De ce a refuzat Einstein să devină preşedintele Israelului. Motivul invocat avea de-a face cu inteligenţa sa

1 einstein jpg jpeg

Ca deţinător al premiului Nobel şi creator al celei mai cunoscute ecuaţii, faimosul fizician avea un CV impresionant, care-l recomanda pentru cea mai înalt funcţie în stat. Totuşi „Părintele relativităţii” a refuzat politicos asemenea poziţie atunci când i s-a propus să devină cel de-al doilea preşedinte al Israelului.

Primul preşedinte al Israelului, Chaim Weizmann, spunea că Albert Einstein era “cel mai mare evreu în viaţă”, aşadar, după moartea primului om în stat, pe 9 noiembrie 1952, se întrevedea un singur succesor care merita să preia cârma Israelului. Cu toate astea, Einstein n-a fost interesat de propunerea primită.

După moartea preşedintelui Chaim Weizmann, în 1952, Ambasada Israelului a trimis, pe 17 noiembrie, o scrisoare reputatului fizician Albert Einstein, în care i se oferea, în mod oficial, preşedinţia Israelului.

În scrisoarea oficială era stipulat faptul că faimosul evreu trebuia să se mute la Israel pentru a-şi desfăşura activitatea în calitate de preşedinte, fiind precizat, în acelaşi timp, că îndatoririle sale nu l-ar fi împiedicat să-şi continue cercetările în domeniul fizicii.

“Primul ministru mă asigură că, în aceste circumstanţe, facilitatea şi libertatea de-a continua munca ştiinţifică vor fi aprobate de guvern şi de un popor conştient de semnificaţia majoră a muncii depuse de dumneavoastră”, a scris Abba Ebban, un diplomat israelian, în scrisoarea oficială.

Pentru Einstein, care avea atunci 73 de ani, ar fi fost o alegere binevenită, facilă. În plus, în calitatea sa de profesor de orgine germană, care a găsit refugiu în Statele Unite după venirea la putere a lui Hitler şi care a devenit, astfel, avocatul evreilor persecutaţi de nazişti, ar fi fost funcţia care i s-ar fi potrivit cel mai bine. “Ca preşedinte, ar putea să desluşească şi matematica economiei noastre şi să ne ofere câteva soluţii”, spunea un statistician în revista TIME.

Cu toate astea, Einstein a refuzat oferta generoasă pe care a primit-o. Motivul invocat de cel al cărui nume e sinonim cu geniul a fost faptul că fizicianul nu se considera calificat pentru asemenea funcţie, nu credea că avea să se descurce ca preşedinte. Hm, genialul fizician chiar n-ar fi fost în stare să născocească soluţii la problemele apărute, nu l-ar fi dus mintea pe cel mai deştept om din lume să găsească cele mai bune alegeri?! N-avea el oare inteligenţa necesară pentru a se descurca cu brio în orice fel de ipostaze? Ei bine, el a considerat că nu. Iar, la cauza refuzului său a adăugat şi vârsta lui înaintată, lipsa experienţei şi incapacitatea lui de-a se descurca în relaţia cu oamenii.

“Toată viaţa mea am avut de-a face cu chestii obiective, drept urmare îmi lipseşte cu desăvârşire capacitatea de-a relaţiona cu oamenii şi experienţa în gestionarea relaţiilor cu cei din jur”, a scris acesta în scrisoarea sa de refuz.

Şi, chiar dacă a fost vehement în refuzul său, Einstein a sperat ca neacceptarea funcţiei de preşedinte să nu-i afecteze relaţia pe care o avea cu comunitatea evreiască, o conexiune percepută de el ca pe „cea mai puternică legătură umană” a sa.Recente

Jessica Simpson  Instagram jpg
Priyanca Chopra Jones shutterstock 2083738132 jpg
Jennifer Lopez si Ben Affleck jpeg
nuntă Prințul Harry, Meghan Markle foto  Shutterstock jpg
Click! pentru femei Nr 3  2023 jpeg
Menopauza jpg
Ireland Baldwin jpg
Pamela Anderson carieră foto  Shutterstock jpg
Papa Benedict sursa  Shutterstock jpg
Iti place muzica live Iata top 3 restaurante pe care nu trebuie sa le ratezi in Bucuresti jpg
zi norocoasa shutterstock 1937419057 jpg
Regé Jean Page jpg
Partea nevazuta a povestilor care ti au bucurat copilaria Sursa foto shutterstock 1983165296 jpg
Copiii Angelinei Jolie jpg
Dans jpg
jucării sexuale foto  Shutterstock jpg
Michael Jackson, Diana Ross sursa  Shutterstock, Instagram jpg
Lisa Loring jpeg
Top 3 zodii ai caror nativi sunt buni povestitori Sursa foto shutterstock 407827774 jpg
Piele somon jpg