Cornelia Ghişoi: ''Când nu am timp, găteşte soţul meu''

Face parte din elita bucătarilor din România şi este singura Lady Chef din sud-estul Europei. Un titlu pe care-l apără cu multe medalii de aur câştigate la concursurile gastronomice internaţionale. Dar s-o cunoaştem mai bine!
Ştim că sunteţi singura Lady Chef din România şi din sud-estul Europei. Dar am vrea să ştim mai multe despre femeia Cornelia Ghişoi...
Despre mine vă pot spune foarte multe,dar cred că nu ne permite spaţiul editorial. Pe scurt,am terminat Liceul Economic din Braşov,am urmat cursurile Academiei de Studii Economice din Bucureşti,Facultatea de Management,după care am mers la Universitatea „Spiru Haret“ din Braşov,specialitatea Studii Europene în Drept Administrativ. Sunt căsătorită şi am un băiat de 16 ani.
Când a început pasiunea pentru gătit şi de la ce vârstă aţi participat la concursuri? În viaţa de familie,femeia este cea care găteşte în majoritatea cazurilor,însă în cea profesională bărbaţii sunt la putere. Şi totuşi aţi făcut performanţă.
Am reuşit să fac performanţă într-un domeniu în care,de regulă,bărbaţii deţin supremaţia cu multă muncă,dăruire,pasiune,dar am avut şi suportul total al familiei,în mod deosebit al soţului meu.
A fost greu drumul până aici?
Destul de greu. La început,a trebuit să urmez cursuri de calificare la locul de muncă,cu multe examene. După care am participat la expoziţii de artă culinară naţionale,organizate ca întreceri între unităţile de elită din ţară,dar şi la competiţii desfăşurate sub egida Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism,prin intermediul căreia am luat contact cu lumea gastronomică internaţională.
Am urmat după aceea o serie de cursuri în afara ţării,am participat la multe concursuri naţionale şi internaţionale,printre care şi Olimpiada de Gastronomie. Am câştigat numeroase medalii de aur,argint şi bronz (Moscova,Islanda,Austria…).
Familia Ghişoi:Ionuţ (stânga),Cornelia şi Ovidiu Leonard Foto:arhiva personală

Care sunt criteriile după care vă ghidaţi în bucătărie?
Pentru mine contează foarte mult ca preparatele să fie apreciate de cei care le consumă,să fiu organizată pentru a putea duce la bun sfârşit ceea ce mi-am propus să realizez,materia primă să fie de calitate şi,nu în ultimul rând,să comunic bine cu echipa din bucătărie.
Există reţeta perfectă?
Nu pot spune că există reţeta perfectă,însă satisfacţia mare este atunci când mulţi oaspeţi te caută de ani buni,au încredere şi sunt mulţumiţi de preparatele tale. Se spune că cel mai bun bucătar este clientul.
Faceţi sculptură în fructe,adevărate opere de artă. Cum vă vin ideile?
Cei care sculptează în legume,fructe,margarină,gheaţă,ciocolată,caşcaval etc. se numesc artizani. Foarte mulţi pasionaţi se perfecţionează la şcoli de elită,cea mai renumită fiind cea de sculptură în legume şi fructe din Italia,de la Riminni. Sculptura în aceste materiale înseamnă artă şi necesită pasiune şi dăruire. Legumele şi fructele sunt materiale vii,uneori uşor de modelat,care în mâini pricepute pot da naştere unor adevărate simfonii culinare. Totul depinde de artizan,de imaginaţia,de cunoştinţele,de răbdarea şi de priceperea lui. Pentru mine,este un hobby şi mă bucur că deja îl îmbrăţişează şi un discipol al meu,care în momentul de faţă m-a întrecut.
Ce n-aţi realizat până acum,dar intenţionaţi să faceţi?
Mi-aş dori foarte mult să am o şcoală de gătit,care să semene cu şcolile din străinătate,sau un restaurant al meu cu cel mult zece mese,dar unde în farfuria oaspeţilor să fie şi o parte din sufletul meu.
Gătiţi toate bunătăţile care vă sunt foarte dragi?
Aşa este,dar toate preparatele îmi sunt dragi,pentru că în spatele fiecăruia se găseşte o poveste.
Mai aveţi timp să gătiţi acasă,pentru cei dragi,pentru prieteni?
Gătesc acasă cu mare drag,iar când nu am timp,îmi găteşte soţul meu. Mă sună şi mă întreabă cum trebuie să procedeze,cât timp trebuie să stea un preparat în cuptor etc. Este un vânător împătimit şi,când este sezonul de vânătoare,satisfacţia lui cea mai mare este să gătească preparate cu vânat. Când am musafiri,fac preparate obişnuite,nu epatez,pentru că risc să-mi pierd prietenii. Însă dacă am musafiri din străinătate pe care-i văd foarte rar,atunci aşez pe masă tot ce cred eu că este mai gustos şi aspectuos şi încerc să promovez mâncarea românească.
Ce alte pasiuni mai aveţi?
Îmi place să cânt muzică populară,chiar dacă ştiu că nu am voce,dar găsesc în ea un refugiu,mă încarcă cu energie. Cât de supărat ai fi,când lângă urechea ta vine o vioară,când auzi în versuri povestea meleagurilor noastre,te desprinzi de orice problemă şi treci mai uşor peste ea. Dacă aş putea,le-aş cânta semenilor mei,să-i văd bucurându-se de viaţă,de copii,de părinţi,de muncă,de bucuria altora.
«După obţinerea titlului de Lady Chef,am început să fac parte din juriul de specialitate la nivel internaţional. Pentru asta am făcut cursuri şi seminarii la Luxemburg.»