FOTO Tribul în care bărbaţii beau sânge amestecat cu lapte pentru a fi consideraţi eroi şi pentru a cuceri femeile

1 shutterstock 1729968760 jpg jpeg

Între iunie şi iulie, în funcţie de luna plină şi de ploi, tribul Bodi sărbătoreşte un nou an numit „Ka’el”, însă cu câteva luni înainte de ceremonie, bărbaţii se pregătesc pentru un concurs cu totul neobişnuit. Câştigătorul va deveni, astfel, eroul tribului şi va putea fi cel mai admirat de către femei.

Tribul Bodi trăieşte aproape de râul Omo din sudul Etiopiei (Omo Valley), avându-i ca vecini pe cei din tribul Mursi, la Sud, şi pe cei din tribul Konso, la Nord, scrie Travellab-ethiopia.com. Este un trib pastoral şi agricol, astfel că animalele joacă un rol important în viaţa sa. De-a lungul malurilor râului, cultivă sorg (cereală pentru pâine), porumb şi cafea. Între iunie şi iulie, în funcţie de luna plină şi de ploi, tribul Bodi sărbătoreşte Noul An numit „Ka’el”, însă înainte de ceremonie, locuitorii tribului organizează un altfel de concurs pentru a menţine tradiţia. 

Beau sânge de animal în combinaţie cu lapte 

Viaţa tribului Bodi este complet dependentă de ceea ce au ca hrană, iar toate tradiţiile lor se bazează pe bovine. Astfel, există mai mult de 80 de sinonime în limba Bodi care descriu vacile şi caprele lor, diferenţiind până la cele mai mici detalii culoarea şi caracteristicile lor fiziologice. La fel ca alte triburi, păstorii Bodi migrează cu turmele lor în căutarea unor terenuri fertile de păşunat, pentru a preveni epuizarea resurselor pământului. Ciobanii pot fi plecaţi de acasă săptămâni sau chiar luni, stabilindu-se în „tabere de vară”.

Dieta principală a tribului Bodi constă în sângele de animal, fiind preluat din gâtul perforat al animalului şi urmând să fie amestecat în lapte, terci de sorg sau porumb. Asta se întâmplă atunci când lovesc capul animalului cu un ciocan greu din piatră, fără să-l taie de la bun început pentru a nu pierde sângele care s-ar fi putut vărsa. Vacile sunt sacre pentru tribul Bodi, astfel că nu sunt ucise, ci sângele este preluat dintr-o gaură făcută într-o venă cu o suliţă sau cu un topor, închinzând zona afectată cu lut. La fel ca alţi vecini de-ai lor, cei din tribul Bodi consumă carne doar de sărbători sau alte evenimente importante. 

Căsătoria în tribul Bodi 

Bărbaţii poartă diferite ţesături (materiale) pe şolduri şi se rad în cap, formând diferite forme ori simboluri. Femeile din trib poartă fuste din piele de capră şi îşi pun discuri micuţe de lemn în urechi, similar cu cerceii. Buzele inferioare sunt străpunse cu o bucată mică de lemn sau de metal. De altfel, tribul Bodi are un sistem destul de complicat de împărţire a „Dauri” - plata făcută de familia miresei la ceremonia de nuntă. Tatăl mirelui îi dă fiului său 10 capete de vite şi 30-36 capete de bovine pentru familia miresei ca Dauri. Când un cuplu se căsătoreşte, unchii lor (din partea mamei) primesc câte cinci capete de vite, unchii lor din partea tatălui primesc două capete de vite, iar bunicii paterni primesc o singură vacă ca Dauri. Soţia însăşi primeşte, de obicei, trei vaci ca bunuri personale. 

Concursul bărbaţilor. Ce se întâmplă cu cel care îl câştigă 

Cea mai cunoscută şi cea mai neobişnuită ceremonie a tribului Bodi este „Ka’el”. Cu câteva luni înainte de iunie sau iulie - începutul unui nou an pentru trib - bărbaţii necăsătoriţi încep să mănânce doar sânge şi lapte plin de grăsimi, fiindu-le interzis să mai facă orice muncă fizică, scrie Daily Mail. Cu alte cuvinte, bărbaţii Bodi stau în casele lor şi mănâncă numai alimente grase, bogate în calorii, timp de şase luni. Fiecare familie are voie să aleagă un bărbat necăsătorit pentru concurs şi care, după ce a fost ales, se va putea retrage în coliba lui. Astfel, nu are voie să se mute din colibă sau să întreţină relaţii sexuale pe parcursul celor şase luni, iar mâncarea le va fi adusă de către femeile din trib. Din cauza căldurii, bărbaţii sunt nevoiţi să bea un bol de doi litri cu acel amestec cât mai repede posibil pentru a nu se coagula. Primul castron vine, de obicei, când răsare soarele.

După întreaga perioadă, în ziua cea mare, bărbaţii îşi acoperă corpul cu lut şi cenuşă înainte de a ieşi din colibele lor. Apoi, la ceremonia din vară, vor merge ore întregi în jurul unui copac sacru, fiind urmăriţi de ceilalţi bărbaţi de pe margine şi ajutaţi de femeile din trib care le vor şterge sudoarea. Bărbaţii care se vor afişa la ceremonia din vară vor trebui să-şi arate calităţile fizice. Cu cât cineva s-a îngrăşat mai mult, cu atât va fi considerat eroul tribului pentru totdeauna şi cu atât mai mult va fi atractiv pentru femei. În acea zi de sărbătoare, vitele sunt sacrificate, iar bătrânii tribului fac predicţii pentru anul care vine pe baza intestinelor animalului. După ceremonie, viaţa bărbaţilor revine la normal şi cei mai mulţi dintre ei îşi pierd kilogramele acumulate. Tradiţia este una importantă pentru locuitorii tribului şi fiecare copil Bodi visează să facă la fel. Recente

Filme care au distrus casnicii la Hollywood Sursa imagine shutterstock 2158102771 jpg
Sylvester Stallone, fiul autist sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 167894822 jpg
gripa cămilei, cupa mondială la fotbal sursa  Shutterstock jpg
Ce se intampla cu rochiile celebritatilor dupa marile evenimente Sursa imagine shutterstock 288368573 jpg
A aparut cea mai nouă editie a revistei Click! pentru femei jpeg
Meg Wynn Owen, actriță jefuită sursa  The Duellists jpg
Mariah Carey jpeg
Nicole Kidman sursa  Shutterstock jpg
Steve Martin sursa  Shutterstock jpg
Oprah Winfrey jpg
Nume de copii inspirate din seriale Sursa imagine Pixabay jpg
3 zodii carora le merge de minune in plan personal pana pe 27 noiembrie Sursa imagine Pixabay jpg
315521374 433605862308075 4277944834134736587 n jpg
Regalitati jpg
Eddie Murphy, Whitney Houston, telefon în ziua nunții 1 foto  Shutterstock jpg
Charlie Chaplin jpeg
Linda Evans, din Dinastia, 80 de ani sursa  Instagram, Dinastia jpg
soțiile fotbaliștilor, Cupa Mondială la Fotbal, Qatar sursa  Shutterstock jpg
Un mire a visat la o aparitie unica la nunta lui Sursa imagine shutterstock 117996736 jpg