Cum trăieşte cel mai izolat trib din lume. Este ilegal să le vizitezi insula! Ce păţesc intruşii?

1 trib izolat bun jpg jpeg

În lume, există în jur de 100 de grupuri de oameni care n-au contact cu lumea exterioară, însă niciunul nu este mai izolat decât tribul Sentinelese. Localizat în insulele Andaman de nord, din India, acest popor indigen se separă de restul lumii de zeci de mii de ani, iar această izolare le-a salvat viaţa, având în vedere că nu sunt expuşi bolilor străinilor sau stilului lor de viaţă agresiv şi distrugător. Guvernul indian recomandă lumii civilizate să evite contactul cu nativii, însă, din păcate, nu toţi au plecat urechea la recomandările autorităţilor. Ce au păţit ei?

Mai mulţi exploratori au încercat să intre în contact cu cei din tribul Sentinelese. Şi, aşa cum era de aşteptat, cele mai multe astfel de încercări au avut urmări nedorite. În anii '80, de pildă, mulţi băştinaşi şi-au pierdut viaţa în timpul micilor bătălii pe care le-au purtat cu intruşii. Iar, cu alte ocazii, tocmai intruşii au avut de suferit din cauza curiozitării lor.

Pentru a înceta intruziunea străinilor în viaţa membrilor tribului Sentinelese, guvernul indian a interzis orice vizită pe teritoriul lor în 1997. Pe o rază de 5 km, nimeni nu se poate apropia de insula Sentinel. Sub nicio formă şi niciun pretext. Cei care se încumetă să încalce acestă regulă se trezesc cu o „ploaie‟ de pietre şi săgeţi asupra lor. Nu de puţine ori au existat victime, iar trupurile neînsufleţite ale celor care şi-au găsit sfârşitul pe insula celui mai izolat trib din lume nici măcar nu au putut fi repatriate.

Antropologii sunt de părere că tribul Sentinelese trăieşte pe insulă de mai bine de 60.000 de ani fără să beneficieze de avantajele lumii civilizate. Şi, în tot acest timp, stilul lor de viaţă nu s-a schimbat prea mult.

Limba pe care o vorbesc cei din tribul Sentinelese este şi ea cât se poate de privată. Nici măcar triburile vecine n-o cunosc. „Nimeni nu vorbeşte limba Sentinelese în afara lor. E imposibil de comunicat cu ei‟, precizează Dharmendra Kumar, şeful poliţiei din Andaman.

Însă tocmai această izolare îi ţine în viaţă pe cei din tribul Sentinelese. Sistemul lor imunitar nu este obişnuit cu bacteriile şi virusurile din lumea modernă, motiv pentru care până şi o banală strângere de mână sau un strănut le poate fi fatal. „Izolarea i-a făcut extrem de vulnerabili‟, e de părere analistul Sophie Grig. „Ei nu au imunitate nici măcar pentru simplele noastre răceli sau gripe.‟

Cu toate că nu se cunosc prea multe lucruri despre ei, experţii sunt convinşi că tribul Sentinelese trăieşte cu ajutorul vânătorii şi al culegerii de fructe. Nativii se hrănesc cu carne şi peşte, pe care le gătesc fără să ştie măcar să facă focul. Şi, dacă nu ştiu să facă focul, cum reuşesc să gătească? Ei bine, aşteaptă să lovească fulgerul şi apoi menţin focul aprins cât pot de mult.

Aceşti indieni nu ştiu nimic despre agricultură, nu scriu şi nu citesc. Ştiu doar să adune câte două lucruri, nu mai mult, definind orice depăşeşte cantitatea de două sau doi ca fiind „mult‟.

Cu toate că trăiesc ca acum câteva mii de ani, beneficiază totuşi de câteva îmbunătăţiri. Folosesc bucăţile de metal pe care le găsesc pe mal şi care au fost aduse de valuri, pentru a-şi construi arme şi a le ascuţi.

Foto - ShutterstockRecente

înmormântare regală, sicriul Reginei, siciu deschis Sursa foto  Instagram Royal Family jpg
Colaj familia regala, femei insarcinate, shutterstock jpg
Cara Delevingne jpg
Nadia Comaneci 4 ok GettyImages 1206897168 jpg
horoscopul toamnei shutterstock 1556244503 jpg
cimpoierul reginei Sursa foto  Instagram jpg
Torpedoul masinii jpg
ben affleck jennifer lopez infidelitate contract prenupțial Sursa Foto  Shutterstock jpg
printul charles si camilla parker bowles gettyimages 495794140 6 jpeg
Secretele dietei cu care Jamie Oliver a slabit usor  Sursa foto Shutterstock jpg
Ezra Miller ritualuri satanice Sursa  Shutterstock jpg
Regele Charles atentat Sursă foto  Shutterstock jpg
Ce semnificație are inelul pe care regele Charles îl poartă, foto pinterest jpeg
Courteney Cox jpg
Regina înmormântare pălărie accesoriu jpg
Stranepotii reginei elisabeta jpeg
Marlyn Monroe si Frank Sinatra foto profimedia 0697582301 jpg
Se va schimba viaţa prinţului William şi a familiei sale  Sursa foto Instagram Kensingtonroyal jpg
omagiu adus reginei Elton John regina înmormântare Sursa foto  Shutterstock jpg
Vedete certate cu apa si sapunul, foto shutterstock jpg