Povestea fotografiei în care Einstein scoate limba. Ce reacţie a avut fizicianul când a văzut-o publicată în presă

1 einstein png png

În 1905, a scris câteva lucrări care au schimbat fizica, iar în 1921 a primit premiul Nobel pentru fizică, însă, pentru marele public, Albert Einstein este un savant nebun, cu părul vâlvoi, care se strâmbă la cameră atunci când e fotografiat. Imaginea comercială cu genialul profesor de fizică este cea în care acesta scoate limba, trebuie să recunoaştem cu toţii.

Fotografia în care Einstein scoate limba este adesea publicată doar cu el sau, alteori, împreună cu cei care-l însoţeau atunci în maşină. Ambele versiuni îl întruchipează pe marele fizician al secolului al XX-lea cu părul alb nearanjat şi cu limba scoasă către fotograful care a imortalizat momentul în care Albert mergea spre casă după o seară obositoare. Ce se întâmplase în acea zi şi care a fost reacţia omului de ştiinţă când a văzut, a doua zi, fotografia cu el în presă?

Elev mediocru la şcoală

Dacă se năştea cu un deceniu mai devreme, e posibil ca nimeni să nu-i fi reţinut numele. Născut în Germania, în 1879, Einstein a făcut parte din generaţia liberă de evrei europeni, care-şi puteau alege propriul destin. Generaţia anterioară de evrei cu origine est-europeană au fost „închişi” în ghetto-uri în care nici măcar cei mai deştepţi copii nu puteau visa la ceva mai mult decât să devină rabini, nici vorbă de oameni de ştiinţă de renume mondial. În 1867, când nemţii au adoptat constituţia care le acorda şi evreilor drepturi civile, oamenii au ieşit în stradă ca să protesteze. Pentru Albert, născut un deceniu mai târziu, situaţia a fost diferită.

Einstein putea să facă şcoală, însă, spre surprinderea multora, nu se descurca strălucit. În primul rând, micuţul Albert a început să vorbească târziu, apoi, la şcoală, era un elev mediocru spre bun, care excela doar la matematică. De fapt, plănuia chiar să devină profesor de matematică. S-a ales praful de visul lui când mai multe universităţi au refuzat să-l aibă ca student. Pe la 1900, Einstein, care avea 21 de ani, a renunţat la cetăţenia germană şi s-a mutat în Elveţia, unde a lucrat la meditator de matematică, pe cont propriu. Reuşea astfel să-şi întreţină soţia şi, în timpul său liber, să muncească la lucrări ştiinţifice care au schimbat fizica pentru totdeauna.

Succes în lumea ştiinţifică

Lumea a început să audă de Albert Einstein în 1919, când fizicienii britanici au testat teoria relativităţii. Aproape peste noapte, lumea întreagă îl considera pe Einstein noul Isaac Newton, iar Albert şi soţia sa au fost invitaţi în Marea Britanie şi Statele Unite pentru ca marele fizician să ţină prelegeri.

Vremurile bune s-au încheiat în 1932, când partidul nazist a câştigat alegerile. În ianuarie 1933, Hitler a format noul guvern, iar, în martie, Eistein a demisionat din toate funcţiile avute în Germania şi a cerut azil în Statele Unite. Titlul ziarelor de a doua zi era: „Veşti bune din partea lui Einstein. Nu se mai întoarce!” Şi aşa a fost. Laureatul premiului Nobel în vârstă de 54 de ani nu s-a mai întors niciodată în Gemania natală.

Totuşi unde şi când a fost făcută fotografia cu Einstein scoţând limba?

Zi de naştere memorabilă

Pe 14 martie 1951, când Albert împlinea 72 de ani, fotograful de la United Press, Arthur Sasse, încerca să-l convingă pe fizician să mai zâmbească o dată în faţa camerei de fotografiat, însă omul de ştiinţă, obosit de la atâta conversat cu oamenii şi zâmbit nonstop, a scos limba la el. Acea fotografie a fost una dintre cele mai memorabile imagini cu Albert Einstein şi a rămas în memoria colectivă şi-n ziua de astăzi.

Fizicianului i-a plăcut fotografia atât de mult, când a văzut-o a doua zi publicată în ziar, încât le-a cerut celor de la United Press să-i dea nouă copii numai pentru el. Dintre cele nouă copii una a fost semnată de fizician şi oferită unui reporter.

Pe 19 iunie 2009, fotografia originală, semnată de Einstein, a fost vândută la licitaţie cu 74.324 de dolari, un record absolut pentru o poză cu Albert Einstein.

Foto - Shutterstock, Instagram Albert EinsteinRecente

kim kardashian 1 jpg
michael jackson jpg
Whitney Houston shutterstock 91490768 jpg
Sharon Stone  jpg
Casa Playboy jpeg
vedete in costum de baie jpg
Aishwarya Rai profimedia 0692768910 jpg
Jlo si Marc Anthony jpg
diego maradona shutterstock 2026359395 jpg
serena william instagram 1  jpg
Kanye West Pete Davidson  jpg
Imagine featured clickpentrufemei   sursa Instagram JPG
cafea jpg
lapte jpg
olivia newton john 0 shutterstock 530029375 jpg
William si Kate jpeg
nicole kidman shutterstock 644941192 jpg
Jennifer Coolidge 0 jpg
donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg