Expresia „Huston, avem o problemă”, greşeală de interpretare. Astronauţii au avut sau nu au avut o problemă în spaţiu?

1 apollo 13 jpg jpeg

Mulţi dintre noi am auzit expresia „Huston, avem o problemă”, care provine din nefericita misiune „Apollo 13”, din spaţiu. Dar ceea ce majoritatea oamenilor nu ştiu, este că, de fapt, ea a fost pronunţată greşit. Cum suna corect?

Formularea a devenit populară, când a fost pronunţată de actorul Kevin Bacon, în celebrul film, „Apollo 13”, care descria aventura „tragi-comică” din 1995. De atunci, o auzim des la televizor sau în situaţii complicate. Totuşi, adevărul este că astronautul Jack Swigert nu a spus niciodată acest lucru, mai bine spus, fraza nu este pe deplin corectă. 

Care au fost cuvintele astronautului

Ceea ce nu ştiu mulţi fani ai filmului „Apollo 13” este că, în realitate, Swigert a spus: „Bine, Huston. Cred că am avut o problemă aici”, iar Lovell a repetat: „Am avut o problemă aici. Am avut un sub-voltaj principal”. În timp ce scenariul filmului nu a fost atât de departe de adevăr, de cel puţin un sfert de secol am citat greşit unul dintre cele mai importante fraze din istoria aerospaţială. Potrivit NASA, scenariştii au modificat originalul de dragul efectului dramatic.

Povestea adevărată din spatele acestei misiuni NASA este una remarcabilă în ceea ce priveşte modul calm de rezolvare a problemelor şi controlul pe care piloţii l-au avut.

De ce au avut „o problemă”

Misiunea „Apollo 13” trebuia să fie a treia aterizare de pe Lună, din istoria americană, dar a eşuat în momentul în care a explodat unul dintre rezervoarele de oxigen aflate la bordul navei spaţiale, numite Odiseea. Nava se lansase doar cu două zile înainte, pe 11 aprilie 1970. Din fericire, comandantul James Lovell, pilotul John Swigert şi Fred Haise au avut experienţa să poată trece cu bine peste acest incident. Lovell zburase deja în mai multe misiuni importante, Swigert era un veteran al Forţelor Aeriene, iar Haise era un pilot profesionist. Totuşi, cu toată pregătirea profesionistă, nimeni nu putea preveni ceea ce s-a întâmplat.

După doar 9 minute de când astronauţii au trimis pe Pământ un mesaj de „noapte bună”, unul dintre rezervoarele lor de oxigen a explodat, distrugând şi un altul.

, a comunicat calm Swigert, Centrului de Constrol al Misiunii NASA.

Echipajului i s-a transmis să stea în picioare, până când inginerii NASA vor rezolva problema. Lovel, Swigert şi Haise au descris că acea explozie suna precum un tunet puternic. Nava s-a cutremurat, iar echipajul a văzut că oxigenul din rezervoare scade la zero. Din acel moment, din păcate, lucrurile s-au complicat pentru ei.

Cu nava afectată de explozie, echipajul a fost nevoit să se întoarcă pe Pământ. Apollo 13 nu era dotată pentru călătoria înapoi pe Pământ, dar nu avea altă opţiune. Cu toate acestea, Haise şi Lovell s-au pregătit pentru lansare. A fost un moment dificil pentru echipaj; alimentele au încheţat, iar mâncarea a devenit necomestibilă, apa care ar fi fost necesară pentru supravieţuire a fost raţionată, iar călătoria spre casă a fost îngrozitoare pentru ei. În tot acest timp, Haise a dezvoltat o infecţie renală şi toţi cei trei bărbaţi au slăbit considerabil.

În cele din urmă, gândirea rapidă, munca în echipă şi pregătirea echipajului de Control i-au readus înapoi pe Pământ pe cei trei bărbaţi, în siguranţă. 

Sursă foto: ShutterstockRecente

inot   piscina   woman gb77933578 1280 jpg
olivia newton john jpeg
vedete jpg
elvis 0 profimedia 0308411997 jpg
robin williams shutterstock 87978553 jpg
Greta Thunberg shutterstock 1346536709 jpg
par lung   barbat   shutterstock 759071578 jpg
ochi shutterstock 2176700177 jpg
Imagine featured clickpentrufemei JPG
kim kardashian 1 jpg
michael jackson jpg
Whitney Houston shutterstock 91490768 jpg
Sharon Stone  jpg
Casa Playboy jpeg
vedete in costum de baie jpg
Aishwarya Rai profimedia 0692768910 jpg
Jlo si Marc Anthony jpg
diego maradona shutterstock 2026359395 jpg
serena william instagram 1  jpg
Kanye West Pete Davidson  jpg