Dilemă de gravidă. Ce cetăţenie primeşte un copil născut într-un avion internaţional?

1 gravida shutterstock 1459821170 jpg jpeg

Ştim cu toţii că femeilor care au o sacrină avansată li se recomandă să nu circule cu avionul, să nu pornească la drumuri lungi. În general, nu există niciun pericol să călătoreşti cu avionul până la 36 de săptămâni de sarcină. Însă anumite companii aeriene au impus regula de-a primi doar pasagere cu sarcină mai mică de 28 de săpătămâni. Şi pe bună dreptate!

Nimeni nu doreşte se să se trezească cu un copil venit pe lume în avion! O astfel de naştere creează tot felul de probleme – cum ar fi cea de acordare a cetăţeniei. Chiar aşa, ce cetăţenie primeşte un copil născut la mare altitudine, într-un avion internaţional?   

Să luăm un caz concret! O femeie din Utah, SUA, se afla într-un avion spre Honolulu când i-a venit sorocul. După cum ne informează Washington Post, doamna respectivă ştia că era însărcinată şi, în ciuda faptului că încă nu era momentul să nască, s-a trezit cu dureri abdominale crunte chiar la bordul aeronavei în care se afla.

Se pare că gravida era în travaliu şi, spre încântarea ei, un medic şi câteva asistente medicale se aflau în avion şi au ajutat-o pe femeie să aducă pe lume un copil perfect sănătos în ciuda faptului că s-a născut prematur, la numai 29 de săptămâni. Odată rezolvată urgenţa medicală, s-a pus problema cetăţeniei nou-născutului. Iar situaţia inedită le-a dat autorităţilor câteva bătăi zdravene de cap!

Nu există nicio lege care să ia în calcul asemenea cazuri extrem de rare, motiv pentru care se iau în seamă mai mulţi facturi pentru a putea stabili cetăţenia micuţului. Statele Unite şi câteva alte ţări determină cetăţenia în funcţie de “dreptul teritoriului”. Ce înseamnă asta?

Dacă cineva s-a născut chiar deasupra Statelor Unite primeşte automat cetăţenia americană, fără să se ţină cont de cetăţenia părinţilor. Totuşi există excepţii. Copilul poate primi dublă cetăţenie dacă părinţii nou-născutului nu sunt cetăţeni americani.

Alte state ţin cont de “dreptul sângelui”. Astfel, copilul preia cetăţenia părinţilor indiferent ce tărâm traversa în momentul în care a văzut pentru prima dată lumina zilei.

Dacă gravida naşte fix când avionul în care se află traversează ape internaţionale, dreptul tărâmului nu se mai aplică. Şi, dacă nici dreptul sângelui nu mai este valabil dintr-un motiv sau altul, cetăţenia nou-născutului este dată de cei din ţara în care compania aeriană este înregistrată, indiferent de locul din care a plecat avionul şi cel în care ajunge, ne informează How Stuff Works. Palpitant, nu-i aşa?

Foto - ShutterstockRecente

Paris Hilton este disperata sa si gaseasca catelul jpg
13166749 107305913017982 387879570 n jpg
Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Charlize Theron, salariu negociat foto  Shutterstock jpg
Cei mai impiedicati hoti din lume Sursa foto Shutterstock 2045111030 jpg
Coolio, 10 copii și mai multe amante foto  Shutterstock jpg
Obiceiurile regelui charles al III lea, foto instagram jpg
Katy Perry jpg
Obiceiul alimentar al actritei Gwyneth Paltrow o face sa se simta grozav la 50 de ani Sursa foto Shutterstock 1544970053 jpg
Kim Kardashian, reguli în avionul privat sursa foto  Instagram Kim Kardashian jpg
James Bond, Daniel Craig jpeg
Camilla Parker si Charles jpg
Antonio Banderas si iubita lui demonstreaza ca dragostea nu are varsta Sursa foto Shutterstock 1409689958 jpg
new amsterdam 2 png
Pablo Picasso, primul cuvânt rostit sursa foto  Shutterstock jpg
Cel mai bun bucatar din lume, shutterstock jpg
Coolio, videoclip Gangsta's Paradise, Michelle Pfeiffer 1 Sursă foto  Shutterstock jpg
Coperta CPF 20 jpg
regina cu catelul jpg
Marilyn Monroe, adepta operațiilor estetice Chip transformat Coleaj Sursa foto  Imdb jpg
Ce scrie pe cele mai ciudate pietre funerare ale celebritatilor Sursa foto Pixabay jpg