Cât de importantă este protecţia solară

1 70659 original jpg jpeg

Plajă, relaxare, soare, nisip fin şi mare cât vezi cu ochii – aşa-i că sună bine? Ai grijă însă, căci concediul mult visat se poate transforma într-un coşmar dacă nu te protejezi de radiaţiile nocive ale soarelui.

Expunerea la soare trebuie să fie treptată şi,pe cât posibil,în afara orelor de vârf,adică între 11 am şi 16 pm,când radiaţiile ultraviolete atacă pielea.

Mihaela Leventer,dermatolog la Clinica DermaStyle din Bucureşti,spune că „fotoprotecţiacu creme şi utilizarea unor produse emoliente pentru întreţinerea suprafeţei cutanate sunt gesturile cele mai fireşti pentru păstrarea aspectului tânăr şi pentru menţinerea sănătăţii pielii“.

Când nu e protejată de efectele nocive ale soarelui,pielea începe să fie „brăzdată de şanţuri adânci,de riduri de fotoîmbătrânire prematură,se îngroaşă,se înroşeşte şi se pătează iremediabil“,adaugă specialistul.

La prânz,razele ard pielea

Este foarte important să eviţi statul la soare în perioada orelor de vârf,explică dermatologul,când căldura este maximă şi razele soarelui cad perpendicular pe suprafeţele înconjurătoare. Astfel,lumina este reflectată şi intensificată de luciul apei,iarbă,nisip sau de alte suprafeţe. Mai mult,orele amiezii sunt cel mai greu de suportat de piele,pentru că atunci radiaţiile ultraviolete afectează pielea. Poate nu ştiai,dar o oră de stat la plajă,la orele dimineţii,face cât 15 minute la orele amiezii.

Cum alegem crema cu SPF

O loţiune cu factor de protecţie solară (FPS) trebuie să fie aleasă în funcţie de pigmentul pielii,de zona corpului unde este aplicată şi de vârstă,pentru că persoanele cu piele îmbătrânită sunt mai vulnerabile.

Cei cu pielea albă şi părul roşcat nu se bronzează. Pielea lor este mai mult arsă de razele soarelui,care au şi efect înmulţire a pistruilor. Pentru pigment deschis,se recomandă produse cu factor de protecţie ridicat,între 30 şi 50.

Cei cu piele cafenie şi părul şaten până la brunet se bronzează foarte uşor şi nu se înroşesc. Aceştia pot folosi creme şi loţiuni cu SPF între 6 şi 20.

De asemenea,când aplici un produs cu protecţie,este indicat să ţii cont de zona de piele expusă,spre exemplu pielea groasă a spatelui rezistă mai bine şi ai nevoie de o cremă cu SPF mai mic. De asemenea,pielea feţei este sensibilă şi trebuie protejată cu un SPF ridicat,între 30 şi 50.

„Factorul de protecţie solară FPS sau SPF,după traducerea în engleză,reprezintă timpul necesar apariţiei arsurii pe piele în funcţie de cât stai la soare. Astfel,dacă utilizezi o cremă cu FPS 30 înseamnă că va dura de 30 de ori mai mult până la apariţia arsurii decât în lipsa protecţiei“,spune dermatologul Mihaela Leventer.

Pentru a calma arsurile solare

La nevoie,poţi ameliora arsurile solarecu remedii rapide şi eficiente. Iaurtul,smântâna şi mierea nu sunt soluţii potrivite în acest caz. Deşi calmează senzaţia de arsură,acestea pot infecta suprafaţa pielii. Cel mai simple remedii sunt duşul la temperatura camerei,aplicarea locală de alcool medicinal sau de apă cu oţet şi administrarea unei aspirine.

Idei Click! Pentru femei

Aplică produsul cu factor de protecţie din timp,de exemplu din camera de hotel,înainte de a ajunge pe plajă. Reaplică apoi loţiunea din două în două ore sau după ce ai ieşit din apă.

Evită să ungi suprafaţa pielii cu uleiuri,precum cel de shea şi de măsline. Solutiile acceleratoare de bronz ajută pielea să treacă de la înroşire la mult râvnita culoare arămie,însă închid porii pielii şi favorizează foliculita.



Recente

Michelle Visage  foto   Shutterstock jpg
David Beckham, Victoria Beckham  foto   Shuuterstock, Instagram jpg
shutterstock 1442475113 jpg
5 nicole kidman shutterstock 1038854833 jpg jpeg
3 zodii ai caror nativi isi gasesc scopul in viata pe 22 octombrie  Sursa foto shutterstock 2325199857 jpg
Ducesa de Argyle, Ducesa de Rutland jpg
Eva Mendes  sursa   Shutterstock jpg
422084653 967484971406469 662969920043316211 n jpg
shutterstock 475653883 jpg
Pamela Anderson  foto   Shutterstock jpg
femeie  foto   Shutterstock jpg
George Michael  foto   Shutterstock jpg
soții Beckham  foto   Instagram jpg
Selena Gomez  foto   Shutterstock jpg
vedetă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2353299337 jpg
Liam Diddy jpg
shutterstock 2464171741 jpg
Târgul Vrăjitoarelor OCC jpeg
V2 (1) png