Silvia Dumitrache, mamă pentru copiii emigranţilor români

1 51334 original jpg jpeg

Un reportaj difuzat despre copiii rămaşi singuri în România, după ce părinţii lor au plecat la muncă în Italia, a fost suficient să o mobilizeze pe Silvia. Ea a iniţiat un proiect care să aline şi dorul celor mici, şi al celor mari.

Acum nouă ani,Silvia Dumitrache,o bucureşteancă de 54 de ani,pleca în Italia pentru a-l trata pe fiul ei,de numai 10 ani,care suferea de talasemie.

N-a fost deloc uşor să lase totul în urmă şi să înceapă o nouă viaţă la ­Milano.

A plecat în Italia şi a cunoscut acolo o mulţime de românce care-şi lăsaseră copiii acasă,în grija rudelor.  În octombrie 2010,Silvia a văzut la televizor un documentar cutremurător. 

„A casa da soli"  era  povestea dramatică a trei copii români care-şi puseseră capăt zilelor de dorul mamei plecate la muncă în Peninsulă.

Italienii îi numesc pe aceşti copii „orfani bianchi” (orfanii albi), care cresc fără părinţi şi care sunt forţaţi să se confrunte prea devreme cu toate greutăţile vieţii.

După săptămâni de nesomn, Silvia s-a hotărât să facă ceva pentru ei.

Aşa a iniţiat proiectul „Te iubeşte mama!”, ca să schimbe viaţa celor peste 500.000 de minori din România care îşi aşteaptă părinţii să revină acasă.

Proiectul Silviei face posibil ca fiecare copil să meargă la biblioteca din localitatea de domiciliu şi să vorbească gratuit, pe Skype, cu părinţii lui.

Unii chiar îşi fac temele „în direct” cu mama aflată la mii de kilometri.

simeon stalpnicul png

După cum spune chiar Silvia,a pornit totul de la zero,„cu o investiţie uriaşă de... intenţii bune şi speranţa că putea aduce alinare atât părinţilor,cât şi copiilor care se confruntă cu această dramă.”

Au ajutat-o sora ei care lucrează în programul naţional  Biblionet,o reţea de susţinere a acestui proiect,şi un prieten din copilărie.

Ce-şi mai doreşte acum? Să găsească mai mulţi susţinători şi sponsori pentru proiect,astfel încât să ajute familiile celor aflaţi la muncă în ­străinătate.

Silvia Dumitrache,o româncă emigrantă la Milano,îşi dedică timpul liber copiilor din România care le duc dorul părinţilor plecaţi la lucru departe de casă.

Realizări:Pentru cei peste un milion de copii rămaşi singuri în România,Silvia a înfiinţat programul „Te iubeşte mama!”.

Prin acest program,micuţii pot merge la biblioteca publică din satul,comuna,oraşul în care locuiesc şi pot dialoga,gratuit,prin Skype cu părinţii.

Datorită acestui program,bibliotecile rămân deschise sâmbăta şi duminica.

Mini CV 6 Top 10

Data naşterii:13 ianuarie 1958Profesie:secretarăFamilie:mama unui băiat de 19 ani

Votează prin SMS şi CÂŞTIGI!

Trimite un SMS la numărul 1399 cu textul DUMITRACHE pentru povestea Silviei Dumitrache,mamă pentru copiii emigranţilor români,care a pus bazele  fundaţiei „Te iubeşte mama!”.

Eşti înscris automat la extragerea finală pentru o staţie de călcat Singer. Câştigătorii vor fi desemnaţi prin tragere la sorţi.

Costul unui SMS este de 0,30 eurocenţi şi este valabil în reţelele Orange,Cosmote şi Vodafone. În plus,pentru fiecare SMS trimis,vei primi gratuit o ştire  Click! pentru femei.