AUDIO După ce-a învins cancerul, Val Kilmer îşi recapătă vocea cu ajutorul inteligenţei artificiale. Cum sună?

2 val kilmer bun jpg jpeg

Tratamentul intensiv pe care l-a făcut pentru cancerul de la gât l-a lăsat pe actorul hollywoodian fără voce. Însă, de când cancerul său se află în remisie, vedeta de 61 de ani îşi face deja planuri măreţe să revină la Hollywood. Iar capacitatea lui de-a lucra va depinde de un singur lucru – dacă îşi va putea folosi din nou vocea. Cum ar fi posibil acest lucru?

Kilmer a recunoscut că a fost diagnosticat cu cancer la gât în 2017, după ce găsise o umflătură la gât şi s-a trezit, la propriu, într-o baltă de sânge. Drept urmare, actorul a făcut o traheostomie, care l-a lăsat, pur şi simplu, fără voce. Iar acum îşi propune să revină la Hollywood imediat ce-şi va recăpăta vocea. Sonantic, o companie britanică de tehnologie audio care clonează voci, îl ajută pe Val Kilmer să-şi recupereze vocea pentru proiectele în care se va implica, dar şi-n viaţa de zi cu zi. În urmă cu numai câteva zile, firma britanică a dezvăluit că a dezvoltat un program de inteligenţă artificială în parteneriat cu Kilmer pentru a-l ajuta să-şi recupereze vocea.    

Directorul companiei respective şi co-fondatoarea Zeena Qureshi a făcut câteva declaraţii pentru  revista People în acest sens: „Noi creăm cele mai realiste şi mai expresive voci artificale şi facem acest lucru pentru industria de divertisment. Aşadar lucrăm cu actori şi-i ajutăm să realizeze o versiune a lor în inteligenţa artificală, care să le fie pe plac şi care să fie editabilă.”

Qureshi, care are studii în educaţia vorbirii şi terapie, susţine că firma ei a fost contactată, anul trecut, de echipa lui Val Kilmer, pentru a vedea dacă echipa lor poate dezvolta un program pentru actorul rămas fără voce. 

“Totul s-a întâmplat după ce documentarul Val fusese deja filmat şi montat”, a dezvăluit aceasta. „Iar echipa lui Val se întreba dacă nu cumva putem să-i redăm acestuia vocea, pentru a o folosi pentru recitat poezie, pentru reclamele în care apare şi pentru toate proiectele în care se implică, pentru că este o persoană foarte creativă. Şi exact asta am făcut!”

Sonantic lucreză, de obicei, cu materiale preexistente, fie că sunt live sau înregistrate, pentru a realiza inteligenţa artificială, dar, în cazul lui Kilmer, au avut mai puţin material la dispoziţie din cauza drepturilor de copyright ale filmelor, dar şi a faptului că actorul nu putea să vină şi să înregistreze alte materiale audio pentru ei.

“Echipa lui Kilmer ne-a pus la dispoziţie înregistrări vechi, iar ceea ce face tehnologia noastră este să copieze cât se poate de fidel inflexiunile vocii şi să potrivească cât mai bine toate nuanţele în detaliu”, a adăugat Qureshi.

„Când i-am arătat lui Val munca noastră, a fost un moment extrem de emoţionant”, a mărturisit un membru al echipei respective. „Am muncit mult şi nici măcar nu ştiam care avea să fie rezultatul. Îi auzisem vocea originală de multe ori, dar a fost cu totul altceva să-i pun lui Kilmer să o asculte pe cea creată de noi. Simţi că faci ceva special, iar acum toată lumea o poate asculta. Am primit multe felicitări pentru ceea ce am reuşit să facem”, conchide acesta.

Dă click pe linkul de jos pentru a asculta vocea lui Val Kilmer, recreată cu ajutorul inteligenţei artificiale!

foto - ShutterstockRecente

vedete jpg
elvis 0 profimedia 0308411997 jpg
robin williams shutterstock 87978553 jpg
Greta Thunberg shutterstock 1346536709 jpg
par lung   barbat   shutterstock 759071578 jpg
ochi shutterstock 2176700177 jpg
Imagine featured clickpentrufemei JPG
kim kardashian 1 jpg
michael jackson jpg
Whitney Houston shutterstock 91490768 jpg
Sharon Stone  jpg
Casa Playboy jpeg
vedete in costum de baie jpg
Aishwarya Rai profimedia 0692768910 jpg
Jlo si Marc Anthony jpg
diego maradona shutterstock 2026359395 jpg
serena william instagram 1  jpg
Kanye West Pete Davidson  jpg
Imagine featured clickpentrufemei   sursa Instagram JPG
cafea jpg