Ce trebuie să ştii despre tehnologia 5G. Viitorul chiar sună bine?

1 5g shutterstock 1705761061 jpg jpeg

Odată cu lansarea acestei noi tehnologii, se trece într-o nouă etapă a comunicării globale. Dar ce este 5G şi de ce a devenit un soi de „bau-bau‟ pentru mulţi?

Pasionaţii de tehnologie abia aşteaptă lansarea celei de-a cincea generaţii de comunicaţii mobile, studiind din timp piaţa telefoanelor mobile, a tabletelor şi a altor gadget-uri nou lansate sau anunţate să apară în curând, ce vor putea suporta servicii integrate la viteze de transfer de până la 20 Gb/secundă. Adică de zeci de ori mai rapid decât 4G! Vorbim despre o conexiune mai rapidă, semnal mai stabil în locurile aglomerate, schimb de date mai strâns între dispozitive, relee şi servere, sunet mai fidel şi conectarea mai multor device-uri. Cu alte cuvinte, apelurile video vor avea o imagine şi un sunet mult mai clare, experienţa jocurilor online va fi una fără erori, descărcarea unui film la rezoluţie înaltă va dura doar un minut, fişierele multimedia vor intra instantaneu în memoria laptopului sau a telefonului, iar brăţările de fitness sau de tip smartwatch (în engleză ceas inteligent) îţi vor monitoriza în timp real starea de sănătate, alertând doctorii în cazul unei urgenţe. Mai mult, 5G va permite interconectarea obiectelor casnice din locuinţele inteligente şi sporirea standardului de securitate oferit de sistemele de supraveghere, dar şi coordonarea intersecţiilor inteligente şi apariţia tot mai multor vehicule autonome, care vor fi mai sigure prin „comunicarea“ dintre ele, anume prin schimbul de datele din trafic şi hărţi în timp real.

Cum funcţionează tehnologia 5G

5G este o tehnologie radio ce operează pe unde de frecvenţă înaltă, 30 GHz-300 GHz faţă de doar 6 GHz, în cazul 4G. Însă, întrucât nu parcurg distanţe foarte lungi, aceste unde vor necesita amplasarea a numeroase antene în marile oraşe, unde numărul mare de clădiri ar putea îngreuna transmisia de date dintre releele clasice şi laptopuri sau telefoane. Cei din zonele rurale, cu semnal slab, privesc apariţia 5G ca pe o soluţie salvatoare, dar acest upgrade e valabil pentru zonele urbane cu o densitate peste medie, astfel că operatorii vor fi nevoiţi să dezvolte 4G (frecvenţe joase pe distanţe lungi) în paralel cu implementarea 5G (frecvenţe înalte pe distanţe scurte).

9 cpf promo de numar 128x89 jpg jpeg

Un pericol pentru mediu şi sănătate?

stanga
dreapta
9 cpf promo de numar 128x89 jpg jpeg

Ca orice tehnologie nouă, 5G se loveşte şi ea de mituri şi de scepticism, ba chiar şi de proteste de stradă. Diverse teorii ale conspiraţiei spun că radiaţiile emise de antenele amplasate mult mai des (câte una la fiecare 10-12 clădiri) vor cauza modificări genetice şi boli, în special la copii şi gravide (pierderea văzului sau auzului, cancer de piele, infertilitate, probleme cu tiroida). Diverşi oameni de ştiinţă din peste 40 de ţări au făcut apel la Naţiunile Unite să ia măsuri pentru reducerea expunerii la câmpul electromagnetic emis de sursele wireless, având în vedere riscurile cu privire la sănătate şi mediul înconjurător.

Totuşi, povestea păsărilor moarte din cauza 5G, care a circulat pe reţelele de socializare, s-a dovedit a fi falsă. Iar teoria conform căreia 5G favorizează răspândirea COVID-19 nu are temei.

@shutterstockRecente

nicole kidman shutterstock 644941192 jpg
Jennifer Coolidge 0 jpg
donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg
reese witherspoon jpg
Click! pentru femei Nr  16 jpeg
victoria principal dallas jpg
Printul William jpeg
Vedete jpg
lisa marie presley 2 shutterstock 276232913 jpg
Regina Elisabeta jpeg
Theo Rose poza mica (8) jpg
Elon Musk jpg
calendar zile libere jpeg
vitamina D jpg
David Faustino and Christina Applegate   shutterstock 300629561 jpg
jennifer lopez si ben affleck  jpeg
Will Smith  jpg
Chris Pratt    shutterstock 2172219737 jpg