Galerie foto Cele mai frumoase turnuri cu ceas din lume sunt adevărate bijuterii urbane

9 shutterstock 1236083023 jpg jpeg

De la fortăreaţa tip moschee din Malaezia la cea mai iconică construcţie a Londrei, aceste monumente au fost menite să treacă cu brio proba timpului.

Turnurile cu ceas sunt fascinante, uimesc prin înălţime, detaliile arhitectonice şi migala mecanismelor şi, iată, chiar şi după sute de ani, reuşesc să redea cu fidelitate măsura timpului. Puţini ştiu însă că primele turnuri cu ceas nu aveau cadranele care ne sunt astăzi atât de familiare. Iniţial, se foloseau bătăile clopotelor pentru a marca momente importante din zi: începutul sau finalul zilei de lucru sau momentul rugăciunii. De-aici şi înălţimea turnurilor, care trebuiau văzute şi ale căror clopote trebuiau auzite de departe. De-a lungul veacurilor, oamenii au dezvoltat mecanisme tot mai elaborate de măsurare a timpului şi au creat metode tot mai artistice de afişare a orei exacte, ceasul trecând de la simplu organizator al comunităţii la punct de întâlnire social, reper cultural şi, ulterior, atracţie turistică. Iată-le pe cele mai frumoase şi ingenioase dintre ele.

Big Ben (Elizabeth Tower), Londra

Poate cel mai cunoscut turn cu ceas de pe planetă, devenit simbolul capitalei Marii Britanii, este al treilea ca înălţime din lume (96 m). Big Ben („Marele Ben“) este numele de alint dat clopotului de 13,5 tone din turnul Palatului Westminster, sediul parlamentului britanic. Silueta sa din granit, în stil neogotic, se înalţă pe malul Tamisei încă din mai 1859, iar ceasul cu cadran de opal este al patrulea ca diametru din lume. La două luni după ce a fost pus în funcţiune, o defecţiune i-a oprit bătăile pentru următorii patru ani. După ce a fost reparat şi a continuat să marcheze orele fixe şi sferturile de oră, bătăile au mai fost oprite în timpul Primului Război Mondial, de teama atacurilor inamice. Tot aici, un membru al parlamentului, care a refuzat să-i jure credinţă regelui în 1880, a fost întemniţat pentru o noapte în turn. În 2012, a fost redenumit Turnul Elisabeta, în onoarea jubileului Reginei Elisabeta a II-a, şi, ca o curiozitate, doar cetăţenii britanici îl pot vizita, după ce au obţinut o autorizaţie specială.

Torre del Reloj, Cartagena, Columbia

Acest turn cu ceas cu patru faţete, numit şi Boca del Puente, reprezintă poarta de intrare în oraşul vechi Cartagena de Indias (Cartagena din Indii, pentru a-l deosebi de oraşul Cartagena din Spania), una dintre cele mai apreciate destinaţii turistice din Columbia. Situat între Plaza de Independencia şi Plaza de los Coches, a fost construit în anul 1888 între zidurile groase ale fortificaţiei oraşului. Astăzi, veghează statuia fondatorului oraşului, Pedro de Heredia, iar la baza lui se află clădiri de secol 18 şi cafenele.

Ceasul astronomic din Praga, Cehia

Unul dintre cele mai fotografiate repere ale capitalei cehe ascunde şi o legendă sumbră. Se spune că ceasornicarul Hanuš, care a construit în 1410 splendidul orologiu fixat pe peretele vechii primării a oraşului, ar fi fost orbit pentru a nu realiza o versiune mai frumoasă în alt oraş. Drept răzbunare, Hanuš a stricat mecanismul şi a trebuit să treacă aproape un secol până când cineva să reuşească să-l repare. Ceasul indică nu doar ora, ci şi poziţia Soarelui şi a Lunii şi semnele zodiacale, iar la fiecare 60 de minute, între 9 dimineaţa şi 9 seara, un întreg spectacol este pus în scenă de figurine animate: cei 12 apostoli, un schelet care întoarce o clepsidră şi trage de o funie, reprezentările păcatelor fundamentale (vanitatea, avariţia, invidia şi uciderea) şi cocoşul, care anunţă că Moartea vine în curând.

Turnul Sultan Abdul Samad, Moorish, Malaezia

Este dovada palpabilă lăsată în urmă de colonialiştii britanici, care au comandat construirea, în Piaţa Merdeka, a unui reper al civilizaţiei occidentale. Cu toate acestea, arhitectul A.C. Norman, care călătorise în India şi era influenţat de cultura orientală, i-a impregnat un stil maur, cu un dom auriu în vârf, finalizând lucrarea în anul 1897. Steagul britanic a fluturat doar până pe 31 august 1957, când Malaezia şi-a câştigat independenţa.

Turnul Spasskaya, Moscova, Rusia

Clădirea Kremlinului, simbol al puterii ruseşti, impresionează prin culoarea roşie dată de cărămizile folosite la construcţie, dar şi prin turnul de 71 m, ridicat de arhitectul Pietro Antonio Solari, în anul 1491. Ceasul, realizat de englezul Christopher Gollueya, a fost adăugat în 1625 şi programat să cânte din sfert în sfert de oră. Din păcate, în urma unui incendiu, a trebuit refăcut complet. La mijlocul secolului al XVII-lea, figura unui vultur cu două capete(stema Rusiei) a fost aşezată pe ea. În 1935, vulturul ţarului a fost înlocuit cu o stea cu cinci colţuri – simbol al erei sovietice.

Glockenspiel, München, Germania

Primăria capitalei landului Bavaria se mândreşte cu acest ceas neogotic, care numără timpul din 1908 încoace. Din martie şi până în octombrie, orologiu bate la 11.00 dimineaţa, la 12.00 şi la 17.00 din cele 43 de clopote ale sale, când se animă un spectacol cu 32 de figurine. Mişcarea acestora redă nunta Ducelui Wilhelm al V-lea cu Renta de Lorraine.

Abraj al-Bait, Mecca, Arabia Saudită

Între atâtea bijuterii ale lumii vechi, iată şi o nestemată contemporană, cu şapte zgârie-nori, construită în 2012 pe locul unei foste fortăreţe otomane şi care deţine recordul de cel mai înalt turn cu ceas de pe planetă. Măsurând 601 m în înălţime, e de şase ori mai mare decât Big Ben din Anglia şi poate fi observat de la 20 km depărtare, slujbele musulmane fiind anunţate zilnic. Cele patru feţe ale ceasului sunt iluminate de două milioane de becuri LED.

Turnul veneţian cu orologiu din aur

Situat în Piaţa San Marco din Veneţia, Turnul cu ceas este o clădire construită în stil renascentist şi datează din secolul al XV-lea. Cadranul orologiului, din aur şi email albastru, indică ora, ziua, fazele lunii şi zodiacul. La fiecare 60 de minute, panoul lateral se deschide pentru a permite trecerea unui carusel cu statui din lemn care reprezintă Naşterea Domnului şi Magii de la Răsărit.

Turnul cu figurine din Sighişoara

Construit în secolul al XIV-lea pentru a proteja poarta principală a oraşului, este cel mai masiv dintre cele nouă turnuri de apărare ale vechii cetăţi – ulterior sediu al primăriei, apoi al trezoreriei şi după aceea al judecătoriei. Primul mecanism al ceasului a fost din lemn, înlocuit în 1648 cu unul din metal. Cu două cadrane orientate spre cetate şi spre Oraşul de jos, orologiul a fost înfrumuseţat cu figurine din lemn pictate, reprezentând zeităţile romane dedicate fiecărei zi a săptămânii, Ziua şi Noaptea, dar şi Justiţia, care ieşeau din nişe şi se roteau la fiecare oră exactă.

@shutterstockRecente

Kylie Jenner jpg
Wednesday jpeg
vedete care au înșelat cu bona copiilor sursa  Shutterstock jpg
Vedete care s au căsătorit de două ori cu același partener jpg
central nucleara Cernobil sursa  Shutterstock jpg
Semne neobisnuite ca esti insarcinata Sursa imagine Pixabay jpg
Cadouri nepotrivite pentru Sărbătorile de Iarnă jpg
Printul John 4 jpeg
Cristina Mihaela Dorobantu (4) jpg
Filme care au distrus casnicii la Hollywood Sursa imagine shutterstock 2158102771 jpg
Sylvester Stallone, fiul autist sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 167894822 jpg
gripa cămilei, cupa mondială la fotbal sursa  Shutterstock jpg
Ce se intampla cu rochiile celebritatilor dupa marile evenimente Sursa imagine shutterstock 288368573 jpg
A aparut cea mai nouă editie a revistei Click! pentru femei jpeg
Meg Wynn Owen, actriță jefuită sursa  The Duellists jpg
Mariah Carey jpeg
Nicole Kidman sursa  Shutterstock jpg
Steve Martin sursa  Shutterstock jpg
Oprah Winfrey jpg