Anna Magdalena, muza lui Bach sau adevăratul compozitor al celor mai cunoscute piese ale lui?

compozitor jpeg

Un profesor de muzică a emis o ipoteză care a pus pe jar întreaga lume muzicală. Acesta susţine că cele mai de succes piese care poartă semnătura lui Johann Sebastian Bach ar fi compuse, de fapt, de soţia acestuia, care a rămas, în istorie, o anonimă. Este adevărat?

E lucru ştiut că Anna Magdalena, partenera de viaţă a genialului compozitor, l-a ajutat pe acesta cu transcrierea pieselor sale şi cu organizarea în tot procesul muncii lui. Însă există tot mai multe voci care susţin, de ceva vreme, că aportul acesteia nu a fost doar atât, ci incredibil de mare.

Mai mult decât o simplă secretară

Martin Jarvis, profesor de muzică la Universitatea Charles Darwin din Australia, a aruncat bomba în documentarul său din 2014, în care susţine că cea de-a doua parteneră de viaţă a lui Bach era ceva mai mult decât o „secretară” pentru el.

După ce a analizat cerneala şi scrisul de pe manuscrisele lui Bach, Jarvis a ajuns la concluzia că trei dintre operele cele mai cunoscute ale compozitorului îi aparţin, de fapt, Annei Magdalena, cea de-a doua lui soţie. Cele trei opere sunt aria din Goldberg Variations, primul preludiu din The Well-Tempered Clavier şi o bună parte din Cello Suites.

Heidi Harralson, un specialist în scrierea de mână, a confirmat şi el cele susţinute de Jarvis. „Este destul de sigur, din punct de vedere ştiinţific” că Anna Magdalena a fost compozitorul celor trei lucrări. Cei doi cercetători sunt de părere că corecturile făcute şi felul în care sunt scrise notele sunt dovada faptului că aceasta n-a copiat numai compoziţiile, ci le-a şi creat. Ei afirmă că cei care nu fac altceva decât să copieze scrisul cuiva ar face-o apăsat, în ritm uşor, deloc grăbit.

Toţi compozitorii erau bărbaţi

“Ceea ce am descoperit a fi fascinant este faptul că totul e pus acum sub semnul întrebării, şi anume că toţii marii compozitori au fost bărbaţi”, a declarat compozitorul britanic Sally Beamish în momentul în care a prezentat documentarul Written By Mrs Bach în cadrul ceremoniei BAFTA, pe 29 octombrie 2014.

Bach s-a însurat cu Anna în decembrie 1721, la 17 luni de la moartea primei lui soţii, verişoara lui de gradul doi, Maria. Împreună cuplul a crescut toţi copiii lui Bach şi au mai făcut şi 13 copii de-ai lor. Anna nu era numai mama copiilor lui Bach sau ajutorul de bază din cariera lui muzicală, ci şi o soprană talentată, care şi-a continuat traseul profesional pe scenă şi după încheierea căsniciei lor.

“Toată muzica pentru care e cunoscut Bach a fost compusă după ce a cunoscut-o pe Anna Magdalena. E limpede că ea a fost ori muza lui, sursa inspiraţiei, ori cea care şi-a adus mult mai mult aportul la crearea pieseilor. Dar Anna a fost exclusă complet din cărţile de istorie, din păcate”, a conchis Martin Jarvis.Recente

Kylie Jenner jpg
Wednesday jpeg
vedete care au înșelat cu bona copiilor sursa  Shutterstock jpg
Vedete care s au căsătorit de două ori cu același partener jpg
central nucleara Cernobil sursa  Shutterstock jpg
Semne neobisnuite ca esti insarcinata Sursa imagine Pixabay jpg
Cadouri nepotrivite pentru Sărbătorile de Iarnă jpg
Printul John 4 jpeg
Cristina Mihaela Dorobantu (4) jpg
Filme care au distrus casnicii la Hollywood Sursa imagine shutterstock 2158102771 jpg
Sylvester Stallone, fiul autist sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 167894822 jpg
gripa cămilei, cupa mondială la fotbal sursa  Shutterstock jpg
Ce se intampla cu rochiile celebritatilor dupa marile evenimente Sursa imagine shutterstock 288368573 jpg
A aparut cea mai nouă editie a revistei Click! pentru femei jpeg
Meg Wynn Owen, actriță jefuită sursa  The Duellists jpg
Mariah Carey jpeg
Nicole Kidman sursa  Shutterstock jpg
Steve Martin sursa  Shutterstock jpg
Oprah Winfrey jpg