Cele trei maimuţe înţelepte. Ce mesaj transmite fascinanta poveste

cele trei maimuţe înţelepte jpeg

Probabil că deja ai văzut faimoasa imagine care le reprezintă pe cele trei maimuţe înţelepte. Dar ştii ce semnifică cu adevărat acestea şi care este mesajul pe care-l transmit?

Povestea clasică despre cele trei maimuţe înţelepte din altarul Toshogu ne conturează o lecţie simplă şi atemporală:trebuie să fim atenţi la ce spunem,la ce auzim şi la ce vedem. Acest altar celebru este în Japonia. Sculpturile maimuţelor-una care-şi acoperă gura,alta ochii şi ultima urechile-datează din 1636. Chiar dacă sunt de decenii acolo,imaginile cu acestea au făcut înconjurul lumii,şi o fac şi în prezent. Acum,cele trei maimuţe înţelepte sunt icoane. Cu toate acestea,puţini ştiu mesajul pe care acestea îl transmit.

Legătura dintre cele trei maimuţe înţelepte şi filozofia greacă

Japonezii,de exemplu,se referă la un cod filozofic de comportament prudent:„Nu vedeţi rău,nu ascultaţi rău,nu rostiţi nimic rău”. Aceasta este lecţia care reiese din scrierile lui Confucius. Cu toate acestea,istoricii văd o paralelă între imaginea cu cele trei maimuţe înţelepte şi cele trei filtre ale lui Socrate.

Astfel,această imagine iconică se dovedeşte a fi un mesaj mult mai util vieţii moderne. Iar aceste trei figurine nu au nimic de-a face cu servilitatea veche a Răsăritului care a fost impusă pentru a nu vedea şi pentru a nu auzi nedreptatea.

Cele trei filtre ale lui Socrate

La baza asemănării dintre cele trei maimute înţelepte şi cele trei filtre ale lui Socrate se află o poveste:

Un ucenic a venit să-l informeze pe Socrate că cineva îl criticase. Înainte ca studentul nervos să spună ceva,Socrate i-a adresat acestuia trei întrebări. Ele reprezintă cele trei filtre la care a trebuit să se gândească ucenicul înainte de a se adresa filozofului,şi anume:

Ceea ce vrei să-mi spui este adevărat? Ai verificat înainte şi te-ai convins că spusele pe care le-ai auzit sunt adevărate?

-Fitrul bunătăţii:Ce vrei să-mi spui este bun sau util?

Este necesar să-mi spui ce ai auzit?

Aceste trei filtre acţionează precum un ghid pentru a ne ajuta să fim mai prudenţi,mai precauţi şi mai critici faţă de tot ce spunem zilnic. De aceea,mulţi oameni văd o legătură între această lecţie dată de Socrate şi cele trei maimuţe înţelepte de la altarul Toshogu.

Ce lecţie vor să ne transmită cele trei maimuţe înţelepte 1. Cele trei maimuţe înţelepte - Maimuţa care-şi acoperă gura: Iwazaru

Prima dintre cele trei maimuţe înţelepte este Iwazaru, cea care îşi acoperă gura.

Pentru filozofii japonezi,această figurină reprezintă necesitatea de a nu răspândi răul. În schimb,poţi să-ţi exprimi propriile nemulţumiri sau sentimentele negative,dar cu prudenţă. Aceasta din urmă este o parte a renunţării la propria afecţiune emoţională.

În ceea ce priveşte legătura dintre maimuţa înţeleaptă care-şi acoperă gura şi cele trei filtre ale lui Socrates,ea se referă la renunţarea la bârfă. Asta,pentru că,zvonurile nu sunt întotdeauna adevărate,nu sunt bune şi nu sunt necesare. De aceea,nu trebuie spuse cu voce tare.

2. Maimuţa care-şi acoperă urechile: Kikazaru

A doua dintre cele trei maimuţe înţelepte este Kikazaru, cea care îşi acoperă urechile.

În Japonia,oamenii care răspândeau zvonuri,critici sau veşti proaste nu erau văzuţi cu ochi buni. De aceea,japonezii consideră că mai bine este să-şi acopere urechile la anumite tipuri de informaţii pentru a-şi păstra echilibrul emoţional.

Însă,această idee tradiţională poate părea puţin şocantă în lumea occidentală. La urma urmei,veştile proaste,bârfele şi criticile sunt peste tot. Cu toate acestea,dacă aplicăm cele trei filtre ale lui

,pot fi observate diferenţele,care sunt semnificative.

Uneori,trebuie să auzim informaţii negative,deoarece ne sunt utile. Cu toate acestea,dacă informaţiile nu ne sunt folositoare,ci ne sunt dăunătoare,atunci este timpul să ne întoarcem la lecţia pe care ne-o dă maimuţa Kikazaru:

.

3. Cele trei maimuţe înţelepte - Maimuţa care-şi acoperă ochii: Mizaru

A treia şi ultima dintre cele trei maimuţe înţelepte este Mizaru, cea care îşi acoperă ochii. Conform codului filosofic,este mai bine să nu vezi,să nu auzi şi să nu vorbeşti despre nedreptate. După cum ştim,această idee nu-şi are loc în în viaţa reală.

Cu toate acestea,dacă privim imaginea celei de-a treia maimuţe prin filtrele socratice,observăm ceva. Este o invitaţie directă să ne închidem ochii la lucrurile care nu ne sunt utile sau bune. De aceea,închide ochii la nedreptate şi,în schimb,ridică privirea spre partea bună şi plină de speranţă a lucrurilor.

„Fii atentă la ce spui,acoperă-ţi urechile la informaţiile care nu-ţi sunt utile şi închide ochii atunci când ceea ce vezi nu-ţi face bine.” Acesta este mesajul pe care-l transmit cele trei maimuţe înţelepte din altarul Toshogu,Japonia.

Citiţi şi: Ce lecţii de viaţă am învăţat până la 30 de ani

Credit foto:www.steptohealth.comRecente

Kylie Jenner jpg
Wednesday jpeg
vedete care au înșelat cu bona copiilor sursa  Shutterstock jpg
Vedete care s au căsătorit de două ori cu același partener jpg
central nucleara Cernobil sursa  Shutterstock jpg
Semne neobisnuite ca esti insarcinata Sursa imagine Pixabay jpg
Cadouri nepotrivite pentru Sărbătorile de Iarnă jpg
Printul John 4 jpeg
Cristina Mihaela Dorobantu (4) jpg
Filme care au distrus casnicii la Hollywood Sursa imagine shutterstock 2158102771 jpg
Sylvester Stallone, fiul autist sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 167894822 jpg
gripa cămilei, cupa mondială la fotbal sursa  Shutterstock jpg
Ce se intampla cu rochiile celebritatilor dupa marile evenimente Sursa imagine shutterstock 288368573 jpg
A aparut cea mai nouă editie a revistei Click! pentru femei jpeg
Meg Wynn Owen, actriță jefuită sursa  The Duellists jpg
Mariah Carey jpeg
Nicole Kidman sursa  Shutterstock jpg
Steve Martin sursa  Shutterstock jpg
Oprah Winfrey jpg