Napoleon a impus condusul maşinii pe partea dreaptă a străzii. Cum a reuşit asta?

1 napoleon jpg jpeg

În momentul de faţă, aproape 70% din populaţia mondială conduce pe partea dreaptă şi restul de 30%, pe stânga. Mai exact, şoferii a 55 de state se deplasează pe stânga, printre care, în Europa, sunt cei din Marea Britanie, Irlanda, Malta şi Cipru. Totuşi cum s-au creat aceste obiceiuri?

În general, statele care au fost colonie britanică au preluat obiceiul de la englezi. Însă cum rămâne cu Japonia, de exemplu, care n-a fost niciodată cucerită de britanici? Se pare că, în 1872, guvernul nipon a făcut o licitaţie pentru a construi mai multe străzi, la care au participat mai multe ţări, printre care Franţa, Statele Unite şi, bineînţeles, Marea Britanie. Cei care au câştigat licitaţia au fost englezii. Însă cum au ajuns englezii să circule pe strânga şi atâtea alte ţări, pe dreapta?

Călăreţii europeni se deplasau pe partea stângă a drumului pentru simplul motiv că aşa puteau manevra mai uşor o sabie sau orice altfel de armă cu mâna dreaptă. În plus, era mai sigur să descalece sau să încalece calul de pe acea parte a drumului.

Nobilimea călărea pe partea stângă, împingându-i pe oamenii de rând spre partea dreaptă a drumului. După Revoluţia Franceză, însă, aristocraţii au schimbat macazul pentru a-şi salva pielea. Adică au început să şi ei să circule pe partea dreaptă a drumului pentru a se confunda cu ţăranii şi a scăpa, astfel, de închisoare.

În 1709, Petru cel Mare a recunoscut şi adoptat obiceiul de-a merge pe partea stângă a drumului în Rusia, iar Împărăteasa Elisabeta a emis un decret oficial, în 1752, care să ateste acest lucru. Însă Napoleon a fost cel care a schimbat traficul pe dreapta pentru un motiv cât se poate de practic – pentru a-l surprinde pe inamic.

Acest nou mod de-a te deplasa pe drum a fost adoptat în rândul statelor cucerite de el. Astfel, la scurt timp, oamenii din Belgia, Olanda, Luxemburg, Elveţia, Germania, Polanda şi din multe zone din Italia şi Spania călăreau pe dreapta drumului. Cei care s-au opus acestei „mode” au fost Marea Britanie, Portugalia şi imperiul austro-ungar.Recente

vedete jpg
elvis 0 profimedia 0308411997 jpg
robin williams shutterstock 87978553 jpg
Greta Thunberg shutterstock 1346536709 jpg
par lung   barbat   shutterstock 759071578 jpg
ochi shutterstock 2176700177 jpg
Imagine featured clickpentrufemei JPG
kim kardashian 1 jpg
michael jackson jpg
Whitney Houston shutterstock 91490768 jpg
Sharon Stone  jpg
Casa Playboy jpeg
vedete in costum de baie jpg
Aishwarya Rai profimedia 0692768910 jpg
Jlo si Marc Anthony jpg
diego maradona shutterstock 2026359395 jpg
serena william instagram 1  jpg
Kanye West Pete Davidson  jpg
Imagine featured clickpentrufemei   sursa Instagram JPG
cafea jpg