Când ai citit ultima carte?

1 61443 original jpg jpeg

„A citi pentru prima oară o carte e ca şi cum ţi-ai face un nou prieten“, spune un proverb chinezesc. Dacă ar fi să ne luăm după aceste vorbe înţelepte, înseamnă că nu sunt deloc puţini românii care îşi fac amici noi, în fiecare an.

Aproape trei sferturi dintre locuitorii ţării noastre citesc,în medie,patru cărţi pe an,potrivit cercetării „Cât,cum şi ce citesc românii?“,realizată de iVox.ro,pe un eşantion de aproape 8.000 de persoane. Cu această frecvenţă citesc mai mult femeile decât bărbaţii. Un procent de 31% dintre români citesc de câteva ori pe lună,16% zilnic sau aproape zi de zi,iar 19,8% de câteva ori pe săptămână .Le-am întrebat şi pe câteva dintre cititoarele noastre cât timp acordă fascinantei lumi a cărţilor.

Irina Gâtlan,29 de ani,Buzău

Irina citeşte cât de mult îi permite timpul,pentru a asimila informaţii şi ca să se relaxeze. „Citind,ne transpunem în diferite situaţii,povesti,întâmplări,învăţăm încontinuu. Cărţile ne scolesc,ne maturizează,ne deschid noi uşi“,spune tânăra.

a4e5e2a6b224ae07ebab685909b0a1ec jpg jpeg

„Fluturi “,de Irina Binder,cea mai recentă carte citită

Citându-l pe scriitorul Miron Costin,cititoarea noastră povesteşte că „nu e alta mai frumoasă şi de folos în toată viaţa omului zăbavă decât cititul cărţilor“ .  Îi plac volumele  care o relaxeză,dar şi cele care o ţin în suspans şi spun poveşti de viaţă. Este  cazul ultimei cărţi pe care a citit-o,luna trecută,„Fluturi“,de Irina Binder.

A cumpărat-o la recomandarea unei prietene. „Sunt de părere că fiecare dintre noi se poate regăsi într-unul din paragrafele acestei cărţi. Pentru că vorbeşte despre frumos,despre tristeţe,bucurie,prietenii pe viaţă. Nu în ultimul rând,povesteşte despre iubirea împlinită şi despre iubirea neîmpărtăşită. Citind-o,am învăţat,pentru a nu ştiu câta oară,că niciodată o carte nu trebuie judecată după copertă. Este ca în viaţă:sub învelişuri ponosite se ascund suflete frumoase“,spune cititoarea noastră.

Tea Vasilescu,29 de ani,Bucureşti

Tea este în săptămâna a 24-a de sarcină,iar majoritatea lecturilor ei sunt despre sarcină,alăptare şi primul an de viaţă al copilului. A citit pe nerăsuflate „Ghidul complet al mamei în primul an al copilului“,de Kathleen Huggins,„La ce să te aştepţi când eşti însărcinată“,de Edi Murkoff,Arlene Eisenberg şi Sandee Hathaway. „E o perioadă în care mă informez şi îmi calmez anxietăţile fireşti ale noului meu status “,spune tânăra.

7f1e94caa9ba57036e5f7dad54b9292b jpg jpeg

Până va veni bebeluşul,Tea îşi face timp şi pentru romanele scriitoarei favorite,Elif Shafak. „Cititul e mai mult decât un refugiu sau un hobby,mi-e un prieten binevenit,un susţinător şi o metodă de petrecere a timpului care mă umple de informaţii noi“,spune Tea.

Mariela Constantin,55 de ani,Galaţi

Pentru alte cititoare,cărţile documentar,care vorbesc despre evenimente istorice,se numără în topul preferinţelor. Este cazul Marielei Constantin,care acum citeşte un roman dur despre cum au fost judecaţi capii regimului nazist,la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial,„Procesul de la Nurnberg“,de Joe J. Heydecker şi Johanes Leeb.

Mariela este pasionată de citit din copilărie. „Îmi amintesc că pierdeam nopţi în şir citind,pentru că atunci când luam o carte în mână,nu mă lăsat până nu o terminam“,spune cititoarea noastră. Cititul e o pasiune la care nu a renunţat niciodată. Răsfoieşte cu plăcere,de la cărţi de toate felurile,până la reviste.

166b41fc5ecd2e41d72136d7e3519ead jpg jpeg

Top 100 cele mai bune cărţi din toate timpurile

Reprezentanţii Norwegian Book Clubs şi cei ai Institutului Nobel din Norvegia au făcut un top al celor mai bune 100 de titluri din toate timpurile. Alegerile nu au fost organizate sub forma unui clasament,dar „Don Quijote“,scrisă de autorul spaniol Miguel de Cervantes,a primit cu 50 la sută mai multe voturi decât orice altă carte. În top apar „Marile speranţe“,deCharles Dickens, „Un veac de singurătate “deGabriel Garcia Marquez,„Călătoriile lui Gulliver“,deJonathan Swift şi „Zorba Grecul“,  deNikos Kazantzakis.Recente

virgine înmormântare sursa  Shutterstock jpg
MAIN Poster 4x5 png
Demi Moore jpeg
Eva Mendes jpg
Elena Ceaușescu, Eva Braun sursa  Shutterstock jpg
Patrick Duffy, Linda Purl sursa  Shutterstock jpg
Adele jpeg
Shakira jpeg
Jane Fonda foto  Shutterstock jpg
Cele mai fericite tari din lume Sursa foto shutterstock 2097419497 jpg
Kendall Jenner jpg
Bruce Willis 1 jpg
Meghan Markle jpeg
Sabrina jpg
Georgina Rodriguez Instagram jpg
ashley graham, sotul si copiii foto  Instagram jpg
Paris Hilton jpg
Tiger Woods sursa  Shutterstock jpg
332377003 3394862050761175 2241624325860106195 n jpg
eveniment lux oameni petrecere jpg