Ritualurile secrete de înfrumuseţare ale celor mai frumoase femei din istorie

2 shutterstock 1112966831 jpg jpeg

Nu-i uşor să-ţi păstrezi frumuseţea. Cele mai frumoase femei din istorie nu s-au născut aşa şi au acceptat ritualuri dintre cele mai bizare pentru a fi atrăgătoare.

În spatele unei frumuseţi admirate chiar şi peste ani se află ritualuri secrete. Indiferent cât de frumoasă ar fi o femeie, uneori această calitatea nu vine de la sine, fără eforturi. De pildă, Nefertiti, regina egipteană, era atât de frumoasă încât, la începutul secolului al XX-lea, o statuie a chipului ei a făcut senzaţie. La peste 3.000 de ani de la moartea ei, este încă un model de frumuseţe.

Reginele din vremea lui Nefertiti erau îngropate cu machiajul lor, astfel, deşi nu s-au scris multe dintre secretele lor de frumuseţe, unele dintre metodele folosite de vechii egipteni. Deşi mormântul ei nu a fost niciodată găsit, mormintele contemporanilor stau mărturie. Nefertiti era lipsită de păr. Tot părul îi fusese îndepărtat din cap până în picioare. În schimb, avea capul acoperit cu o perucă, iar ochii vopsiţi cu negru cu kohl. Kohlul egiptean antic era făcut din minereu de plumb, ceea ce înseamnă că Nefertiti se sinucidea încet prin otrăvire cu plumb de fiecare dată când era machiată. Rujul ei conţinea manină de brom, o altă substanţă toxică despre care se crede că ar fi otrăvit-o cu mult înainte de plumbul pe care şi-l tampona în jurul ochilor.

Regina Elisabeta I îşi acoperea pielea cu plumb

Dacă Nefertiti şi-a tamponat doar puţin plumb în jurul ochilor, nu e nimic pe lângă practicile de înfrumuseţare ale Reginei Elisabeta I. În epoca elisabetană, cel mai popular produs de înfrumuseţare pentru piele era „ceruza veneţiană” care era un amestec de plumb şi oţet pe care femeile îl puneau pe toată pielea pentru a le face să arate de un alb ca de porţelan.

Nimeni n-a folosit metoda mai mult decât Regina Elisabeta I. Când avea 29 de ani, a contractat variolă şi a rămas cu cicatrici pe toată pielea. Nu dorea să-şi arate cicatricile în public, prin urmare îşi acoperea fiecare centimetru de ten cu vopsea albă toxică. A aplicat atât de mult, încât era complet de nerecunoscut fără machiaj. Când un bărbat, Contele de Essex, a văzut-o, din greşeală, nemachiată, a spus în glumă că ascunsese o „carcasă strâmbă” sub acel strat gros de ceruză veneţiană.

Maria Antoaneta nu purta niciodată o rochie de două ori

Regina Maria Antoaneta avea reputaţia unei femei frumusoase de talie mondială şi era hotărâtă să-şi menţină această faimă. La fel ca împărăteasa Elisabeta, se ducea la culcare cu o mască de faţă, dar cea a reginei Antoaneta era făcută din coniac, ouă, lapte praf şi lămâie. Începea dimineaţa spălându-şi faţa cu un demachiant facial făcut din porumbei. În acele vremuri, produsul era etichetat: „Eau Cosmetique de Pigeon”. Apoi, se îmbrăca şi nu trebuia să poarte niciodată acelaşi lucru de două ori. În fiecare an,  plătea 120.000 de livre pe haine, echivalentul a aproximativ 4 milioane de dolari astăzi. S-ar putea să fi apelat şi la tehnica populară franceză de a-şi trasa venele cu un creion albastru. La acea vreme, femeile din Franţa doreau să fie atât de slabe, încât să fie translucide, astfel încât îşi desenau venele funcţionarea interioară a corpului lor, încercând să-i convingă pe bărbaţi că au pielea transparentă.

Lucrezia Borgia îşi spăla părul foarte des

Poetul Lord Byron a spus odată că părul Lucreziei Borgia era „cel mai frumos păr imaginabil”. Era îndrăgostit atât de mult, încât i-a furat o şuviţă din păr şi o ţinea lângă patul lui. Ea chiar merita puţină recunoaştere pentru efortul depus pentru a avea acel păr strălucitor şi blond. Toţi ceilalţi din familia ei aveau părul închis la culoare. Lucrezia, în schimb, şi-a dorit atât de mult ca al ei să strălucească precum Soarele încât l-a spălat cu leşie şi suc de lămâie ore în şir, apoi l-a uscat la soare. Pentru a-şi păstra frumuseţea capilară şi-a anulat în mod repetat călătoriile Mai multe scrisori de la însoţitorii ei au ajuns până în zilele noastre, iar ea îşi cere scuze politicos faţă de ei şi explică că va întârzia câteva zile pentru că trebuie să „îşi pună hainele în ordine şi să-şi spele părul”.

FOTO: Shutterstock