„Când m-am privit în oglindă, m-am îngrozit“. Povestea bărbatului care s-a ales cu ficatul distrus din cauza suplimentelor alimentare

1 83871 original jpg jpeg

Jim McCants, un american din Dallas, Texas, susţine că suplimentele alimentare pe bază de ceai verde i-au distrus ficatul. În loc să îl ajute, pastilele l-au distrus, iar acum bărbatul are nevoie de un transplant de ficat. 

Totul ar fi început când a atins vârsta de 50 de ani. Speriat de faptul că tatăl său a murit la 59 de ani în urma unui infact, Jim a decis să-şi schimbe stilul de viaţă într-unul mai sănatos: a făcut exerciţii fizice, a slăbit, a adoptat o dieta sănătoasă la care a adăugat capsule de ceai verde.

Festivitatea de absolvire a fiului său trebuie să fie una dintre cele mai fericite zile din viaţa sa, mărturiseşte bărbatul, însă totul a luat o întorsătură neaşteptată. Cum stătea lângă soţia sa, acesta s-a întors către el şi l-a întrebat dacă se simte bine întrucât are faţa galbenă, ochii la fel şi o înfăţişare bizară. „Când m-am privit în oglindă, m-am îngrozit“, a declarat bărbatul.

image

La scurt timp, Jim a ajuns la spital cu leziune grave de ficat. Medicii care l-au consultat şi i-au transmis că are nevoie de un transplant au exclus faptul că acesta s-a îmbolnăvit din cauza alcoolului. Bărbatul a mărturisit că nu era consumator de vin sau spirtoase şi că obişnuia să bea şase beri pe an. Nu lua medicamente şi nici nu fuma.

Bărbatul a mărturisit că singurele medicamente pe care le lua erau suplimentele alimentare pe bază de ceai verde, promovate online ca aducând beneficii antioxidante. Totodată, acestea ar fi prevenit cancerul şi ar fi ajutat la pierderea în greutate.

„Am fost şocat pentru că auzisem că au doar beneficii. Nu am ştiut nimic de vreo problemă“, îşi aminteşte Jim.

Ce spun cercetătorii? „Dacă beţi cantităţi modeste de ceai verde sunteţi în zona de siguranţă“, este de părere prof Herbert Bonkovsky, directorul clinicii de hapatologie de la Wake Forest University School of Medicine din Carolina de Nord , care urmăreşte de circa 20 de ani legăturile între ceaiul verde şi boli. „Riscurile apar mai ales la aceste persoane care iau multe extracte din acestea concentrate“, este de părere acesta.

Au apărut îngrijorări în legătură cu un ingredient potenţial toxic - Galat de epigalocatehină, cunoscut sub numele de 3-galat de epigalocatehină - EGCG - un tip de catehină. Există un număr de factori care ar putea predispune o persoană să fie afectată de EGCG, inclusiv factori genetici, dar şi modul în care suplimentele sunt folosite.

Sursă: BBCRecente

Kylie Jenner jpg
Wednesday jpeg
vedete care au înșelat cu bona copiilor sursa  Shutterstock jpg
Vedete care s au căsătorit de două ori cu același partener jpg
central nucleara Cernobil sursa  Shutterstock jpg
Semne neobisnuite ca esti insarcinata Sursa imagine Pixabay jpg
Cadouri nepotrivite pentru Sărbătorile de Iarnă jpg
Printul John 4 jpeg
Cristina Mihaela Dorobantu (4) jpg
Filme care au distrus casnicii la Hollywood Sursa imagine shutterstock 2158102771 jpg
Sylvester Stallone, fiul autist sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 167894822 jpg
gripa cămilei, cupa mondială la fotbal sursa  Shutterstock jpg
Ce se intampla cu rochiile celebritatilor dupa marile evenimente Sursa imagine shutterstock 288368573 jpg
A aparut cea mai nouă editie a revistei Click! pentru femei jpeg
Meg Wynn Owen, actriță jefuită sursa  The Duellists jpg
Mariah Carey jpeg
Nicole Kidman sursa  Shutterstock jpg
Steve Martin sursa  Shutterstock jpg
Oprah Winfrey jpg