Misterioasele tuneluri de sub Bucureşti

1 68453 original jpg jpeg

Bucureştiul ar fi străbătut, pe sub pământ, de o lume labirintică. Legendele dau drept sigură existenţa unei reţele de tuneluri secrete, care traversează capitala dintr-o parte într-alta. Cercetările arheologice şi mărturiile indică, într-adevăr, existenţa galeriilor subpământene în diverse zone ale Capitalei.

Pasaje ascunse de ochii tâlharilor

 Pe sub pământ,în zona Centrului vechi,în cea a Mânăstirii Cotroceni,pe sub Parcul Cişmigiu ar exista o o mulţime de pasaje. Odinioară,rolul lor era de aproteja avutul negustorilor şi boierilor de tâlharii care atacau oraşul. Nu toate alcătuiesc însă o reţea,susţine specialiştii. Cu ocazia refacerii zonei Lipscani,au fost „scoase la lumină“ vechi galerii,care legau clădirile principale între ele.

Tunelul lui Vlad Ţepeş

Despre tunelurile de sub Bucureşti s-a aflat pentru prima oară din lucrarea “Istoria Bucureşcilor”,publicată în 1899,a istoricului G.I. Ionnescu-Gion (1857-1904). Se pare că primul tunel de sub vechiul Bucureşti s-a construit la comanda lui Vlad Ţepeş şi lega palatul său,aflat pe locul ocupat în prezent de Palatul Kretzulescu,de Biserica Schitu Măgureanu,trecând pe sub Grădina Cişmigiu (un loc mlăştinos în acele vremuri),apoi mergea spre Cheiul Dâmboviţei,unde domnitorul avea pregătită o ascunzătoare. De asemenea,cronicarii din vremea lui Vodă Caragea spun că domnitorul se plimba cu caleaşca pe sub pământ,de la Palatul Cotroceni până la Curtea din Dealul Spirii.

Galeriile subterane din comunism

Tuneluri s-au săpat însă şi în vremurile comuniste,Ceauşescu fiind un mare adept al căilor de comunicare subterane. Liderul comunist ar fi construit,pe sub fostul Comitet Central,un astfel de tunel,cu acces în sistemul de canalizare al oraşului. Circulă o mulţime de legende pe seama acestor „catacombe” pe care unii susţin că le-au văzut la Revoluţie şi a căror reţea s-ar întinde pe sub diverse clădiri strategice – Palatul Regal,Casa Poporului,Academia Militară şamd. Şi subsolul clădirii Televiziunii Române ar fi înţesat de pasaje secrete,spune legenda.

Buncărul de sub Casa Poporului

Poate cele mai multe speculaţii sunt legate de tunelurile de sub Casa Poporului. Se ştie că clădirea se întinde nu numai pe înălţime,ci şi în adâncime. Deşi nu există imagini,circulă şi acum legenda că,la 9 etaje sub nivelul zero,ar exista buncărul antiatomic al lui Ceauşescu şi reţeaua de tuneluri ce-l leagă de diverse obiective de interes.



Recente

Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
elvis presley jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg