Colecţie de modă inspirată de serialul „Suleyman Magnificul”

Magnificent by Parlor, noua colecţie inspirată de serialul „Suleyman Magnificul – sub domnia iubirii”, poate fi admirată în Centrul Vechi din Capitală.
Veronica Zaharia,creatoarea Casei Parlor,prezintă publicului larg o colecţie inspirată din veşmintele purtate la Curtea sultanilor,în secolul al XVI-lea. Cele 13 rochii care compun colecţia Magnificent by Parlor te aşteaptă să le admiri,până la 8 octombrie,în Piaţa Sfântul Anton din Centrul Vechi din Bucureşti.
Rochiile au fost inspirate de serialul „Suleyman Magnificul – Sub domnia iubirii”,difuzat de Kanal D,în fiecare luni şi marti,de la ora 20.00.
Prezentarea pe podium a colecţiei Magnificent by Parlor a avut loc la evenimentul „Toamna Magnifică”,organizat recent de Kanal D.
„Ideea colecţiei a venit ca o propunere făcută de Kanal D,prin stilistul Adi Popescu,odată cu lansarea serialului «Suleyman Magnificul». Colecţia cuprinde 13 ţinute diferite,realizate din ţesături preţioase precum mătasea şi brocartul,accesorizate cu broderii realizate manual şi accesorii potrivite.
Perioada 1500 – 1600 este foarte ofertantă din punct de vedere stilistic,iar tema a fost preluată de către marii designeri internaţionali precum Paul Poiret,Ralph Lauren sau Ugaro. Toate rochiile care compun colecţia sunt inspirate de la Curtea lui Suleyman Magnificul,dar sunt contemporane şi,ca atare,purtabile în zilele noastre”,a declarat Veronica Zaharia.
Moda de la Palatul lui Suleyman Magnificul era influenţată de ceea ce se purta la acea vreme în Europa. Imperiul Otoman,extins până la zidurile Vienei, devenise un punct de întâlnire a civilizaţiilor.

Veronica Zaharia,creatoarea Casei Parlor
„Palatul lui Suleyman era un univers al rafinamentului,iar ceea ce m-a sedus studiind acea perioadă a fost capacitatea de a alege ţi de a adapta moda receptată din alte culturi la tradiţia şi gusturile Orientului”,a completat Veronica Zaharia.
Chiar dacă hainele pentru aristocraţia otomană respectau întocmai liniile modei europene medievale,în afara Palatului,oamenii simpli,femei sau bărbaţi,purtau mantale lungi până în pământ,în nuanţe şterse,trase peste şalvari sau fuste largi.
„În scrierile istorice despre moda vremii în secolul al VXI-lea se menţionează chiar ceva amuzant: faptul că un croitor nu lua niciodată măsurile clienţilor,ci stabilea doar câteva detalii legate de cusături şi ţesătură,iar o ţinută putea fi purtată de orice adult,în egală măsură bărbat sau femeie. Se purtau mantale lungi până în pământ sau până la genunchi,cu şalvari bogaţi în ţesătură sau fuste foarte ample. De aici am preluat câteva linii de croială pentru şalvari şi salopetă cu croiala de şalvari”,a adăugat creatoarea de modă.
Frumuseţea veşmintelor otomane şi influenţa acestora în moda prezentului pot fi admirate la o plimbare prin Centrul Vechi,în Piaţa Sfântul Anton,până la 8 octombrie.
