moment în care spectatorii confundă povestea vieţii lor cu povestea din film. Totodată, intriga, scenariul şi muzica contribuie la o experienţă emoţională puternică, iar urmăritul serialelor preferate determină creierul nostru să ia o pauză de la presiunile şi de la factorii de stres, din jurul nostru, arată nbcnews. Evadarea temporară ne ajută să ne relaxăm şi să se simţim mai pregătiţi să ne întoarcem în „lumea reală‟, pentru a ne confrunta cu problemele personale.

Sursă foto: ShutterstockRecente

Ce l a ajutat pe Pierce Brosnan sa depaseasca pierderea primei sotii Sursa foto shutterstock 1093386590 jpg
De la debutul în seriale precum "Karaoğlan" și "Kampüsistan", până la primul său lungmetraj "Tunes from Spinach" în 2005, Urgancıoğlu a captivat publicul cu abilitățile sale actoricești remarcabile
Harry Potter jpg
Al Di Meola foto  Shutterstock jpg
Kanye West foto  Shutterstock jpg
Cher foto  Shutterstock jpg
aroganta jpg
WhatsApp Image 2023 09 22 at 15 24 02 jpeg
Melania Trump foto  Shutterstock jpg
caine jpg
Jennifer Aniston jpg
Jennifer Lopez foto  Instagram jpg
magneziu jpg
Lady Gaga foto  Shutterstock jpg
Zodii cu ghinion Sursa foto shutterstock 2218817583 jpg
Kim Cattrall foto  Shutterstock jpg
Elsa Pataky, Chris jpeg
familie, trasaturi jpg
Anisia Gafton (1) jpg
David Schwimmer și Matt LeBlanc sursa  Shutterstock jpg