Din secretele patinajului

1 79242 original jpg jpeg

Este uimitor cum patinatorii pot să alunece fără efort pe gheaţă. Graţia şi piruetele ameţitoare ascund o fascinantă poveste.

La început, patinele au fost folosite ca mijloc de transport şi nu în scop artistic. Vechii finlandezi fixau de încălţăminte oase de animale, pentru a aluneca fără efort pe lacurile îngheţate. Se foloseau de beţe din lemn pentru a înainta mai uşor. Lamele din metal au fost folosite din secolul al XIII-lea.

În 1880, membrii Clubului de Patinaj din Viena au fost primii care a valsat pe o suprafaţă îngheţată. Dansul pe gheaţă a fost recunoscut ca probă Olimpică abia în 1976.

Femeile nu aveau voie să participe să participe la competiţiile sportive de patinaj, acestea fiind rezervate doar bărbaţilor. În 1902, în timpul Campionatului Mondial de Patinaj, a participat şi britanica Madge Syers, care s-a clasat pe locul 2, după celebrul patinoator suedez Ulrich Salchow. Trei ani mai târziu, proba de fete făcea parte din competiţiile internaţionale.

Deşi este un sport de iarnă, patinajul a fost introdus ca disciplină olimpică în timpul Olimpiadei de vară de la Londra, din 1908.

Patinatorii au un patron protector, Sfânta Lidvina, celebrată pe 14 aprilie de biserica romano-catolică. Prima reprezentare a acesteia o înfăţişează căzând pe gheaţă.

Spre deosebire de patinele din hochei, cele de la patinaj artistic au zimţi în vârful lamei. Cu ajutorul lor, patinatorii pot să se oprească repede, pot face sărituri sau piruete pe spate.

Multe dintre săriturile din patinajul artistic poartă numele celor care le-au realizat prima dată. Săritura axel se numără printre cele mai vechi şi a fost realizată pentru prima dată de norvegianul Axel Paulsen, în 1882. Patinatorul sare de pe vârfuri, se roteşte o dată şi jumătae în aer şi trebuie să aterizezeze pe piciorul opus, pe partea din spate a patinei.

Pentru competiţiile sportive, patinatorii de la proba de perechi, de la cea masculină şi cea feminină aveau voie să folosească doar muzică instrumentală, nu şi versuri. De-abia din sezonul 2014 - 2015 toţi patinatorii, nu doar cei de la proba de dans, au voie să folosească orice melodie doresc.



Recente

Sophie Turner și Joe Jonas  foto   Shutterstock jpg
Rumer Willis  foto   Shutterstock jpg
Regina Camilla a Marii Britanii jpg
Christina Applegate jpg
Shania Twain, Jon Bon Jovi  foto   Shutterstock jpg
Celebritati  jpg
Whitney Houston  foto   Shutterstock jpg
Meghan Markle si fiica ei  jpg
Olivia Munn și John Mulaney  foto   Shutterstock jpg
Madonna  jpg
să vorbim de vorbă   Oana & Ion jpg
Cindy Crawford  Shutterstock jpg
respiratie pe gura jpg
Elon Musk  foto   Shutterstock jpg
Angelina Jolie și copiii ei  foto   Shutterstock jpg
Britney Spears  foto   Shutterstock jpg
Kim Kardashian  Instagram jpg
Khloe Kardashian a slabit jpg
musafiri  jpg
Gigi Hadid  sursa   Instagram jpg