În tinereţe, n-avea casă şi nici ce să mănânce, apoi a devenit acţionarul majoritar la Disney. Ascensiunea lui Steve Jobs

1 steve jobs jpg jpeg

Viaţa cofondatorului firmei Apple a cunoscut nişte suişuri şi coborâşuri impresionante. Creatorul iPhone-ului a trecut de la perioade în care n-avea un acoperiş deasupra capului şi căuta disperat mâncare la a fi multi-miliardar în numai câteva decenii.

Într-una dintre prelegerile sale susţinute în faţa absolvenţilor Universităţii Stanford, Jobs a povestit, în 2005, cum au fost începuturile sale în viaţa de adult, când n-avea o casă a lui şi nici nu-i era asigurată mâncarea de zi cu zi. În ciuda tuturor lipsurilor cu care s-a confruntat, Steve a reuşit să se impună în domeniul lui de activitate şi chiar să aibă un succes răsunător.

„N-aveam cameră de cămin, aşa că dormeam pe jos, în camerele prietenilor mei. Duceam la reciclat sticle de suc, pentru a primi bani şi-a fi în stare să-mi iau ceva de mâncare. În fiecare duminică mergeam pe jos mai bine de 11km, traversam tot oraşul, pentru a avea parte măcar de o porţie de mâncare decentă pe săptămână, la templul Hare Krishna”, a dezvăluit acesta cu şase ani înainte de-a se prăpădi.

Şi cum a ajuns un amărât ca el să deţină cele mai multe acţiuni Disney?

În 1979, George Lucas a înfiinţat divizia de calculatoare Lucasfilm. În 1983, l-a angajat pe John Lasseter, iar, un an mai târziu, aproape că terminaseră primul lor film de scurt metraj, intitulat The Adventures of André & Wally B. Compania respectivă, care avea deja 44 de angajaţi, a dat de greu în 1986, iar Steve Jobs a fost cel care s-a oferit să ajute.

În ce consta ajutorul lui?

I-a propus lui Lucas să cumpere firma cu 10 milioane de dolari. Zis şi făcut! Aapoi a rebranduit firma şi a denumit-o Pixar. Cu resursele financiare ale lui Jobs, care se bucura deja de succes în cadrul companiei Apple, Lasseter şi-a putut face debutul regizoral cu Luxo Jr., primul film 3D care a fost nominalizat la Oscaruri.

Disney a cumpărat Pixar în 2006, iar achiziţia de 7 miliarde de dolari l-a transformat pe Steve în acţionarul majoritar al companiei. Astfel, pe lângă faptul că conducea Apple şi a salvat de la faliment Pixar, Jobs era şi membru în consiliul de conducere al Disney. Steve Jobs ajunsese să fie considerat una dintre cele mai influente persoane atât din industria calculatoarelor, cât şi în industria divertismentului.

Foto - Shutterstock