Pastile din plante sau suplimente? Episodul al 3-lea

1 48204 original jpg jpeg

Săptămâna aceasta, continuăm dezbaterea despre noua decizie UE, care ar duce, din vară, la mărirea preţului medicamentelor din plante şi chiar la scoaterea de pe piaţă a unora dintre ele. Îţi aşteptăm părerea. Astfel, poţi câştiga unul dintre cele 10 premii!

Pastile din plante sau suplimente?Delimitări necesare

Susţinătorii noilor reglementări cred că nu trebuie să ne sperie aceste schimbări. Dacă la momentul în care am dat startul campaniei producătorii nu primiseră informaţii precise despre modificările din lege,între timp lucrurile au început să fie mai clare.

Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) au venit cu explicaţii suplimentare,spunând că noua lege delimitează suplimentele alimentare de medicamentele pe bază de plante (altfel spus,de sinteză). Acestea din urmă sunt tratamente de sine stătătoare,spre deosebire de suplimente (cum ar fi ceaiurile),care se folosesc pe post de adjuvant.

Deci vom avea preţuri mai mari şi controale mai stricte asupra medicamentelor pe bază de plante,despre care producătorul spune că tratează şi nu că ajută doar la tratarea bolilor. „Nu vor dispărea de pe piaţă suplimentele alimentare,cum ar fi ceaiurile,care au fost aprobate de Ministerul Agriculturii. În schimb,medicamentele pe bază de plante trebuie să aibă aprobările de la Ministerul Sănătăţii”,ne-a explicat Anca Crupariu,reprezentatul ANM.

Dispar produsele ineficiente?

Elena Surugiu,medic de familie,consideră că această ordonanţă este binevenită,căci va delimita medicamentele de sinteză de suplimentele naturale. „Mi se pare mai corect aşa,căci aceste suplimente nu vindecă,ci au un rol de adjuvant în tratarea bolilor”,a explicat Surugiu. În plus,este bine pentru că s-ar putea să iasă de pe piaţă anumite produse ineficiente.

Cine are de pierdut?

Va trebui ca producătorii mici,care comercializează medicamente din plante,să scoată cel puţin 2.000 de euro pentru fiecare produs în parte,pentru a obţine aprobare de la Ministerul Sănătăţii. De asemenea,acestea vor fi verificate la fel ca medicamentele obţinute din substanţe chimice.

Înseamnă că vor fi date doar cu reţetă şi că preţul lor va creşte. „În urma unei operaţii,am respectat tratamentul cu medicamente recomandat de medici,dar am luat şi un tratament naturist. Am suportat mai uşor tratamentul alopat datorită tratamentului naturist. Însă voi mai avea cu ce să le cumpăr?“,se întreabă Maria Cordaş,o cititoare de-a noastră din Tecuci.

Am primit părerile tale...

„Cred că ar trebui să se facă un referendum naţional,prin care să decidem ceea ce vrem să consumăm”,a comentat Maria pe site-ul www.clickpentrufemei.ro.Alte sute de cititoare ne-au scris că vor în continuare tratamente naturiste. Iată câteva dintre ele! Prof. univ. Ecaterina Georgescu:„În toată lumea se vând suplimente alimentare. De ce s-a ajuns aici? Simplu! Companiile de medicamente vor mai mult profit“.

Coco:„Organismul începe să aibă intoleranţă la pastile. De aceea,oamenii apelează la tratamente naturiste. Este greşit să nu-i scrii omului un prospect în care să explici la ce foloseşte un supliment alimentar şi să-l lipseşti de informaţie şi de accesul la aceste remedii.“

Nu uita:completează chestionarul nostru,trimite-ni-l şi intri astfel la tragerea de sorţi pentru unul din cele 10 storcătoare de fructe.