Dilemă de gravidă. Ce cetăţenie primeşte un copil născut într-un avion internaţional?

1 gravida shutterstock 1459821170 jpg jpeg

Ştim cu toţii că femeilor care au o sacrină avansată li se recomandă să nu circule cu avionul, să nu pornească la drumuri lungi. În general, nu există niciun pericol să călătoreşti cu avionul până la 36 de săptămâni de sarcină. Însă anumite companii aeriene au impus regula de-a primi doar pasagere cu sarcină mai mică de 28 de săpătămâni. Şi pe bună dreptate!

Nimeni nu doreşte se să se trezească cu un copil venit pe lume în avion! O astfel de naştere creează tot felul de probleme – cum ar fi cea de acordare a cetăţeniei. Chiar aşa, ce cetăţenie primeşte un copil născut la mare altitudine, într-un avion internaţional?   

Să luăm un caz concret! O femeie din Utah, SUA, se afla într-un avion spre Honolulu când i-a venit sorocul. După cum ne informează Washington Post, doamna respectivă ştia că era însărcinată şi, în ciuda faptului că încă nu era momentul să nască, s-a trezit cu dureri abdominale crunte chiar la bordul aeronavei în care se afla.

Se pare că gravida era în travaliu şi, spre încântarea ei, un medic şi câteva asistente medicale se aflau în avion şi au ajutat-o pe femeie să aducă pe lume un copil perfect sănătos în ciuda faptului că s-a născut prematur, la numai 29 de săptămâni. Odată rezolvată urgenţa medicală, s-a pus problema cetăţeniei nou-născutului. Iar situaţia inedită le-a dat autorităţilor câteva bătăi zdravene de cap!

Nu există nicio lege care să ia în calcul asemenea cazuri extrem de rare, motiv pentru care se iau în seamă mai mulţi facturi pentru a putea stabili cetăţenia micuţului. Statele Unite şi câteva alte ţări determină cetăţenia în funcţie de “dreptul teritoriului”. Ce înseamnă asta?

Dacă cineva s-a născut chiar deasupra Statelor Unite primeşte automat cetăţenia americană, fără să se ţină cont de cetăţenia părinţilor. Totuşi există excepţii. Copilul poate primi dublă cetăţenie dacă părinţii nou-născutului nu sunt cetăţeni americani.

Alte state ţin cont de “dreptul sângelui”. Astfel, copilul preia cetăţenia părinţilor indiferent ce tărâm traversa în momentul în care a văzut pentru prima dată lumina zilei.

Dacă gravida naşte fix când avionul în care se află traversează ape internaţionale, dreptul tărâmului nu se mai aplică. Şi, dacă nici dreptul sângelui nu mai este valabil dintr-un motiv sau altul, cetăţenia nou-născutului este dată de cei din ţara în care compania aeriană este înregistrată, indiferent de locul din care a plecat avionul şi cel în care ajunge, ne informează How Stuff Works. Palpitant, nu-i aşa?

Foto - ShutterstockRecente

minciuna   shutterstock 1929158141 jpg
kim kardashian fata jpg
aursiargintaec@clickpentrufemei ro jpg
ZM RO elderflower Advertorial 900x500px LO 01 1 jpg
Vedete jpg
Angelina Jolie si copiii jpg
Hamlet jpg
horoscopul verii shutterstock 2146570531 jpg
Estee Lauder profimedia 0101843304 jpg
vis   cuplu   heart g2606d5f48 1280 jpg
Nicole Kidman si Tom Cruise jpg
Mark Twain jpg
foto vladimir putin jpg
Vedete  jpg
Nostradamus a prezis că în 2013 va începe al Treilea Război Mondial jpeg
vedete jpg
Brad Pitt jpg
Patricia Taylor si Keanu Reeves   shutterstock 95848498   crop png
Vedete jpg
eurovision shutterstock 2148569303 jpg