Să te descurci cu bani putini? Se poate!

1 47557 original jpg jpeg

Crizei începute acum câteva luni i-au pus capac reducerile de salarii şi creşterea impozitelor şi a TVA. Cum se descurcă familiile cu venituri mici şi la ce trucuri recurg pentru a face faţă traiului zilnic?

Traiul de dinainte şi de "după"Stând de vorbă cu mai multe femei ale căror venituri pe familie nu depăşesc 2.000 de lei,am observat că împart viaţa de zi cu zi în două perioade:până în luna iunie şi după aceea.

„Până acum o lună,două,ne descurcam,cu toate că aveam mici datorii,împrumut la bancă. Reuşeam chiar să mai punem ceva deoparte,să mergem în concediu sau să schimbăm televizorul sau frigiderul cu un model mai nou. Acum nu ne mai ajungem de la un salariu la altul. Soţul meu e bugetar. Dacă din 9 milioane îi iau 25%...”,se întreabă plină de amărăciune Oana Popescu,bucătăreasă de meserie. Are doi copii,iar veniturile lunare ale familiei abia ajung la 2.000 de lei.

Facturile trebuie plătite,dar la capitolul „mâncare” poţi să faci jonglerii ca să cheltui mai puţin. Gospodină experimentată,Minodora Oleacu ne împărtăşeşte micile ei secrete la economisit bani.

Mult mai eficientă decât guvernanţii,Minodora a tăiat fără milă de pe lista de cheltuieli tot ce nu este indispensabil,iar pentru restul a ales variantele optime.

„Am trecut la un detergent ieftin,am tăiat de pe listă dulciurile de tot felul,mai bine fac o prăjitură de casă. Nu mai calc decât ce e strict necesar. Tricourile şi cearşafurile le netezesc bine şi gata! Nu mai pun maşina de spălat decât când am rufe s-o umplu.”Când nici măsurile astea nu vor mai fi suficiente,oricând poate renunţa la abonamentele de telefonie.

Oricât de mult ai vrea să strângi cureaua,din când în când trebuie să-ţi cumperi şi haine. Minodora şi Oana au găsit o soluţie ieftină:magazinele cu preţ unic,unde orice obiect-îmbrăcăminte,încălţăminte sau accesorii-are acelaşi preţ.

„Nu toate produsele sunt pe gustul meu,dar,dacă ai răbdare şi cauţi,ai să găseşti şi lucruri frumoase”,îmi spune Oana.

În timp ce-mi spune că poate să se îmbrace şi să-şi ia şi o geantă în maximum 50 de lei,o privesc mai atentă:e cochetă,asortată,îngrijită. Deci dacă te înarmezi cu răbdare şi ai câteva ore de colindat prin magazinele cu preţ unic,poţi să te îmbraci decent şi cochet.

Viaţa nu-i uşoară pentru oamenii cu venituri medii sau mici,dar ei încearcă să facă faţă în mod decent. Sunt bucuroşi că au un loc de muncă,chiar dacă nu e bine plătit.

Problema este că orice cheltuială neprevăzută dă toate calculele peste cap:orice reparaţie în casă,îmbolnăvirea unui membru al familiei sau chiar un eveniment fericit,cum ar fi o nuntă,înseamnă alte renunţări în următoarele luni. Concluzia lor:mâncăm prost,ne-mbrăcăm prost,trăim prost.

Îmi spun că nu văd încă luminiţa de la capătul tunelului,dar sunt femei luptătoare,obişnuite cu greul. „Speranţa moare ultima,dar nu ştiu cât o să mai ţină şi asta”,glumesc ele amar.Recente

Camilla jpg
casatorita cu Lordul plăcerilor carnale, 75 de amante 1 sursa foto  Imdb jpg
Nicola Peltz si Victoria Beckham jpg
Curiozitatile stranepotilor Reginei la funeraliile ei Cum au trecut in noua etapa fara Gan Gan Sursa foto Instagram windsor royal family jpg
Iti mai amintesti Melrose Place Vezi cum arata acum actorii din rolurile principale Sursa foto Shutterstock jpg
Ryan Grantham și a omorât mama Plănuia să l împuște pe Justin Trudeau Sursa foto  Considering Love and Other Magic (2016) jpg
un bebelus care plange, shutterstock jpg
 Johhny Cash jpeg
Printesa Anne si Camilla Parker jpeg
Shakira, nemiloasă cu angajații Sursa foto  revista Elle jpg
Scene cu Robin Williams din Doamna Doubtfire care n au aparut niciodata Sursa foto captura YouTube  1 jpg
înmormântare regală, sicriul Reginei, siciu deschis Sursa foto  Instagram Royal Family jpg
Colaj familia regala, femei insarcinate, shutterstock jpg
Cara Delevingne jpg
Nadia Comaneci 4 ok GettyImages 1206897168 jpg
horoscopul toamnei shutterstock 1556244503 jpg
cimpoierul reginei Sursa foto  Instagram jpg
Torpedoul masinii jpg
ben affleck jennifer lopez infidelitate contract prenupțial Sursa Foto  Shutterstock jpg
printul charles si camilla parker bowles gettyimages 495794140 6 jpeg