De la manuală la automată. Cât de greu poate fi?

P, R, N, D. Sunt literele preaiubite de fanii maşinilor cu transmisie automată. Sunt ţări ca Marea Britanie şi Japonia unde cei care şi-au luat permis pentru maşini automate nu au voie să conducă manuale.
De altfel,de câţiva ani,şi în România se face această diferenţiere. Dar cât de greu poate fi să treci de la schimbătorul cu cifre la cel cu litere?P este pentru parcare şi se foloseşte atunci când te afli pe loc,cu intenţia de a rămâne acolo. Trebuie să fii în Park şi să apeşi frâna ca să poţi porni motorul. Dacă nu ştii de la bun început,un mesaj afişat în bord îţi va da indicaţiile necesare. Poate că absenţa celei de-a treia pedale (cea de ambreiaj) te va face să apeşi frâna cu piciorul stâng.
Nu face asta decât dacă vrei să-ţi urci pasagerii pe bord sau pe spătarul scaunelor din faţă (unii mai numesc fenomenul şi „adunarea pe parbriz”). 17 Golf manuală automatăŞtim,tentaţia e mare. Piciorul stâng şomează într-o maşină automată.
D este Drive,N este Neutral,R este Reverse (pentru mersul în marşarier) şi P este Park. Odată ce ai cuplat D-ul (sau R-ul),maşina pleacă singură de pe loc dacă iei piciorul de pe frână.N o să-ţi folosească sigur dacă ai nevoie să împingi maşina. Sunt şoferi care,pentru a nu ţine piciorul pe frână la semafor,trec maşina în N. Fapt recomandat pentru maşinile cu transmisie robotizată,cum ar fi,de exemplu,Dacia cu Easy-R. De asemenea,dacă stai mai mult timp cu motorul pornit,pe loc,nu se recomandă să stai cu maşina în D. D este doar pentru condus.Descoperă mai multe despre maşinile automate şi cele manuale pe autoexpert.ro