50 de ani de la misterioasa moarte a lui Jim Morrison. „De unde ştii că era Jim în sicriu şi nu 75 de kilograme de nisip?“

1 profimedia 0096491385 jpg jpeg

Pe 3 iulie 2021 se împlinesc 50 de ani de la dispariţia lui Jim Morrison, solistul trupei americane The Doors şi unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. A intrat în celebrul Club 27 al artiştilor care au încetat din viaţă la 27 de ani, alături de Jimi Hendrix, Janis Joplin şi Kurt Cobain, însă moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.

Paris, 2 iulie 1971, seara. Jim Morrison şi iubita sa, Pamela Courson, au mers la cinematograf pentru a vedea „Pursued“, un western cu Robert Mitchum. La un alt cinema, Jim Morrison stătea singur, urmărind un documentar numit „Valea Morţii“. În acelaşi timp,  la clubul de noapte Rock ’n’ Roll Circus, Jim Morrison lua droguri în toaletă. În aceeaşi seară, Jim bea pe stradă cu nişte puşti parizieni. Între timp, pe aeroportul din Orly, Jim Morrison s-a urcat într-un avion către o destinaţie necunoscută.

Nimeni nu ştie sigur unde era Jim sau ce a făcut în acea seară, deşi teoriile (sau fabulaţiile) nu lipsesc. În dimineaţa următoare, un lucru era sigur: Jim era mort.

stanga
dreapta
2 profimedia 0307895779 jpg jpeg
3 profimedia 0292783445 jpg jpeg
4 shutterstock 1053994880 jpg jpeg

Cu trei luni mai devreme, Morrison fugise de la Hollywood în Paris. Gras, bărbos, dependent de alcool şi droguri, la doar 27 de ani, „Regele Şopârlă“ (The Lizard King), aşa cum îşi spunea, devenise o parodie a sa, a starului rock care fusese. Dintre scenariile posibile despre noaptea în care a murit, primul a devenit cel mai acceptat. După ce a fost la cinema cu iubita sa, Pamela Courson, s-a întors la apartamentul lor de la nr. 17 Rue Beautreillis. Au urmărit câteva filme înainte ca Pamela să se ducă la culcare.

Jim a rămas treaz o vreme, ascultând albume vechi ale trupei The Doors, încercând să suprime o criză de tuse care începuse mai devreme. Când a venit la culcare, a trezit-o pe iubita sa şi i-a spus că se simte rău.

Când Morrison a vomitat o cantitate mică de sânge, Courson i-a spus să cheme un medic. Jim, în schimb, i-a cerut să-i pregătească baia. În timp ce el intra în cadă, ea s-a întors în pat. Ultimul lucru pe care l-a auzit a fost: „Eşti acolo, Pam? Pam, eşti acolo?“.

Courson s-a trezit puţin după 6 dimineaţa şi şi-a dat seama că Jim nu era în pat. S-a dus în baie şi l-a găsit scufundat în apă. Avea un zâmbet pe buze. La început, a crezut îi joacă o farsă. L-a scuturat, dar când a văut că nu are nicio reacţie a sunat la pompieri şi la poliţie. Au ajuns prea târziu.

Cadavrul lui Jim Morrison, învelit într-un sac plastic şi ambalat în gheaţă carbonică, a rămas în apartament în timp ce Courson şi Alain Ronay, un prieten al cuplului, au făcut aranjamentele funerare. Trei zile mai târziu, a venit, în cele din urmă, sicriul comandat de Courson (cel mai ieftin model posibil, echivalentul a 75 de dolari). Cândva, în acele 72 de ore în care cadavrul a stat în apartament, a venit un medic şi a semnat certificatul de deces. Cauza oficială: insuficienţă cardiacă. Nu a fost efectuată nicio autopsie.

Când managerul trupei The Doors, Bill Siddons, a ajuns la Paris, pe 6 iulie, a găsit un sicriu sigilat şi certificatul de deces. Doar Courson şi Ronay văzuseră cadavrul lui Jim înainte de a fi înmormântat în cimitirul Pere-Lachaise, pe 7 iulie.

Siddons şi Courson s-au întors la Los Angeles a doua zi. Siddons a declarat presei: „M-am întors de la Paris, unde am asistat la înmormântarea lui Jim Morrison. Pot spune că a murit paşnic, din cauze naturale... “. Acest lucru se întâmpla la şase zile după moartea lui Morrison, în condiţiile în care astăzi, moartea unei vedete este anunţată instantaneu în reţelele sociale.

Au urmat întrebările presei, la care cei doi nu au putut răspunde. A existat o anchetă a poliţiei? De ce nu a s-a făcut o autopsie? Cine a fost medicul examinator? (În mod incredibil, Courson nu-şi putea aminti numele medicului, iar semnătura acestuia pe certificatul de deces era ilizibilă). De ce nu li s-a spus părinţilor lui Jim? (Courson a minţit Ambasada americană şi a spus că Morrison nu are familie, ceea ce a permis o înmormântare rapidă, la care nu a asistat nici măcar un preot.)

Clăparul formaţiei The Doors,  Ray Manzarek, l-a întrebat pe Siddons: „De unde ştii că era chiar Jim în sicriu? De unde ştii că nu erau 75 de kilograme de nisip?“.

După aceea, au fost multe teorii legate de moartea lui Jim Morrison: unele plauzibile (boli sau boli sexuale), altele adevărate teorii ale conspiraţiei (a fost victima unei conspiraţii a guvernului SUA, care voia să elimine idolii rebeli ai tinerilor americani), unele absurde (o fostă iubită părăsită, care l-a ucis prin vrăjitorie).

Danny Sugerman, apropiat al trupei şi co-autor al celei mai bine vândute biografii a trupei, a propus o teorie plauzibilă. El susţine că Pamela Courson lua heroină (de altfel, ea  murit de o supradoză de heroină, în 1974, tot la 27 de ani) şi cum Jim Morrison era îngrozit de ace, l-a minţit că e cocaină şi au prizat amândoi drogul.  În acea vară, la Paris, s-a vândut o versiune puternică a drogului, cunoscută sub numele de China White. „Nu este neobişnuit când cineva ia heroină pentru prima dată. Nu există mai mult mister decât atât“, a spus Sugerman.

Mulţi dintre prietenii apropiaţi ai lui Jim contestă teoria lui Sugerman, spunând că, în ciuda tendinţei sale pentru exces, artistului nu i-au plăcut niciodată drogurile tari. În ceea ce priveşte întrebarea care e pe buzele tuturor, dacă Jim mai e în viaţă, aceasta e alimentată de o afirmaţie a artistului. Jim a vorbit odată cu seriozitate despre intenţia de a-şi înscena moartea, de a pleca în Africa şi de a-şi schimba numele în Mr Mojo Risinʼ (o anagramă pentru Jim Morrison). De-a lungul anilor, mulţi susţin că l-au văzut a fost văzut în Tibet, în Australia sau în SUA.

După cum a spus Ray Manzarek, „nu ştim ce s-a întâmplat cu Jim la Paris. Sincer să fiu, nu cred că vom şti vreodată. Zvonurile, insinuările, minciunile sau pur şi simplu tâmpeniile umbresc adevărul“.

Cert este că şi azi, la jumătate de secol de la moartea lui, mormântul său din cimitirul parizian Pere-Lachaise este unul dintre cele mai vizitate: are mereu flori şi suveniruri pe care fanii le lasă artistului lor preferat.

FOTO Profimedia, ShutterstockRecente

pahare   shutterstock 2155428393 jpg
Bradley Cooper si Lea jpeg
Nunta jpg
Beyonce jpg
Superman   Dean Cain png
miss universe australia jpg
jaclyn smith actrita jpg
Sunete jpg
Kim Kardashian jpg
pretentios   shutterstock 2153636113 jpg
Untold jpg
Elena Ghica Dora d'Istria 4 jpeg
Competitie jpg
Longevitate jpg
Quokka   animal jpg
Facebook jpg
elvis jpg
Suzanne Somers 2 shutterstock 537518347 jpg
muzica   chitara   guitars gcfe5d960e 1280 jpg
Zishe Breitbart jpeg