Ce spun poftele despre tine

Vrem, nu vrem, avem tot felul de pofte. Ele pot să indice atât vitaminele şi mineralele de care are nevoie organismul, cât şi unele aspecte ale personalităţii noastre, de care poate că nici nu suntem conştiente.
Cine ar fi crezut că ce mâncăm şi felul în care mâncăm reflectă personalitatea noastră? Nu se poate să nu fi observat că sunt persoane care consumă cu predilecţie anumite alimente în detrimentul altora, că ritmul în care se hrănesc diferă sau că au anumite ritualuri la masă, de neînţeles pentru alţii. De exemplu, când fetiţa mea mânca un măr, nu mai făcea altceva, doar savura fiecare înghiţitură – ceea ce pe mine mă umplea de uimire, fiindcă mie mi se părea că aş fi putut citi ceva sau face o mulţime de alte lucruri în tot acel timp.
Eşti tacticoasă şi mănânci încet: eşti echilibrată
Dacă nu te ştii să ai pofte cumplite, dacă, chiar când ţi-e foarte foame, eşti capabilă să-ţi pregăteşti tacticoasă masa şi să mănânci întotdeauna încet, înseamnă că ai un psihic bun şi echilibrat, eşti încrezătoare şi îţi place să deţii controlul. Consideri mâncarea importantă, ştii să apreciezi viaţa şi să te bucuri de orice lucruri bune, oricât de mărunte. Totuşi, ritmul lent poate trăda şi un nivel scăzut de energie sau o dispoziţie tristă.
Eşti lacomă şi mănânci repede: ambiţioasă, nerăbdătoare, frustrată
Când ai crescut alături de cineva care mânca repede, fără să vrei ai preluat, probabil, obiceiul de a înfuleca pe nerăsuflate. Simţurile tale se deschid cu mare bucurie la vederea şi adulmecarea unor farfurii frumos aranjate, indiferent dacă e felul tău preferat sau ceva inedit, aşa că te năpusteşti ca un prădător asupra prăzii, curăţând farfuria înainte ca ceilalţi să fi ajuns abia la jumătate. Această atitudine denotă o sănătate a simţurilor şi o plăcere de a trăi. Eşti o persoană ambiţioasă, deschisă faţă de noi experienţe, dar este posibil şi să ai tendinţa de a fi nerăbdătoare, sau să ascunzi o frustrare ori o nemulţumire profundă –un gol pe care încerci să îl umpli cu mâncăruri bune, menite să-ţi distragă atenţia de la ceea ce-ţi lipseşte.
Tânjeşti după mâncăruri exotice: eşti aventuroasă
Îmi amintesc, amuzându-mă, de o fostă colegă care, atunci când ieşeam să sărbătorim pe cineva, se întrista în faţa meniului şi, fără să-l deschidă, cerea mereu acelaşi lucru: şniţel cu cartofi prăjiţi. Pe de altă parte, m-a intrigat uimirea altei colege, când eu descopeream un preparat nou, ineresant, şi declaram că eram curioasă să-l gust. O persoana aventuroasă va căuta mereu următoarea provocare gastronomică. Nevoia de senzaţii noi, senzaţii tari caracterizează persoanele care consideră şi masa de zi cu zi o ocazie de a ieşi din rutină. Dacă te numeri printre exploratorii gastronomiei, e bine totuşi să nu-i obligi pe cei din jurul tău, care nu-s la fel de aventuroşi, să facă la fel ca tine. Fiecare cu stilul său!
Pretenţioasă? Eşti nevrotică
Dacă nu ai depăşit preferinţele sau antipatiile culinare din copilărie sau ai tendinţa de a întoarce nasul când e vorba de o bucătărie nefamiliară, e foarte probabil să fii puţin nevrotică. Cercetările cu privire la aşa-numita neofobie culinară arată că această ezitare sau lipsă de interes pentru a testa noi alimente sau mâncări are legătură cu anumite trăsături de personalitate, inclusiv anxietate şi nevroză.
Mănânci după tipic: eşti disciplinată şi atentă la detalii
Nu ai pofte anume, dar mănânci un aliment în întregime, înainte să treci la altul? Asta înseamnă că eşti serioasă, disciplinată, orientată către detalii. Abordezi problemele în profunzime. Deşi unii pot privi cu ironie felul tău de a te hrăni, tu îţi vezi de treabă, netulburată. Modul tău de a mânca sugerează o personalitate de tip lup singuratic, o fire încăpăţânată, hotărâtă de a încheia o sarcină, înainte de a trece la alta.
... pofta de dulce indică o lipsă de crom, de carbon şi de fosfor? Dacă pofteşi la mâncăruri sărate, s-ar putea ca organismul să aibă un deficit de săruri de clor.