Irene Ghica, controversata iubită a lui Errol Flynn. Nici nu-şi închipuia el pe ce comoară a pus ochii

4 profimedia 0040223155 jpg jpeg

Istoria unei trădări în amor între doi parteneri pe cât de strălucitori, pe atât de diferiţi.

Cât de fastuoasă trebuie să fi fost serata din 1949 de la teatrul Odeon din Londra, când Regina-Mamă, alături de Regele George al VI-lea şi de prinţesele Margaret şi Elizabeth (astăzi Regina Elisabeta a II-a), au asistat la producţia „Forsyte Saga“, în cadrul unui eveniment numit „Regele şi Regina se întâlnesc cu starurile din cinema“! Iar printre cei prezenţi, o întreagă suită de actori de primă mână ai vremii, ca Gregory Peck, Richard Todd şi Errol Flynn. O, da, acel Errol Flynn despre care publicaţia „The Milwakee Sentinel“ tocmai scrisese că s-ar fi logodit cu o prinţesă adolescentă, stârnind rumoare. Şi pe care îndrăznise s-o aducă cu el să o prezinte Familiei Regale!

Fata de numai 19 ani, cu ochi albaştri, scânteietori, care-şi purta uşor stingherită haina de blană de vulpe peste rochia neagră, de ceremonie, era Irina (Irene, în engleză), o prinţesă cu sânge românesc, din nobila familie Ghica. Ziarele mondene notau cum cei doi s-au cunoscut la un cocktail-party la Paris, prin intermediul prietenilor comuni, şi că o ţinuseră de-atunci numai într-o petrecere, fiind prezenţi la toate sindrofiile de pe Coasta de Azur date de amicii lor bogaţi şi excentrici. „Este o tânăra româncă independentă şi bogată, cu cei mai frumoşi ochi albaştri din lume“, dădea amănunte cu nonşalanţa-i obişnuită australianul Errol Flynn, cel mai râvnit bărbat din Cetatea Filmului, despre „the geek“, cum îi spunea el iubitei sale. Replica ei, însă, avea să-i debusoleze pe admiratorii lui: „Îmi place că Errol ştie să îşi ţină gura când vreau linişte.“ Of, ale tinereţii valuri!

O iubită „exotică“

stanga
dreapta
2 c4457be623535c869b6c223d463bd5a3 jpg jpeg
2 macheta cu insert jpg jpeg

Errol Flynn nici nu-şi închipuia pe ce comoară a pus ochii, căci Irene a lui provenea dintr-o veche familie cu blazon: Ghica, de origine aromână, a cărei ramură valahă a dat mai mulţi voievozi Ţării Româneşti şi Moldovei, doi prim-miniştri, Ion Ghica şi Dimitrie Ghica, dar şi oameni de ştiinţă şi de cultură.

Născută la Bucureşti în 1932 şi botezată Irina-Pacifica, este fiica lui Ionel Ghica, pilot de avion care a murit într-un accident chiar în 1932, anul naşterii ei, şi a lui Ibi Golfineanu, o descendentă a unei importante familii de boieri din Oltenia. În 1944, când soarta celui de-al Doilea Război Mondial înclina vădit spre sovietici, familia ei a părăsit România, Irina ajungând cu mama ei mai întâi la Geneva, apoi la Paris, unde mama ei s-a recăsătorit.

La 17 ani, tânăra era manechin la Paris, când căzuse cucerită de şarmul şi de siguranţa de sine ale lui Errol Flynn, atunci în vârstă de 40 de ani şi în culmea succesului, după rolurile din „Captain Blood“ (1935), şi „The Adventures of Robin Hood“ (1938). Şi cum să nu-şi dorească ea să cunoască ameţitoarea lume a iubitului său, pentru care era invidiată de toate fetele ajunse la vârsta măritişului (şi nu numai!)? O lume care o primea ca pe o „prinţesă exotică“, a cărei frumuseţe îl înrobise pe marele Flynn.

O poveste cu bucluc

Cât de puţine trebuie să fi ştiut Irene despre iubitul său, de vreme ce a dat crezare tuturor promisiunilor lui! Ba chiar fotografii americani au surprins-o, când a ajuns la Los Angeles, coborând din avion cu o cutie mare din mâncarea preferată a lui, melci „à la parisienne“. Iar Flynn, un tip uns cu toate alifiile, despre care se spunea că-i făcuse ochi dulci partenerei sale de ecran, Olivia de Havilland – fără succes însă, întrucât era cât se poate de însurat cu Lily Damita – nu punea mare preţ pe dovezile de iubire ori pe jurămintele oficiale. Drept dovadă, bifase şi al doilea divorţ! Dar Irene era mult prea îmbătată de cavalerismul lui şi, în timpul fabuloasei lor vacanţe în Jamaica, unde trebuiau să-şi celebreze logodna (l-a amânat vreme de şase luni până să-i accepte cererea în căsătorie!) şi unde el invitase şi o echipă de jurnalişti care să documenteze viaţa lor în doi, nici nu bănuia că lui îi stă gândul la alta. Din păcate, peste câteva luni avea să iasă la iveală faptul că dandy-ul Errol nu se cuminţise defel, ba chiar trăia o viaţă dublă, fiind logodit şi cu Patrice Wymoore, o viitoare starletă de la Holywood. Şi cea de-a treia doamnă Flynn!

Viaţa după Hollywood

Distrusă de trădarea iubitului său, dar şi de comentariile necruţătoare din presă, Irene Ghica s-a întors rănită în Paris, lângă mama ei. Cronica mondenă a mai amintit-o spre finalul anilor '50, când s-a căsătorit cu fostul soţ al lui Michelle Morgan (şi viitorul consort al lui Ginger Rogers!), William Marshall, pe care l-a părăsit doi ani mai târziu, în 1961. De-atunci, viaţa ei s-a derulat într-o discreţie totală, cu o scurtă revenire în prim-plan în 2005, când şi-a jucat propriul rol în documentarul „Aventurile lui Errol Flynn“. Trăieşte şi astăzi la Paris şi are 89 de ani.

Rude celebre

Irina era urmaşa directă a scriitorului, economistului, diplomatului şi omului politic Ion Ghica (1816-1897), bey de Samos, prim-ministru al României în trei rânduri, ministru al Afacerilor Străine şi preşedinte al Academiei Române, autor al celebrelor „Scrisori către Vasile Alecsandri“.

Aceeaşi familie originară din Albania a dat nouă domnitori ai Ţării Româneşti şi şase ai Moldovei, doi prim-miniştri ai Eomâniei, dar şi pe scriitoarea Elena Ghica (1828–1888), cunoscută sub pseudonimul Dora d'Istria, scriitorul Pantazi Ghica (1831–1882), exploratorul Dimitrie Ghica-Comăneşti (1840–1923), prelatul catolic Vladimir Ghika (1873–1954), mort în închisorile comuniste şi beatificat de Vatican, sau esteticianul Matila Ghyka (1881–1965), cel care a elanorat teoria „numărului de aur” şi l-a instruit pe Salvador Dali.

@profimedia, pinterestRecente

pahare   shutterstock 2155428393 jpg
Bradley Cooper si Lea jpeg
Nunta jpg
Beyonce jpg
Superman   Dean Cain png
miss universe australia jpg
jaclyn smith actrita jpg
Sunete jpg
Kim Kardashian jpg
pretentios   shutterstock 2153636113 jpg
Untold jpg
Elena Ghica Dora d'Istria 4 jpeg
Competitie jpg
Longevitate jpg
Quokka   animal jpg
Facebook jpg
elvis jpg
Suzanne Somers 2 shutterstock 537518347 jpg
muzica   chitara   guitars gcfe5d960e 1280 jpg
Zishe Breitbart jpeg