Arta vindecă trupul şi sufletul

1 46185 original jpg jpeg

Studiile psihologilor americani arată că arta este o terapie eficientă împotriva depresiilor şi a fobiilor. Crezi că e pură fantezie? Nicidecum. Art-terapia se practică şi la noi cu cele mai bune rezultate!

De peste zece ani,există şi în România centre de terapie prin artă,unde adulţi şi copii sunt trataţi de fobii,tulburări mentale şi emoţionale,de stres.

Cu sprijinul psihoterapeuţilor,femeile care au suferit traume cauzate de violenţa domestică sau depresii în urma şedinţelor de radioterapie contra cancerului s-au înţeles mai bine pe ele însele,s-au eliberat de frustrări,au căpătat încredere în forţele proprii şi au început să comunice mai bine cu cei din jurul lor.Unul dintre locurile unde se face art-terapie este Centrul „Trepte”. A fost creat la Spitalul „Al. Obregia” din Bucureşti şi a fost botezat chiar de beneficiarii lui,persoane cu probleme de sănătate mentală.

Femeile care vin aici se simt din nou utile,se pregătesc pentru a-şi relua activitatea profesională,leagă prietenii şi chiar găsesc un partener de viaţă. Toate se datorează terapiei pe care o urmează.

Pictând,se exprimă pe sine

Când calci pragul Centrului,e uimitor cu câtă prietenie te primesc oamenii. Ai crede că sunt un grup de artişti gata să-ţi povestească despre creaţiilor lor. Dintre ei se distinge Claudia,vorbăreaţă şi sigură pe sine.

De patru ani participă la toate activităţile Centrului:pictură,tricotaje,cusut,ceramică,decoraţiuni,colaj. În ciuda problemelor de natură psihică avute de la 18 ani,s-a încăpăţânat să nu renunţe la pasiunile ei.

Cel mai bine se exprimă când pictează peisaje în ulei.

Acum doi ani,Ortansa a venit pentru prima dată la Centrul „Trepte”,la recomandarea Claudiei. Erau prietene de mult timp,iar argumentul hotărâtor al Claudiei a fost că aici îşi va putea valorifica talentele artistice. Nu ştia că amândouă îşi vor întâlni aici viitorii parteneri de viaţă.

„Pe lângă liniştea pe care mi-o dau activităţile şi discuţiile cu psihoterapeuţii,aici l-am întâlnit pe actualul meu soţ. Până acum,familia nu mă înţelegea,mă simţeam stigmatizată şi compătimită de societate”,spune Ortansa. Dacă o întrebi care este lucrarea ei preferată,e în dificultate. „Datorită lucrărilor mele am recâştigat încrederea oamenilor! M-am bucurat enorm când mărţişoarele mele au ajuns la un simpozion în schimbul unei donaţii.”

E bine să ştii...

La grupul de ergoterapie,beneficiarii Centrului „Trepte” confecţionează lumânări parfumate,picturi care,în curând,vor putea fi găsite şi pe site-ul www.arto.ro,în schimbul unor donaţii.

Terapeuţii Centrului speră să deschidă,cu sprijinul Asociaţiei de Terapie Ocupaţională din România,un spaţiu de prezentare în incinta spitalului.

"Uit de dureri şi gândesc pozitiv"

Nu trebuie neapărat să mergi la un centru de art-terapie pentru a transforma arta în leacul unor boli nemiloase. Tania suferă de poliartrită reumatoidă şi nu se poate deplasa uşor. Am cunoscut-o la o mică expoziţie organizată de Liga Română contra Reumatismului. Era fericită că goblenurile ei au ajuns la Bucureşti pentru a fi expuse. Boala a ţintuit-o în căsuţa din Mărăşeşti,unde locuieşte singură.

„Eram activă şi sociabilă,dar pierderea flexibilităţii articulaţiilor mâinilor şi picioarelor m-a îndepărtat de cercul de prieteni. Aşa că m-am întors la pasiunea din adolescenţă pentru cusut. Când mă concentrez pe scheme şi pânză,uit de dureri şi rămân optimistă. În goblenuri îmi ţes toate necazurile.”Recente

Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Charlize Theron, salariu negociat foto  Shutterstock jpg
Cei mai impiedicati hoti din lume Sursa foto Shutterstock 2045111030 jpg
Coolio, 10 copii și mai multe amante foto  Shutterstock jpg
Obiceiurile regelui charles al III lea, foto instagram jpg
Katy Perry jpg
Obiceiul alimentar al actritei Gwyneth Paltrow o face sa se simta grozav la 50 de ani Sursa foto Shutterstock 1544970053 jpg
Kim Kardashian, reguli în avionul privat sursa foto  Instagram Kim Kardashian jpg
James Bond, Daniel Craig jpeg
Camilla Parker si Charles jpg
Antonio Banderas si iubita lui demonstreaza ca dragostea nu are varsta Sursa foto Shutterstock 1409689958 jpg
new amsterdam 2 png
Pablo Picasso, primul cuvânt rostit sursa foto  Shutterstock jpg
Cel mai bun bucatar din lume, shutterstock jpg
Coolio, videoclip Gangsta's Paradise, Michelle Pfeiffer 1 Sursă foto  Shutterstock jpg
Coperta CPF 20 jpg
regina cu catelul jpg
Marilyn Monroe, adepta operațiilor estetice Chip transformat Coleaj Sursa foto  Imdb jpg
Ce scrie pe cele mai ciudate pietre funerare ale celebritatilor Sursa foto Pixabay jpg
Janice serial Friends jpg
Amal si George Clooney jpg