Povestea Andei Călugăreanu

1 73341 original jpg jpeg

Iubea să fie atât pe scena teatrului, cât şi pe micile ecrane, unde vrăjea telespectatorii cu timbrul său vocal unic. Îi cucerea pe cei din jur cu optimisul şi energia ei debordantă, însă viaţa ei nu a fost presărată doar cu momente fericite.

Crescută de tată

Pe numele său adevărat Anca Miranda Călugăreanu,s-a născut pe 24 octombrie 1946 în Bucureşti,mama ei fiind de origine armeană. Părinţii ei au divorţat când Anda era la liceu,ea fiind încredinţată spre creştere tatălui,în timp ce sora ei,Ileana,a fost încredinţată mamei. Tatăl ei era ofiţer,iar Anda a avut parte de o educaţie severă. Deoarece dorea ca fiica lui să ajungă o mare balerină,tatăl Andei a înscris-o la cursuri de balet. Dar visul fetei era altul:să cânte! Funcţia tatălui a ajutat-o să-şi îndeplinească visul de a fi pe scenă,după ce a reuşit,prin concurs,să ajungă solista unuia dintre ansambrurile artistice ale armatei.

Citeşte şi;

Regina Victoria şi prinţul Albert,o iubire de poveste

Trucurile de frumuseţe ale lui Marylin Monroe

Vedetă de televiziune

Ansamblul s-a desfiinţat în scurt timp,însă vocea ei a fost remarcată de celebrul actor de comedie Mircea Crişan,care a invitat-o să cânte alături de formaţia Sincron,pe scena Sălii Palatului. Tot el a fost cel care i-a sugerat să-şi schimbe numele din Anca în Anda,pentru a evita cacofonia. Talentul ei a fost apreciat de realizatorii unor emisiuni de televiziune,precum Alexandru Bocăneţ şi Tudor Vornicu,care i-au propus să apară în diverse emisiuni de varietăţi. Din acea perioadă au rămas melodiile fredonate de generaţii întregi:„N-am noroc“,„Cheamă-mă“ sau „Nu te supăra“. A participat la Festivalul de la Mamaia,precum şi la Festivalul Cerbul de Aur,în anul 1969,unde a fost răsplătită cu o menţiune.

O actriţă apreciată

În cadrul emisiunilor TV i-a întâlnit pe Dan Tufaru şi Florian Pittiş,cu care a format un trio muzical timp de mai mulţi ani. La fel de cunoscută este şi colaborarea Andei cu Toma Caragiu,în emisiunea „Călătorie muzicală“,difuzată de televiziune în noaptea de Revelion 1972-1973. Pe lângă cariera muzicală,Anda şi-a dorit să devină şi actriţă. A dat de nouă ori examen la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti,unde a intrat în 1984. A fost actriţă la Teatrul Mic:a susţinut spectacole de muzică şi poezie în compania actorilor Leopoldina Bălănuţă şi Mitică Popescu.

Căsătorită de două ori

Dan Tufaru,colegul ei de scenă,i-a devenit şi partener de viaţă,iar cei doi au avut împreună o fată,pe Ioana Tufaru. Fericirea lor a fost de scurtă durată,deoarece Dan s-a îndrăgostit de altă femeie,actriţa Vasilica Tastaman. Cei doi au divorţat iar Anda,după o perioadă de depresie,a reuşit să se concentreze asupra carierei şi a fetiţei. Abia în 1986 ea s-a recăsătoritcu Alexandru Medeleanu,care i-a fost alături până la sfârşitul vieţii.

Iubită de public

A colaborat cu Cenaclul Flacăra,unde a cântat la chitară şi a compus versuri. În 1987,împreună cu Nicu Alifantis,a scos la Electrecord un LP,intitulat „Anda“. Şi-a împrumutat vocea personajului Oache în filmul „Maria Mirabela“ şi „Maria Mirabela în Tranzistoria“,iar în anii ’90 a prezentat emisiunea matinală pentru copii „Club Anda“,alături de păpuşa Omidé. A participat la numeroase turnee în ţară şi în străinătate,însă după ultimul ei turneu,în Israel,Anda a început să se simtă din ce în ce mai rău. A aflat că suferă de o boală incurabilă şi a decedat pe 15 august 1992.

Versuri

„O parte din noi ne-am învins

Greşeala,minciuna şi groaza,

Dar e drum,mai e drum necuprins

Pînă-n zarea ce-şi leagănă oaza.

Generaţii secate se sting,

Tinerii rîd către stelele reci-

Cine-şi va pierde credinţa-n izbîndă

Pe-aceste mereu mişcătoare poteci?“

(„Noi,nu!“ –versuri Nicolae Labiş,interpretă Anda Călugăreanu)

„Plângeam cândva fără speranţă

Plângeam iubirea aşteptând

Voiam mereu să-i ies în cale

Dar ea mă-ndepărta râzând. (...)

N-am noroc,ce să fac?

Niciodată soarta nu mi-a zâmbit.

N-am noroc,ce să fac?

Niciun singur dor nu mi s-a-mplinit.“

(„N-am noroc“-Muzica Ion Cristinoiu,versuri Mihai Dumbravă,interpretă Anda Călugăreanu)