Cum arăta primul magazin Ikea, în 1958. Kamprad a deschis afacerea cu banii obţinuţi pe notele mari de la şcoală

1 shutterstock 1393680890 jpg jpeg

Ingvar Kamprad a început afacerea în anul 1943, vânzând, iniţial, diverse obiecte de mici dimensiuni, precum pixuri, portofele, rame şi ceasuri. Cu banii pe care i-a dat tatăl său ca recompensă pentru că se descurca bine la şcoală, Kamprad a cumpărat cantităţi mari de articole, pentru ca apoi să le vândă la bucată, la preţuri corecte şi să se bucure de profit. Primul magazin, bazat de comercializarea obiectelor de moblier, deschis în Älmhult, Suedia, a fost cel mai mare din întreaga Scandinavie.

În prezent, compania Ikea, cunoscută în toate colţurile lumii pentru mobilierul său ambalat, care poate fi auto-asamblat, funcţionează în 430 de magazine, în mai mult de 50 de state, dintre care multe găzduiesc restaurante care servesc un amestec de bucătărie suedeză şi locală, în funcţe de zona de amplasare. Mai mult, compania este listată ca una dintre cele mai valoroase mărci din lume. Dar povestea lanţului de mobilă a avut un început simplu: Ingvar Kamprad a fondat compania în 1943, pe când era doar un adolescent.

Toată lumea ştie Ikea, ca magazinul de mobilă cu obiecte la modă, cu care îşi pot decora întreaga casă, fără să ceri ajutorul tâmplarilor sau lucrătorilor din magazinele cu acest specific.

Povestea Ikea începe în 1943, cu un tânăr de 17 ani, scrie rd.com, pe nume Ingvar Kamprad. Anul 1943 a fost un an şcolar excelent pentru adolescentul care a fost răsplătit de părinţi pentru rezultatele la învăţătură. Banii primiţi au fost folosiţi de Kamprad pentru a începe afacerea numită Ikea, ca acronim al primelor sale două iniţiale (I – Ingvar şi K – Kamprad) şi iniţialele celor două zone în care a crescut, Elmtaryd (E) şi Agunnaryd (A). După cinci ani de vândut pixuri, ceasuri şi alte articole mici, Ikea a făcut tranziţia în mobilier, în anul 1948. Produsele comercializate erau fabricate de producători locali, din lemnul din pădurile locale. Oamenii au răspuns bine la oferta de mobilier prezentată de Ikea, aşa că afacerea a continuat să crească.

Primul magazin, primul catalog, primul restaurant

Cu scopul de a atrage şi mai mulţi clienţi, în anul 1951, a apărut primul catalog de mobilier. Acesta avea un scaun pe copertă, considerat a fi piesa preferată a lui Kamprad.

Linia mică de piese de mobilier, pe care au introdus-o în producţie şi comercializare a fost un succes uriaş. De aceea, Kampard a decis să extindă afacerea şi să înceapă să vândă mobilier pe o scară mai mare, folosind un catalog. La zece ani după aceea, în 1958, Ikea şi-a deschis primul magazin de mobilier, în Älmhult, Suedia, la 28 octombrie. Cu 6.700 de metri pătraţi de mobilier, notează businessinsider.com, magazinul era cel mai mare din Scandinavia. La început, cei mai mulţi oameni aveau îndoieli cu privire la reuşita unei astfel de afacere într-un sat mic. Însă, în doar un an de la deschiderea magazinului, compania a angajat peste 100 de persoane.

S-a dovedit că oamenii doreau să călătorească până la expoziţia de obiecte de mobilier pentru a vedea ce avea de oferit Ikea. De fapt, Ikea a fost mai mult decât un magazin de mobilă, ci şi un loc pentru a face o excursie de o zi cu familia, completat cu o cameră de joacă pentru copii şi, în cele din urmă, un restaurant. Kamprad spunea că: „Este dificil să faci afaceri pe stomacul gol”. Acesta a fost, probabil, unul dintre motivele pentru care primul restaurant Ikea a deschis în magazinul Älmhult, la nici doi ani de la înfiinţare.

A cucerit lumea

Datorită succesului avut cu primul magazin, compania a început să deschidă puncte de vânzare în întreaga lume. Primul magazin internaţional s-a deschis în Norvegia, în anul 1963. De acolo, s-a extins în Elveţia (1973), Germania (1974), Australia (1975), Franţa (1981), Statele Unite (1985), Regatul Unit (1987), China (1998) şi Rusia (2000).

@shutterstock, rd.com, businessinsider.com, Ikea



Recente

Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg
Coperta Click! pentru femei Nr  8 2024 jpg
4 rihanna profimedia 0421395391 jpg jpeg
James Bond, Daniel Craig jpeg
Gordon Ramsay  jpeg
Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cindy Crawford jpg
Gwyneth Paltrow, Chris Martin  jpg
OCC Elixirul Dragostei UNITER jpg
LENNY KRAVITZ   UNTOLD 2024 (1) jpeg
eclipsa  foto   Shutterstock jpg
Nationala Feminina de Fotbal jpg
Angelina Jolie și Shiloh jpeg
Elizabeth Hurley  foto   Instagram jpg