Greşeli uriaşe în istorie. Explozia de la Cernobîl, cauzată de eroare umană, orgolii şi proastă gestionare tehnică

6 shutterstock 1702339546 jpg jpeg

„A greşi e omenesc“ spune un proverb latin pe care mulţi îl aplică şi în zilele noastre pentru a-şi justifica erorile mai mari sau mai mici. De multe ori, acestea se pot repara, dar, de-a lungul timpului, oamenii au comis greşeli care au schimbat cursul istoriei.

Winston Churchill a spus că „istoria este făcută din victorii“, dar se pare că oamenii ţin minte mult mai bine marile eşecuri, nu marile succese. Asta chiar şi la secole distanţă.

Deşi e greu de făcut un clasament, dacă s-ar ţine cont doar de pagubele produse şi de consecinţele pe termen lung, precum şi costul în vieţi omeneşti, accidentul nuclear de la Cernobîl, cauzat de o eroare umană, poate ocupa prima poziţie.

Dar nu este singurul. Oare cum s-ar fi schimbat cursul istoriei dacă un soldat britanic l-ar fi împuşcat pe Adolf Hitler, când s-a aflat faţă în faţă cu el? Lumea ar fi fost cu totul altfel dacă soldatului nu i s-ar fi făcut milă.

Google a fost scos la vânzare de creatorii lui pentru 1 milion de dolari, în 1999, dar aceştia au fost refuzaţi. Iar ruşii au vândut Alaska marilor rivali americani, decizie pe care o regretă şi astăzi.

Accidentul nuclear de la Cernobîl

Una dintre cele mai mari catastrofe din istorie, explozia de la Cernobîl (1986), a fost cauzată de o eroare umană, coroborată cu orgolii mari şi o proastă gestionare a chestiunilor tehnice. În plus, Uniunea Sovietică a încercat să muşamalizeze toată tragedia. Toate acestea au dus la cel mai grav accident nuclear din istorie, ale cărui pagube, echivalate cu inflaţia, s-ar ridica azi la 720 de miliarde de dolari.

Numărul morţilor e greu de estimat, au fost câteva zeci imediat după explozie şi se crede că sunt până la 90.000 de persoane care si-au pierdut viaţa ulterior, din cauza iradierii sau a unor forme de cancer.

Refuzul de a cumpăra Google

Cine râde la urmă, râde mai bine. Însă cineva cu siguranţă şi plânge, astăzi. Iar acesta e George Bell, CEO al companiei Excite, pe care Larry Page şi Sergey Brin, fondatorii Google, l-au abordat în 1999 pentru a-i vinde motorul de căutare, cu 1 milion de dolari. Acesta a refuzat, aşa că cei doi au scăzut preţul la 750.000 de dolari, dar nici această ofertă nu i s-a părut interesantă omului de afaceri. Astăzi, Google este cotat la 35 de miliarde de dolari.

Salvarea lui Hitler

În primul Război Mondial, în 1918, în timpul celei de-a cincea bătălii de la Ypres (Belgia), un tânăr soldat britanic, Henry Tandey, a întânit un german rănit. Britanicului i s-a făcut milă de soldatul german şi nu l-a omorât. Neamţul era Adolf Hitler şi avea atunci 29 de ani.

Cel mai mare incediu din California

Cel mai mare incediu din istoria statului american California a fost provocat tot de o eroare umană, în 2003. Sergio Martinez plecase la vânătoare împreună cu un prieten, în pădurile din Cedar Creek, dar s-a pierdut. La lăsarea întunericului, pentru că nu reuşise să iasă din pădure, a transmis semnale luminoase cu foc, care au declanşat incendiul devastator. Focul a cuprins peste 270.000 de hectare de pădure, a ucis 15 oameni, iar pagubele au fost estimate la 1,5 miliarde de dolari. Incendiul a fost declanşat pe 25 octombrie 2003 şi a fost stins pe 4 noiembrie 2003.

„Nu“ pentru Harry Potter

Unele generaţii nu-şi pot imagina viaţa fără Harry Potter. Dar viaţa lor ar fi putut fi cu totul altfel, căci 12 edituri au făcut greşeala de a refuza să publice cărţile cu aventurile micului vrăjitor. Scriitoare britanică JK Rowling a fost refuzată de 12 edituri până a ajuns la Bloomsbury. Însă şi aici a fost vorba de noroc: directorul editurii a decis să publice cărţile la rugăminţile fiicei sale, de 8 ani, care a citit manuscrisele. Seria „Harry Potter“ a fost tradusă în peste 60 de limbi şi a generat încasări de 1 miliard de dolari.

Au refuzat trupa The Beatles

Tot de un refuz s-a lovit şi trupa Beatles, la începutul carierei. "The Beatles nu are niciun viitor în showbiz", au spus reprezentanţii casei de discuri Decca, atunci când trupa a susţinut o probă, în 1962. Aşa că i-au refuzat. Au ales în schimb trupa Brian Poole and the Tremeloes. Ce s-a întâmplat apoi cu Beatles ştie toată lumea. Oare ce s-o fi întâmplat cu Brian Poole and the Tremeloes?

Vânzarea teritoriului Alaska

Ruşii au fost primii în Alaska, în secolul al XVII-lea, însă pe măsură ce trecea timpul le era tot mai greu să gestioneze operaţiunile de aici din cauza ameninţărilor constante ale britanicilor. Aşa că în 1867 au vândut Alaska americanilor, pentru 7,2 milioane de dolari. Adică puţin peste 4 dolari pe kilometrul pătrat. Ruşii s-au gândit că e o afacere bună să vinzi un teritoriu îngheţat, dar această idee s-a dovedit o mare greşeală. Ulterior, rezerve uriaşe de petrol au fost descoperite în Alaska, ultima dintre ele în 2017.

FOTO Shutterstock



Recente

Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg
Coperta Click! pentru femei Nr  8 2024 jpg
4 rihanna profimedia 0421395391 jpg jpeg
James Bond, Daniel Craig jpeg
Gordon Ramsay  jpeg
Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cindy Crawford jpg
Gwyneth Paltrow, Chris Martin  jpg