FOTO: Ce preşedinte american a vizitat Piaţa Obor. A poftit şi la struguri

1 obor jpg jpeg

În perioada regimului comunist, vizitele de stat oficiale includeau, printre altele, şi bifarea unor obiective precum pieţele sau muzeele şi băile de mulţime. Unul dintre preşedinţii americani care au făcut astfel de vizite în România a ajuns în celebra Piaţa Obor din Capitală, precum şi la Muzeul Satului.

Pe 2 august 1969 avea loc o vizită oficială a unui preşedinte al SUA în România, care avea să pună ţara noastră într-o lumină bună peste hotare. Evenimentul a fost considerat crucial pentru diplomaţia românească, vizita fiind socotită importantă pentru ambele părţi. Nicolae Ceauşescu l-a primit pe oficialul american cu onorurile destinate unui şef de stat, iar printre chestiunile discutate s-a numărat, printre altele, problema războiului americano-vietnamez. După vizita oficială, preşedintele american a declarat presei din SUA că în România a trăit „cea mai emoţionantă experienţă“ dintre toate cele peste 50 de vizite făcute în străinătate.

Richard Nixon şi strugurii din Piaţa Obor

Richard Nixon, căci despre el este vorba, a ajuns prima dată în România în 1967, când era doar candidat la preşedinţia SUA. În 1969, a revenit în ţara noastră, într-o vizită oficială, alături de soţia sa, cu scopul de „a îmbunătăţi contactele între naţiunile noastre”, conform afirmaţiilor preşedintelui american.

Nixon a făcut o baie de mulţime, a mâncat struguri din Piaţa Obor oferiţi de o precupeaţă şi a vizitat, de asemenea, Muzeul Satului, unde a dansat periniţa. Oficialul american a ajuns cu limuzina decapotată şi prin cartierul Balta Albă, unde Ceauşescu i-a arătat blocurile nou construite. Aproape un milion de bucureşteni au participat la manifestările de simpatie faţă de Nixon, evenimentul fiind o rază de speranţă pentru români, care visau într-o apropiere de lumea liberă.

În 1971, Nicolae Ceauşescu i-a întors vizita în Statele Unite ale Americii.

A doua zi după revenirea lui Nixon în SUA, unul dintre deputaţii americani a pus în Congres chestiunea clauzei celei mai favorizate pentru România. Un ajutor de 11,5 milioane de dolari a acordat apoi guvernul american României după inundaţiile din 1970.

Foto: Shutterstock, Wikimedia, adevarul.roRecente

Paris Hilton este disperata sa si gaseasca catelul jpg
13166749 107305913017982 387879570 n jpg
Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Charlize Theron, salariu negociat foto  Shutterstock jpg
Cei mai impiedicati hoti din lume Sursa foto Shutterstock 2045111030 jpg
Coolio, 10 copii și mai multe amante foto  Shutterstock jpg
Obiceiurile regelui charles al III lea, foto instagram jpg
Katy Perry jpg
Obiceiul alimentar al actritei Gwyneth Paltrow o face sa se simta grozav la 50 de ani Sursa foto Shutterstock 1544970053 jpg
Kim Kardashian, reguli în avionul privat sursa foto  Instagram Kim Kardashian jpg
James Bond, Daniel Craig jpeg
Camilla Parker si Charles jpg
Antonio Banderas si iubita lui demonstreaza ca dragostea nu are varsta Sursa foto Shutterstock 1409689958 jpg
new amsterdam 2 png
Pablo Picasso, primul cuvânt rostit sursa foto  Shutterstock jpg
Cel mai bun bucatar din lume, shutterstock jpg
Coolio, videoclip Gangsta's Paradise, Michelle Pfeiffer 1 Sursă foto  Shutterstock jpg
Coperta CPF 20 jpg
regina cu catelul jpg
Marilyn Monroe, adepta operațiilor estetice Chip transformat Coleaj Sursa foto  Imdb jpg
Ce scrie pe cele mai ciudate pietre funerare ale celebritatilor Sursa foto Pixabay jpg