Mingea de golf aruncată pe Lună de un astronaut din echipa Apollo 14, descoperită după 50 de ani

1 luna bun jpg jpeg

Atunci când Apollo 14 a aterizat pe Lună, pe 6 februarie 1971, omenirea mai fusese acolo de câteva ori, însă căpitanul Alan Shepard a reuşit să stabilească o premieră incredibilă – a jucat golf pe Lună! Pare ireal, dar asta a făcut. A aruncat două mingi de goft pe suprafaţa Lunii şi, spre uimirea tuturor, una dintre ele nu a ajuns prea departe şi a fost descoperită după câteva decenii bune.

Alan Shepard credea că a aruncat cea de-a doua minge la mare distanţă, însă n-a fost tocmai aşa. Un aparat digital de mare precizie a reperat o minge de golf pe suprafaţa Lunii, la o mică distanţă faţă de locul de unde o aruncase astronautul Shepard în 1971. Cu alte cuvinte, a fost găsită după fix 50 de ani!

Conform celor relatate de The Denver Post, specialistul în imagini Andy Sauders a descoperit mingea de golf în momentul în care studia filmuleţele de pe Lună, pentru a-şi realiza cartea Apollo Remastered. Acesta a mărit cât de mult a putut imaginile filmate de membrii echipei Apollo 14 şi astfel a făcut marea descoperire.

“Putem acum să afirmăm cu fermitate că prima minge n-a călătorit mai mult de 22m, în timp ce cea de-a doua minge a ajuns la o distanţă de 36m”, a declarat acesta pentru US Golfer’s Association.

Profesioniştii au estimat iniţial că mingiile lui Shepard au călătorit vreo 180m până să cadă. „Ne plăcea să glumim că a fost cel mai îndelungat show din istoria golfului pentru că nici măcar nu apucase să cadă jos mingea”, a declarat instructorul britanic de golf Butch Harmon.

Cu toate că mingiile nu au ajuns atât de departe precum s-a crezut, performanţa astronautului Shepard rămâne uimitoare, având în vedere că acesta a putut să o lovească în condiţiile în care gravitatea pe Lună e o şesime din gravitatea de pe Pământ.

„Numai faptul că Shepard a avut contact cu mingiile respective şi le-a trimis în «aer» este extrem de impresionat!”, a declarat Saunders. „Sfătuiesc orice jucător de golf să încerce numai să lovească o minge purtând costum de astronaut, cască şi mănuşi.” Ca să nu mai spunem că acea crosă pe care a folosit-o astronautul nici măcar nu era una reală, ci o imprevizaţie făcută de Shepard la bordul rachetei.

Conducătorul Apollo 14 a dezvăluit, în 1998, că NASA nici măcar n-a ştiut despre planul lui de-a arunca câteva mingii de golf pe Lună. Când i-a venit ideea de a face aşa ceva, Shepard l-a întrebat pe directorul Centrului de Zboruri, Bob Gilruth, dacă ar putea să ia cu el în rachetă câteva mingii de golf şi acesta i-a răspuns că era exclus aşa ceva, de teamă să nu compromită în vreun fel întreaga operaţiune.

„Houston, probabil că puteţi recunoaşte ce am în mână”, a spus Shepard celor de acasă, de pe Pământ, în momentul în care a început să joace golf pe Lună. Prima lovitură a fost un eşec, mingea rămânând în apropierea astronautului, însă a doua lovitură a fost un succes. Mingea a fost trimisă la distanţă de astronaut şi a fost dată dispărută vreme de jumătate de secol.

Apollo 14 a fost cea de-a treia echipă din cele şase pe care NASA le-a trimis pe Lună. Misiunea sa a fost să măsoare compoziţia atmosferică şi să studieze structura internă a Lunii.

Alan Shepard a fost cel de-al cincilea om care a păşit vreodată pe Lună şi singurul care a jucat golf pe suprafaţa Lunii.

Foto - Shutterstock, NASA, USGA Museum



Recente

Gisele Bündchen și copiii ei  jpg
femeie în roșu  foto   Shutterstock jpg
Emma Stone jpg
Cher jpg
Ryan Gosling  Sursa foto shutterstock 1194165124 jpg
Ce trebuie sa stii despre univers  Sursa foto shutterstock 1723447648 jpg
Parada pălăriilor trăsnite din Marea Britanie jpg
vacanță de Paște  foto   Shutterstock jpg
Ramona Păun  jpg
Ce greseli faci in cuplu in functie de zodie  Sursa foto shutterstock 1490808767 jpg
Rita Ora jpg
Oppenheimer, Tom Conti  jpg
Pavel Bartoș jpg
Anne Hathaway jpg
Printul William si Kate Middleton jpg
Katy Perry jpg
Celine Dion  foto   Instagram jpg
Lily Allen jpg
Kelly Osbourne  foto   Shutterstock jpg
festival  foto   Shutterstock jpg