Ce sunt trandafirii deşertului şi ce ştim despre acest fenomen natural spectaculos

1 shutterstock 17162107 jpg jpeg

Deşerturile sunt ecosisteme aride care acoperă o cincime din suprafaţa terestră. Chiar dacă mulţi oameni le consideră un mediu ostil, deşerturile sunt pline de surprize şi frumuseţi ascunse. Trandafirii deşertului sunt unul dintre ele.

În ciuda numelui său, un trandafir de deşert nu este un trandafir, ci un cristal (selenit) cu o formă asemănătoare trandafirului. Trandafirii deşertului se găsesc în special în Africa, în deşertul Sahara (Algeria, Tunisia, Maroc, Egipt şi Namibia), Asia (Arabia Saudită, Qatar şi Emiratele Arabe Unite), Australia, Mexic şi Statele Unite. Numele selenit provine de la Selena: zeitatea greacă a Lunii.

Forma trandafirilor de deşert va depinde de regiune. Conform Geology In, zonele puţin adânci vor avea trandafiri deşert de culoarea chihlimbarului, cu cristale minuscule („petalele”). În straturi mai adânci, trandafirii deşertului sunt galbeni sau incolori.

stanga
dreapta
2 shutterstock 1727098681 jpg jpeg

Trandafirii deşertului au în componenţă cristale de nisip, sare şi gips. Aceste cristale se formează atunci când apa se evaporă. Cristalele sunt afectate de eroziune, sare, nisip şi alte elemente din deşert, ceea ce le conferă o formă de petală. Cristalele mai mari tind să conţină mai multă sare. Trandafirii deşertului se formează fie singuri, fie în ciorchini, iar dimensiunile variază de la mărimea unui bob de mazăre la 10 cm în diametru.

Trandafirul deşertului este, de asemenea, cunoscut sub numele de "trandafir de nisip", "trandafir de selenit", "trandafir de gips". În unele culturi, ei sunt consideraţi un simbol al protecţiei.

Pentru cei care cred în pietre semipreţioase şi în puterea acestora, selenitul este unul dintre cele mai importante cristale.

FOTO ShutterstockRecente

pahare   shutterstock 2155428393 jpg
Bradley Cooper si Lea jpeg
Nunta jpg
Beyonce jpg
Superman   Dean Cain png
miss universe australia jpg
jaclyn smith actrita jpg
Sunete jpg
Kim Kardashian jpg
pretentios   shutterstock 2153636113 jpg
Untold jpg
Elena Ghica Dora d'Istria 4 jpeg
Competitie jpg
Longevitate jpg
Quokka   animal jpg
Facebook jpg
elvis jpg
Suzanne Somers 2 shutterstock 537518347 jpg
muzica   chitara   guitars gcfe5d960e 1280 jpg
Zishe Breitbart jpeg