De ce poartă judecătorii robe. Surprinzător, aceste haine lungi, cu mâneci largi, nu au fost mereu negre

3 shutterstock 2123740220 jpg jpeg

Dacă te-ai întrebat vreodată de ce judecătorii de la Curtea Supremă poartă robe negre, aici găseşti explicaţia! Tradiţia de a purta aceste haine lungi, cu mâneci largi, datează încă din Evul Mediu.

Hotărârile Curţii Supreme au schimbat istoria, dar cât de multe ştim despre judecători? Sunt multe lucruri de aflat, inclusiv despre vestimentaţia lor. Probabil îţi aminteşti de judecătorii, din filmele celebre, unde reprezentanţii Curţii purtau robe negre, cunoscute şi sub denumirea de „halate negre‟. Spre deosebire de avocaţii în costume, judecătorii arată diferit. De ce această diferenţă?

Tradiţia ca judecătorii să poarte robe este respectată în multe ţări europene. Această ţinută a devenit uniforma standard pentru judecătorii din Anglia, în jurul anilor 1300. Totuşi, acestea erau în culori diferite: verde, roşu sau violet.

Judecătorii ar fi purtat pentru prima oară robe negre, în jurul anilor 1600. Însă şi acestea aveau şi elemente roşii sau mâneci albe. Dovadă este portretul în ulei al lui John Jay, realizat de către artistul Gilbert Stuart, (vezi în galeria foto!).

Tot în această perioadă, judecătorii au adoptat purtatul celebrelor peruci albe. Atunci, atât judecătorii, cât şi avocaţii purtau peruci, fiecare cu propriul stil. Unele dintre peruci erau lucrate manual, din păr de cal, şi puteau costa câteva mii de lire.

Ce reprezintă robele negre?

Robele şi-au schimbat designul din haine colorate, în haine negre, în jurul anului 1800. În cele din urmă, această tradiţie s-a răspândit în istanţe şi majoritatea judecătorilor au adoptat haina neagră. Care este motivul pentru care judecătorii poartă robe negre?

Se spune că aceste haine reprezintă natura gravă a lucrurilor pe care judecătorii le au în faţă. De asemenea, hainele şi perucile judecătorilor ar simboliza puterea şi respectul pentru lege. În plus, ar ajuta ca judecătorii să nu mai fie recunoscuţi de către inculpaţi, atunci când ies din sala de judecată.

Sursă foto: Shutterstock Recente

Barbarella jpeg
WhatsApp Image 2023 06 02 at 00 58 51 jpeg
Bebe Rexha se lupta cu kilogramele in plus Sursa foto shutterstock 2271496475 jpg
Afis LineUp FULL  cu Parteneri  16p9 1920x1080px NVS  Digital RE 8iun png
Arnold Schwarzenegger foto  Shutterstock jpg
Kate Middleton foto  Shutterstock jpg
Jennifer Lopez Instagram jpg
Eva Mendes foto  Shutterstock jpg
actriță pe covorul roșu sursa  Shutterstock jpg
Frica de zbor jpg
angelina Jolie foto  Shutterstock jpg
Vedete care sufera de tulburare bipolara Sursa foto shutterstock 1604341012 jpg
Arnold Schwarzenegger jpg
Copii jpg
3 lucruri pentru care oamenii te judeca atunci cand te vad prima data Sursa foto shutterstock 660620350 jpg
Zodiacul pasarilor Sursa foto shutterstock 2170596575 jpg
Apa oxigenata in ureche jpg
Kim Kardashian, Kanye West sursa  Shutterstock jpg
Regele Charles, Camilla Parker jpeg
Avion jpg