Ce se întâmplă în creier când faci un puzzle şi de ce ar trebui să preferi un joc în locul ştirilor de la TV

1 shutterstock 4903525 jpg jpeg

Aşa cum jocurile sudoku sau cuvintele încrucişate îţi stimulează inteligenţa, aşa şi puzzle-urile au un impact pozitiv semnificativ asupra creierului. Fie că alegi să faci un joc de o mie de piese, fie că preferi un puzzle mai mic, de câteva zeci de piese, activitatea presupune să pui pe pauză tot ce îţi atrage atenţia zilnic, cum ar fi grijile, ştirile. Fiecare mişcare pe care o faci în timpul jocului înseamnă o activitate importantă în creier.

În funcţie de tipul de puzzle ales, sunt stimulate diferite zone cerebrale. „O gamă vastă de puzzle-uri acoperă toate abilităţile cognitive, de la gândirea spaţială la limbaj şi raţionament‟, spune Marcel Danesi, profesor de semiotică şi antropologie, din Canada, şi autor al volumului „The Total Brain Workout: 450 de puzzle-uri pentru a vă ascuţi mintea, îmbunătăţi memoria şi menţine creierul în formă‟. Danesi confirmă că „unele tipuri de puzzle-uri pot fi folosite pentru a stimula anumite zone ale creierului‟. Unele puzzle-uri se ocupă de îmbunătăţirea vocabularului şi limbajului, altele sunt dedicate unui anumit aspect al gândirii logice, cum ar fi plasarea pieselor într-un mod anume într-o grilă; există şi jocuri care favorizează unele zone din creier se desfăşoară activităţi de logică.

Creierul tău iese la vânătoare

Puzzle-urile sunt jocuri care stimulează limbajul, capacitatea de a procesa cifre şi care antrenează logica pentru a descoperi soluţii ascunse. „Suntem, astfel, angajaţi într-o vânătoare mentală de ceva, la fel ca un detectiv din poveştile cu mistere sau ca un om de ştiinţă care caută motivul din spatele unui fenomen‟, spune Densi. „Puzzle-urile sunt versiuni la scară mică ale acestei <<căutări de a înţelege>>‟, adaugă Marcel Danesi. Cu toate că, adesea, ai soluţia, iar tu trebuie să refaci imaginea din piesele de puzzle, deci nu există nimic nou la sfârşitul jocului, vânătoarea însăşi este cea care, probabil, stimulează diferite zone ale creierului, care implică, simultan, nevoia de a descoperi şi un sentiment de satisfacţie.

Reduce nivelul de stres

Vrei să te relaxezi? Puzzle-urile, în special, te pot ajuta să te relaxezi şi să nu mai resimţi stresul aşa de puternic, se arată în concluziile cercetărilor publicate în „Frontiers in Aging Neuroscience‟. Încercă să faci câteva puzzle-uri de mici dimensiuni şi vei restarta creierul, care va porni din nou mai „uşor‟ cu o parte importantă de griji.

Jocurile mai grele schimbă activitarea creierului

Cea mai mare activitate a creierului urmează anumite căi prin creier. Indiferent de tipul de puzzle pe care îl faci, activitatea cerebrală se va desfăşura, mai bine zis, se va deplasa de-a lungul acestor căi. Când ai de-a face cu un joc dificil de gestionat, pot fi activate părţi noi din creier, ca să rezolvi problema. Aceste jocuri de puzzle, care au sute şi chiar mii de piese, garantează că sporesc puterea creierului de funcţionare.

Obţii un antrenament complet asupra creierului

Puzzle-urile activează atât emisfera stângă, cât şi pe cea dreaptă a creierului. „Imaginaţia este activată alături de raţionament sau de capacitatea de a calcula”, spune Danesi. „Memoria intră şi ea în joc, mai ales în puzzle-urile bazate pe cuvinte şi pe cele matematice. Aceasta presupune activarea „întregului creier”.

Primeşti recompensă

Momentul acela de satisfacţie, pe care îl ai când mai ai puţine piese până să întregeşti puzzle-ul, apare datorită valurilor de dopamină, declanşate de zona creierului responsabilă de recompense şi împuternicire.

@shutterstockRecente

Cea mai in varsta castigatoare a unui premiu Grammy Sursa imagine Instagram angelaalvarez1927 jpg
Meghan Markle si Printul Harry jpeg
Printul Harry jpg
Paradoxul zilei de nastere Sursa imagine shutterstock 150755498 jpg
kim kardashian sursa  Instagram jpg
Cele mai ciudate obiceiuri alimentare ale celebritatilor Sursa imagine Instagram wearedavid mia jpg
Oprah Winfrey, Tom Cruise nunta sursa  Shutterstock jpg
Vedete care au devenit mame in 2022 jpg
meghan markle, cățeii ducesei sursa  Shutterstock jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck (2) jpg
Kylie Jenner jpg
Wednesday jpeg
vedete care au înșelat cu bona copiilor sursa  Shutterstock jpg
Vedete care s au căsătorit de două ori cu același partener jpg
central nucleara Cernobil sursa  Shutterstock jpg
Semne neobisnuite ca esti insarcinata Sursa imagine Pixabay jpg
Cadouri nepotrivite pentru Sărbătorile de Iarnă jpg
Printul John 4 jpeg
Cristina Mihaela Dorobantu (4) jpg
Filme care au distrus casnicii la Hollywood Sursa imagine shutterstock 2158102771 jpg