FOTO Pasiunea lui Prince pentru pantofii cu toc i-a grăbit moartea. Artistul avea 3.000 de perechi

5 profimedia 0146116300 jpg jpeg

Una dintre cele mai mari figuri muzicale ale lumii, considerat rivalul lui Michael Jackson, Prince a avut o contribuţie uriaşă în industria entertainmentului. A inovat genurile pop, soul, R&B, a lansat nenumărate hituri şi s-a remarcat mereu prin ţinutele extravagante şi apariţiile flamboiante.

Artistul, care a încetat din viaţă în 2016, la 57 de ani, în urma unei supradoze de medicamente, a avut mereu o pasiune pentru costume colorate, machiaj şi, mai ales, încălţăminte cu tocuri. O pasiune atât de mare, încât nu purta acest tip de pantofi doar în clipuri sau pe scenă, în show-urile sale, ci şi în viaţa de zi cu zi.

Şi, în ciuda faptului că majoritatea oamenilor cred că i-a purtat din cauza unui complex de inferioritate (Prince avea doar 1.60 m) adevăratul motiv pentru care artistul iubea pantofii cu toc este acela că „femeilor le plăceau“, după cum el însuşi a mărturisit.

stanga
dreapta
1 profimedia 0353940741 jpg jpeg
2 profimedia 0353940379 jpg jpeg
3 profimedia 0575984148 jpg jpeg
4 profimedia 0282403701 jpg jpeg
6 profimedia 0282403628 jpg jpeg
2 macheta cpf 16 jpg jpeg

Prince a purtat tocuri toată cariera sa, aproape patru decenii. Avea peste 3.000 de perechi, făcute pe comandă. Timp de 20 de ani, a fost clientul fidel al unui cizmar de lux din Los Angeles, Andre Rostomyan.

Colaborarea lor a început atunci când un stilist din echipa lui Prince l-a contactat pe Andre şi i-a cerut să creeze o matriţă de lemn realizată pe măsura piciorului artistului, care purta 36,5-37. Îşi dorea un anmit tip de pantof cu toc pe care să-l poată purta pe scenă, acasă şi peste tot altundeva.

Pantofii creaţi ulterior, aveau exact aceeaşi formă (peste gleznă, pentru a susţine mai bine piciorul), aceeaşi dimensiune, dar, în fiecare lună, artistul şi echipa sa trimiteau noi cereri pentru materiale şi culori diferite.

Uneori, Andre şi echipa lui aveau la dispoziţie doar două zile pentru a face o nouă pereche; fiecare pereche trebuia să se asorteze cu imensa colecţie de costume de scenă sau cu hainele artistului. „La un moment dat, aveam în medie 30-40 de perechi de pantofi pe lună pentru Prince. Schimba 2-3 perechi pe zi, refuza să apară la o conferinţă de presă cu aceleaşi tocuri pe care le avusese pe scenă“, îşi aminteşte nepotul lui Andre Rostomyan, Gary Kazanchyan, care a preluat afacerea.

Iniţial, pantofii aveau tocuri de 10 cm, iar artistul nu avea nicio problemă să alerge sau să sară pe scenă încălţat astfel. Ulterior, când durerile au început să apară, a fost redusă şi dimensiunea, iar tocurile măsurau doar 8 cm. În anii ʼ90, artistul începuse să folosească, ocazional, o cârjă.

Îi purta pe scenă, la diverse evenimente, la festivaluri, la restaurant, îi purta atât de mult încât, se pare, pasiunea pentru încălţămintea cu toc i-a grăbit sfârşitul.

Potrivit The New York Times, artistul avea nevoie de operaţie pentru scăpa de durerile provocate de încălţămintea cu tocuri, dar a preferat analgezicele. De fapt, medicamentele puternice pe care le lua (Fentanil, un analgezic opioid utilizat ca anestezic general şi în tratamentul durerilor cronice şi severe) şi care i-au provocat moartea erau tocmai pentru a calma aceste dureri ce deveniseră insuportabile.

FOTO Profimedia