Femeile din viaţa lui Marin Preda. Câte soţii a avut şi cine a fost marea sa iubire

1 41925 xl jpg jpeg

Unul dintre cei mai îndrăgiţi scriitori români, Marin Preda a fost pentru iubirile din viaţa lui „omul pe care o femeie visează să-l găsească“. Autorul „Moromeţilor” a avut mai multe soţii şi se spune că pe una dintre ele a iubit-o cel mai mult.

Marin Preda a avut trei soţii - Aurora Cornu, Eta Vexler şi Elena Preda. Fiecarea dintre acestea i-a influenţat nu numai viaţa, ci şi creaţia literară. Pentru toate cele trei soţii, Marin Preda a fost un bărbat adorat, dar şi dificil de înţeles.

Marea sa iubire se spune că a fost Aurora Cornu, pe care a cunoscut-o când el avea 32 de ani, iar ea, 20. Povestea lor de dragoste a început la malul mării. S-au văzut prima dată la vila Uniunii Scriitorilor în 1952. Peste doi ani, s-au revăzut la mare, unde ea a ocupat o cameră care trebuia să îi revină scriitorului. El i-a cedat camera, dar ea şi-a făcut bagajul şi a plecat. Se pare că Marin Preda s-a îndrăgostit nebuneşte de ea pe când Aurora îşi făcea bagajul. Prima scrisoare de dragoste i-a scris-o chiar a doua zi, pe malul mării.

 „Dar iată că o adiere de durere, de părere de rău, de mâhnire izvorăşte din inima mea. Te-am făcut să suferi (nu ştiu unde, când şi de ce), dar simt că acest lucru s-a întâmplat şi mi-e greu să îndur asta acum, singur, cu gândul la tine, scriindu-ţi întâia mea scrisoare de dragoste. (...) Te iubesc de tot, cu părul tău, cu hainele tale verzi, cu salopeta şi sandalele tale ciudate. Iubesc cingătoarea ta ascunsă, copcile, oasele trupului tău... Totul, aspiraţiile tale, somnul tău... Vanitatea şi cochetăria ta distilată, neliniştile tale profunde, gândul tău puţin îngheţat, categoric şi fără ascunzişuri, atât de temut de către amatorii de compromisuri“.

La scurt timp, Marin Preda a cerut-o de soţie pe Aurora Cornu (foto 1 si 2 galerie). S-au căsătorit însă după trei ani. „Mă simţeam regină, nimic nu era prea bun pentru mine. Vântul care bătea trebuia să bată aşa, încât să nu mă supere... Marin era în stare să sărute pământul pe care călcam”, a declarat ea în interviurile acordate după moartea scriitorului. Ea este şi cea care l-a încurajat să publice „Moromeţii”, după ce a găsit un manuscris al romanului, într-un sertar. A fusgit din ţară şi s-a stabilit la Paris, unde a devenit prietenă cu Mircea Eliade şi Emil Cioran. A decedat în data de 14 martie 2021, la vârsta de 89 de ani. A fost internată în spitalul Broca din Paris, după ce a fost infectată cu COVID-19.

Aurora Cornu l-a părăsit pe scriitor în 1957. Era dornică să vadă lumea şi să se dezvolte ca artist. Scriitorul a suferit enorm şi a intrat într-o depresie.

 

Celelalte soţii

Următoarea femeie din viaţa lui fost Eta Vexler, critic literar, cu origini evreieşti cu care s-a căsătorit repede.  „Ne-am îndrăgostit repede, în câteva săptămâni, aveam nevoie unul de celalalt“, nota Preda în jurnal. O cunoaşte pe Eta la data de 23 decembrie. Căsătoria celor doi a durat doar opt ani. Se despart în 1966, iar Eta emigrează.

La doi ani după despărţirea de ea, a cunoscut-o pe Elena Mitev, cu care s-a căsătorit în 1968. După doi ani, s-a născut fiul lor, Nicolae. Cei doi au mai avut un fiu, Alexandru.Recente

Ryan Reynolds jpg
Oprah Winfrey jpg
POZA png
Shannen Doherty  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez jpg
Kate Middleton jpg
Hillary Clinton FOTO Profimedia jpg
Nostradamus a prezis că în 2013 va începe al Treilea Război Mondial jpeg
4x5 Mainstage UNTOLD 2024 jpg
Kim Kardashian jpg
influencer  foto   Shutterstock jpg
Kim Kardashian în lenjerie intimă  foto   Instagram jpg
turbulență jpg
Serena Williams  foto   Shutterstock jpg
Nicki Minaj  jpg
Sharon Stone jpg
AD 4nXfs3LB6wCUzZe0QGfm 2E 0loKYvfmcgKRRZdJY7mYQ0V3HM1YwPuJY4OvwLSBL 1NnRCp wuv1ali9JRQ65WltiomaWRbWtMhfIxhqDgCvrmza4tOmhL91H203pYWobZYsep31 jrOgGqp5D1yvfaf2hLA
cel mai bogat model din lume jpg
Kevin Bacon jpg
Celebra creatoare de modă Coco Chanel a încetat din viață în 1971 jpeg