Mingea de golf aruncată pe Lună de un astronaut din echipa Apollo 14, descoperită după 50 de ani

1 luna bun jpg jpeg

Atunci când Apollo 14 a aterizat pe Lună, pe 6 februarie 1971, omenirea mai fusese acolo de câteva ori, însă căpitanul Alan Shepard a reuşit să stabilească o premieră incredibilă – a jucat golf pe Lună! Pare ireal, dar asta a făcut. A aruncat două mingi de goft pe suprafaţa Lunii şi, spre uimirea tuturor, una dintre ele nu a ajuns prea departe şi a fost descoperită după câteva decenii bune.

Alan Shepard credea că a aruncat cea de-a doua minge la mare distanţă, însă n-a fost tocmai aşa. Un aparat digital de mare precizie a reperat o minge de golf pe suprafaţa Lunii, la o mică distanţă faţă de locul de unde o aruncase astronautul Shepard în 1971. Cu alte cuvinte, a fost găsită după fix 50 de ani!

Conform celor relatate de The Denver Post, specialistul în imagini Andy Sauders a descoperit mingea de golf în momentul în care studia filmuleţele de pe Lună, pentru a-şi realiza cartea Apollo Remastered. Acesta a mărit cât de mult a putut imaginile filmate de membrii echipei Apollo 14 şi astfel a făcut marea descoperire.

stanga
dreapta
2 moon1 jpg jpeg
3 golf ball on the moon jpg jpeg
4 usga muzeu alan shepard golf club jpg jpeg

“Putem acum să afirmăm cu fermitate că prima minge n-a călătorit mai mult de 22m, în timp ce cea de-a doua minge a ajuns la o distanţă de 36m”, a declarat acesta pentru US Golfer’s Association.

Profesioniştii au estimat iniţial că mingiile lui Shepard au călătorit vreo 180m până să cadă. „Ne plăcea să glumim că a fost cel mai îndelungat show din istoria golfului pentru că nici măcar nu apucase să cadă jos mingea”, a declarat instructorul britanic de golf Butch Harmon.

Cu toate că mingiile nu au ajuns atât de departe precum s-a crezut, performanţa astronautului Shepard rămâne uimitoare, având în vedere că acesta a putut să o lovească în condiţiile în care gravitatea pe Lună e o şesime din gravitatea de pe Pământ.

„Numai faptul că Shepard a avut contact cu mingiile respective şi le-a trimis în «aer» este extrem de impresionat!”, a declarat Saunders. „Sfătuiesc orice jucător de golf să încerce numai să lovească o minge purtând costum de astronaut, cască şi mănuşi.” Ca să nu mai spunem că acea crosă pe care a folosit-o astronautul nici măcar nu era una reală, ci o imprevizaţie făcută de Shepard la bordul rachetei.

Conducătorul Apollo 14 a dezvăluit, în 1998, că NASA nici măcar n-a ştiut despre planul lui de-a arunca câteva mingii de golf pe Lună. Când i-a venit ideea de a face aşa ceva, Shepard l-a întrebat pe directorul Centrului de Zboruri, Bob Gilruth, dacă ar putea să ia cu el în rachetă câteva mingii de golf şi acesta i-a răspuns că era exclus aşa ceva, de teamă să nu compromită în vreun fel întreaga operaţiune.

„Houston, probabil că puteţi recunoaşte ce am în mână”, a spus Shepard celor de acasă, de pe Pământ, în momentul în care a început să joace golf pe Lună. Prima lovitură a fost un eşec, mingea rămânând în apropierea astronautului, însă a doua lovitură a fost un succes. Mingea a fost trimisă la distanţă de astronaut şi a fost dată dispărută vreme de jumătate de secol.

Apollo 14 a fost cea de-a treia echipă din cele şase pe care NASA le-a trimis pe Lună. Misiunea sa a fost să măsoare compoziţia atmosferică şi să studieze structura internă a Lunii.

Alan Shepard a fost cel de-al cincilea om care a păşit vreodată pe Lună şi singurul care a jucat golf pe suprafaţa Lunii.

Foto - Shutterstock, NASA, USGA MuseumRecente

Blue jpeg
Rebel Wilson jpeg
Elon Musk jpg
vineri jpg
Tom Hanks și Rita Wilson au fost depistați pozitiv cu COVID 19 la începutul lunii martie  jpeg
numerologie
Elvis Presley
Victoria Beckham jpg
Copii jpg
Shurubel 1 jpeg
Regina Victoria – secvențe jpeg
Cameron Diaz jpg
Kate Hudson jpg
Kate Middleton în verde OK Mag jpg
andreea mantea
profetie   shutterstock 430507258 jpg
minciuna   shutterstock 1929158141 jpg
kim kardashian fata jpg
aursiargintaec@clickpentrufemei ro jpg
ZM RO elderflower Advertorial 900x500px LO 01 1 jpg